Kathimerini.gr
Σοφία Σπίγγου
Την παραίτησή της από την έφεση που άσκησε κατά της πρωτόδικης απόφασης που της επέβαλε ποινή 15 ετών κάθειρξης δήλωσε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο η Ε.Κ. για την επίθεση με βιτριόλι εις βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου.
Περίπου 3,5 χρόνια μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης κι έπειτα από μια διακοπή της δίκης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, η κατηγορουμένη αποφάσισε να παραιτηθεί από το δικαίωμα έφεσης που της δίνει ο νόμος.
Η έφεσή της κηρύχθηκε απαράδεκτη, αφού κατά την έναρξη της διαδικασίας ο συνήγορος της κατηγορουμένης, Σάκης Κεχαγιόγλου, ανέγνωσε έγγραφη δήλωση στο δικαστήριο που ανακοίνωνε την απόφαση.
«Παραιτούμαι από το ένδικο μέσο της έφεσης. Η απόφαση ελήφθη μετά από σκέψη κι προβληματισμό μέσα στη φυλακή. Είχα ήδη από το πρωτόδικο δικαστήριο εκφράσει τη βαθιά μεταμέλεια ζητώντας συγγνώμη. Δεν έγινε δεκτή από την παθούσα, είναι κατανοητό. Πλέον δεν έχω άλλο τρόπο από το να παραιτηθώ από την εκδίκαση της έφεσης», ανέφερε το έγγραφο.
«Δεν θέλω να βάλω την παθούσα να ξαναζήσει όσα συνέβησαν. Επιθυμώ να κατανοήσει ότι έχω πραγματικά μετανιώσει και συντρίβει. Η λύτρωσή μου δεν θα επέλθει με μια μικρότερη ποινή, αλλά με το να δεχθεί τη συγγνώμη μου. Αυτό που έκανα ήταν απαράδεκτο, ανήθικο και, αν είχα οικονομική δυνατότητα, είχα την πρόθεση να βοηθήσω στην αποκατάστασή της, αλλά προέρχομαι από μια φτωχή οικογένεια. Η πράξη μου προκάλεσε πολύ μεγαλύτερο πόνο και οι συνέπειες ήταν τραγικές. Δεν είχα ανθρωποκτόνο δόλο», σημείωνε στο έγγραφο, συμπληρώνοντας πως ο μόνος τρόπος για να δείξει την ανάληψη της ευθύνης της είναι η παραίτηση από την εκδίκαση της έφεσης.
Η κατηγορουμένη, που ήταν παρούσα στη δικαστική αίθουσα, επιβεβαίωσε στο δικαστήριο το περιεχόμενο της δήλωσης όπως διαβάστηκε από τον δικηγόρο της, με την υποστήριξη της κατηγορίας να κάνει λόγο για προσπάθεια γρήγορης αποφυλάκισης.
«Η τυπική δήλωση του συναδέλφου δεν αποσκοπεί να εκφράσει τη συγγνώμη της, αλλά να μπορέσει να κάνει την αίτηση αποφυλάκισης. Να καταγραφεί ότι αυτός είναι ο στόχος της, η αίτηση αποφυλάκισης σε έναν περίπου χρόνο, καθώς το συμβούλιο της φυλακής θα δει τα πρακτικά», υπογράμμισε ο συνήγορος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, Νίκος Αλεξανδρής.
Πάντως, το επόμενο διάστημα η κατηγορουμένη δεν αποκλείεται να θεμελιώσει δικαίωμα για να αιτηθεί την υφ’ όρων απόλυσή της, αφού έχει ήδη εκτίσει 4,5 χρόνια στη φυλακή, χρόνος που διπλασιάζεται μαζί με τα μεροκάματα.