Kathimerini.gr
Ο επικεφαλής επιστήμονας της Pfizer απέρριψε τις επικρίσεις ότι η εταιρεία προωθεί σε υπερβολικό βαθμό τη διάθεση των ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου της κατά της Covid-19, ενώ αρνήθηκε ότι θα έπρεπε να είχε αναπτύξει ένα πιο ισχυρό σκεύασμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά μολύνσεων μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων.
Μιλώντας στους Financial Times, ο Φίλιπ Ντόρμιτζερ υπερασπίστηκε την εταιρεία απέναντι σε ισχυρισμούς ότι ασκεί πιέσεις στις αρμόδιες αρχές για τη διάθεση των τρίτων δόσεων του εμβολίου της, προτού υπάρξει επιστημονική συναίνεση σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητά τους.
«Η δουλειά μας είναι να αναπτύξουμε το εργαλείο που θα χρειαστεί για το πρόβλημα που έρχεται», τόνισε. «Εάν περιμέναμε μέχρι να υπάρξουν εκτεταμένες περιπτώσεις σοβαρής νόσησης πλήρως εμβολιασμένων, θα ήταν ήδη πάρα πολύ αργά», πρόσθεσε.
«Η έγκαιρη δράση και η διασφάλιση πως η λύση υπάρχει πριν να έρθει μια κρίση, είναι σημαντική – πιστεύω πως αυτό είναι το σωστό», είπε, σημειώνοντας ότι «η απόφαση για την αξιοποίηση των λύσεων» ήταν των αρμόδιων αρχών και όχι της Pfizer.
Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις από κάποιους επιστήμονες και αξιωματούχους στον τομέα της παγκόσμιας Υγείας, επειδή παροτρύνει τις κυβερνήσεις να ξεκινήσουν προγράμματα εμβολιασμού με τις ενισχυτικές δόσεις. Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, ο οποίος εστιάζει στο να διασφαλίσει πως οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες θα εμβολιαστούν – ανέφερε ότι τα υπάρχοντα δεδομένα «δεν αποτελούν ένδειξη ότι χρειάζονται οι τρίτες δόσεις».
Οι δηλώσεις του Ντόρμιτζερ έγιναν, τη στιγμή που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χορηγήσουν την τρίτη δόση του εμβολίου αργότερα μέσα στον μήνα. Η άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει έξαρση των νοσηλειών και των θανάτων στη χώρα, και ιδιαίτερα σε Πολιτείες με χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού.
Σε εθνικό επίπεδο, τα νέα κρούσματα Covid και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ περισσότεροι από 7.600 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό κατά την περασμένη εβδομάδα, αριθμός που αποτελεί αύξηση 5% συγκριτικά με το προηγούμενο επταήμερο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Παράλληλα, αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Δέλτα καθώς και για τις αναφορές περιστατικών μόλυνσης ανάμεσα σε πλήρως εμβολιασμένους.
Σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού, η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να αρχίσει τη διάθεση των τρίτων δόσεων αργότερα αυτό τον μήνα σε όλους τους Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια mRNA.
Ο Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, δήλωσε την Κυριακή ότι μόνο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι πιθανό να είναι έτοιμο μέχρι την προθεσμία της 20ης Σεπτεμβρίου και πως η ενισχυτική δόση του εμβολίου της Moderna θα διατεθεί λίγο αργότερα.
Το πρόγραμμα χορήγησης των τρίτων δόσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης πιθανό να ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ η Γαλλία άρχισε την περασμένη εβδομάδα το δικό της πρόγραμμα για τους άνω των 65 και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Επιπλέον, ο Ντόρμιτζερ υπερασπίστηκε την ισχύ του εμβολίου, καθώς πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως το σκεύασμα της Moderna προκαλεί ισχυρότερη και μεγαλύτερης διάρκειας ανοσολογική απόκριση συγκριτικά με εκείνο της Pfizer.
Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή μια δόση του εμβολίου της Moderna είναι παραπάνω από τριπλάσια σε σχέση με μια δόση του εμβολίου της Pfizer – 100 μικρογραμμάρια και 30 μικρογραμμάρια αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η Moderna έχει υποβάλει αίτηση για έγκριση ενός ενισχυτικού εμβολίου 50 μικρογραμμαρίων.
«Χρησιμοποιήσαμε την ελάχιστη δοσολογία που προκαλούσε ανοσολογική απόκριση σε ενήλικες μεγαλύτερες ηλικίας, ισχυρότερη από εκείνη που βλέπαμε μετά από φυσική νόσηση», εξήγησε ο Ντόρμιτζερ για το εμβόλιο της Pfizer.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «διαφορετικές μελέτες δείχνουν διαφορετικά πράγματα» και πως μιας μεγαλύτερης δόσης μπορεί να αύξανε τον κίνδυνο εκδήλωσης παρενεργειών.
Υπενθυμίζεται ότι τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson αντιμετώπισαν προβλήματα νωρίτερα μέσα στο 2021 μετά την εκδήλωση πολύ σπάνιων θρομβώσεων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με τα εν λόγω σκευάσματα. Κάποιες χώρες επέλεξαν να διακόψουν ή να σταματήσουν τελείως τη χορήγηση αυτών των εμβολίων.
«Λάβαμε εμπεριστατωμένες, τεκμηριωμένες και προσεκτικές αποφάσεις για το τι θα κάναμε προκειμένου να εξισορροπήσουμε την ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι της αντιδραστικότητας», πρόσθεσε ο Ντόρμιτζερ, αναφερόμενος στον όρο που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να περιγράψουν παρενέργειες στις κλινικές δοκιμές.
Ο Ντόρμιτζερ σημείωσε, τέλος, πως είναι σαφές ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ ανέφερε ότι όλες οι χώρες πιθανότατα θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ισραήλ και να χορηγήσουν ενισχυτικές δόσεις σε ολόκληρο τον πληθυσμό τους.
Πηγή: Financial Times