Kathimerini.gr
ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΤΖΟΓΟΠΟΥΛΟΣ*
Το αποτέλεσμα των σημερινών γαλλικών εκλογών θα κριθεί από τη συμμετοχή των ψηφοφόρων νεότερης ηλικίας και την τελική απόφαση όσων υποστήριξαν τον Ζαν-Λικ Μελανσόν πριν από δύο Κυριακές. Όσο μεγαλύτερη η αποχή ιδίως στους νέους, οι οποίοι δεν ενθουσιάζονται με τις πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν αλλά διστάζουν να δώσουν την ψήφο τους στην Μαρίν Λεπέν, τόσο υψηλότερη η πιθανότητα ο σημερινός Γάλλος πρόεδρος να ξανακερδίσει. Αυτό, άλλωστε, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, με τον Μακρόν να βασίζεται κυρίως σε έναν πυρήνα ψηφοφόρων μεγαλύτερης ηλικίας, που θα εμφανιστεί σίγουρα στις κάλπες, και θα τον ψηφίσει. Σε διαφορετική περίπτωση, η μάχη είναι ανοιχτή.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η επόμενη μέρα για τη Γαλλία θα είναι δύσκολη. Τα οικονομικά προβλήματα για το μέσο Γάλλο πολίτη είναι πολλά, ενώ η διαχείριση της πανδημίας από τον Μακρόν δεν εμπνέει σιγουριά. Παρόλο που ο Μακρόν είχε δώσει αγώνα τον περασμένο Ιανουάριο, ώστε η γαλλική βουλή να ψηφίσει νόμο για την ευρεία χρησιμοποίηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε δημόσιους χώρους, εδώ και λίγες βδομάδες το πιστοποιητικό αυτό έχει καταργηθεί. Επίσης, έχει καταργηθεί η χρησιμοποίηση της μάσκας, με εξαίρεση τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Υπό αυτές ακριβώς τις συνθήκες αστάθειας, η Λεπέν άρχισε να διεκδικεί την εξουσία. Επενδύοντας σε αυτό το οποίο θέλουν συνήθως να ακούν οι πολίτες, όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, μιλάει για ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, και αύξηση μισθών και συντάξεων σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και συνταξιούχων. Κατακρίνει, παράλληλα, τον Μακρόν για την μεταρρυθμιστική του ατζέντα, υποσχόμενη σύνταξη σε μικρότερη ηλικία. Προσπαθώντας, μάλιστα, να πείσει ότι είναι πολύ πιο μετριοπαθής και ήπια σε σχέση με τον πατέρα της αλλά και με αυτά που ανέφερε παλαιότερα, λέει πως δεν έχει στόχο την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά την ισχυροποίηση της θέσης της χώρας εντός αυτής. Ο Μακρόν, προφανώς, αντέκρουσε αυτή την «εύκολη» επιχειρηματολογία στην πρόσφατη τηλεμαχία με την πολιτική του αντίπαλο, θυμίζοντας, ταυτόχρονα, τη σχέση της με τη ρωσική κυβέρνηση.
Εκλογή της Λεπέν στη Γαλλία θα σηματοδοτήσει μια καινούρια σελίδα με πολλά ερωτηματικά τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και τις διεθνείς της σχέσεις. Πώς, άλλωστε, θα μπορεί να είναι διαφορετικά, όταν στο πρόγραμμα της προτείνει την έξοδο της Γαλλίας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ; Ακόμα, ωστόσο, και στο σενάριο της πολιτικής συνέχειας με επανεκλογή Μακρόν, η χώρα θα παραμείνει αρκετά διαιρεμένη, έχοντας να αντιμετωπίσει προκλήσεις στις οποίες ο σημερινός πρόεδρος δεν έχει εξαιρετικές επιδόσεις. Ίσως έχει δίκιο το άρθρο στην εφημερίδα Le Figaro, το οποίο δημοσιεύθηκε αμέσως μετά την τηλεμαχία, με τίτλο: «Μια Γαλλία χωρίς όραμα».
* Ο δρ Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι senior fellow στο ΕΛΙΑΜΕΠ και στο Begin Sadat Centre του Ισραήλ και λέκτορας διεθνών σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Νίκαιας. Την τρέχουσα περίοδο είναι, επίσης, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης.