ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η κινηματογραφική ζωή του Μάικ Λιντς

Νεκρούς θεωρούν οι ιταλικές αρχές τους έξι αγνοούμενους, έπειτα από τη βύθιση του 56μετρου πολυτελούς γιοτ Bayesian, στα ανοικτά της Σικελίας

Money Review

Νεκρούς θεωρούν οι ιταλικές αρχές τους έξι αγνοούμενους, έπειτα από τη βύθιση του 56μετρου πολυτελούς γιοτ Bayesian, στα ανοικτά της Σικελίας. Δύτες προσπαθούν να προσεγγίσουν το εσωτερικό του βυθισμένου ιστιοπλοϊκού, όπου πιστεύεται ότι εγκλωβίστηκαν ο Βρετανός επιχειρηματίας της τεχνολογίας Μάικ Λιντς, η έφηβη κόρη του Χάνα, ο πρόεδρος της Morgan Stanley International, Τζόναθαν Μπλούμερ με τη σύζυγό του Τζούντι, καθώς και ο δικηγόρος της Clifford Chance, Κρις Μορβίλο, με τη σύζυγό του Νέντα.

Οι διασώστες θεωρούν ότι το σκάφος βυθίστηκε πολύ γρήγορα, αφότου χτυπήθηκε από καταιγίδα, νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Ο Vincenzo Zagarola, από την ιταλική ακτοφυλακή, επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχαν σημάδια των αγνοουμένων επιβατών.

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να μην είναι μέσα στο σκάφος, αλλά γνωρίζουμε ότι το σκάφος βυθίστηκε γρήγορα. Υποθέτουμε ότι οι έξι αγνοούμενοι μπορεί να μην είχαν χρόνο να βγουν έξω». Ερωτηθείς για την πιθανότητα να είναι ζωντανοί, απάντησε: «Ποτέ μην λες ποτέ, αλλά λογικά η απάντηση δεν πρέπει να είναι θετική».

Αδοξο τέλος για τον «Bill Gates της Βρετανίας»

Πρόκειται για έναν τραγικό επίλογο στην κινηματογραφική ζωή του Μάικ Λιντς, ο οποίος πέρασε μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας προσπαθώντας να «καθαρίσει» το όνομά του από τις κατηγορίες της απάτης που τον βάραιναν, έπειτα από την πώληση της εταιρείας του, της Autonomy, στην αμερικανική Hewlett-Packard αντί 11,1 δισ. δολαρίων.

Ο 59χρονος είχε αθωωθεί από δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο μόλις τον Ιούνιο, αφότου είχε περάσει ένα και πλέον χρόνο σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Εάν καταδικαζόταν, αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 25 ετών.

O Μάικ Λιντς, που αποκαλούνταν και «Bill Gates της Βρετανίας», ίδρυσε την Autonomy το 1996. Η εταιρεία ανέπτυσσε λογισμικό που μπορούσε να αντλήσει πληροφορίες από μη δομημένες πηγές, όπως τηλεφωνήματα, emails και βίντεο. Ετσι, μπορούσε να προτείνει απαντήσεις σε έναν εργαζόμενο σε call-centre ή να παρακολουθήσει τηλεοπτικά προγράμματα αναζητώντας συγκεκριμένες λέξεις ή θέματα.

Οταν πουλήθηκε στην HP, το 2011, η Autonomy ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού της Βρετανίας. Και καθώς η HP ήταν κυρίως γνωστή τότε σαν μια εταιρεία τεχνολογικού hardware, η εξαγορά της Autonomy παρουσιάστηκε στη Wall Street σαν ένα τεράστιο deal για το μέλλον του αμερικανικού γίγαντα. Ηταν μια ευκαιρία για την διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του και την επέκτασή του στο software. Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, η HP διέγραψε 8,8 δισ. δολάρια από την αξία της Autonomy και ισχυρίστηκε ότι είχε εξαπατηθεί, με αποτέλεσμα να πληρώσει περισσότερα από ό,τι άξιζε.

Οι κατηγορίες για απάτη αποτέλεσαν μια αναπάντεχη εξέλιξη στην προσωπική ιστορία ενός επιχειρηματία που αποτελούσε άλλοτε το καμάρι της Βρετανίας. Η Autonomy ήταν ένα φωτεινό παράδειγμα στην τεχνολογική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ο ίδιος ο Λιντς έλαβε τη σημαντική διάκριση ΟΒΕ (Order of the British Empire) για τις υπηρεσίες του στο επιχειρείν το 2006. Το 2011 διορίστηκε στο συμβούλιο επιστήμης και τεχνολογίας του τότε πρωθυπουργού, David Cameron, ενώ υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο του BBC.

Ξαφνικά, κλήθηκε να αποδείξει ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του, η εξαγορά της Autonomy από τη Hewlett-Packard, δεν χτίστηκε πάνω σε ένα σωρό ψέματα. Η HP ισχυρίστηκε ότι βρήκε «σοβαρές λογιστικές ατασθαλίες, αποτυχίες γνωστοποίησης και ξεκάθαρες παραποιήσεις στο Autonomy», που έγιναν πριν από την εξαγορά.

Ο Λιντς είχε δηλώσει σοκαρισμένος από τους ισχυρισμούς. «Τα απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Δεν υπάρχει αλήθεια σε αυτά», είχε πει στο BBC, κατηγορώντας τον νέο ιδιοκτήτη της Autonomy για πολύ κακή διαχείριση. Κατά τη δική του άποψη, η HP χρησιμοποίησε αυτές τις κατηγορίες ως αντιπερισπασμό για τα άσχημα αποτελέσματά της.

Οι βρετανικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα πάνω στην υπόθεση, η οποία έκλεισε το 2015. Το Serious Fraud Office (SFO) κατέληξε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να εξασφαλιστεί μια καταδίκη και εκχώρησε τη δικαιοδοσία για πτυχές της υπόθεσης στις αρχές των ΗΠΑ.

Το 2016 οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Sushovan Hussain, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως οικονομικός διευθυντής στην Autonomy, για απάτη. Ο Hussain κρίθηκε ένοχος τον Απρίλιο του 2018 σε 16 κατηγορίες για απάτη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών το 2019. Ο ίδιος ο Λιντς προσπάθησε να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, αλλά χωρίς επιτυχία, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό σε ένα πολυτελές σπίτι στο Σαν Φρανσίσκο.

Στις αρχές του Ιουνίου, οι ένορκοι της Καλιφόρνιας αθώωσαν τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της Autonomy, με τον ίδιο να δηλώνει «ενθουσιασμένος» που κρίθηκε αθώος. «Η αλήθεια τελικά επικράτησε», δήλωσαν οι δικηγόροι του.

Η υπεράσπιση του Λιντς στηρίχθηκε σε τρία βασικά επιχειρήματα: πρώτον, ότι η διαχείριση μιας επιχείρησης όπως η Autonomy είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι οι εισαγγελείς θα ήθελαν να πιστέψουν οι ένορκοι- δεύτερον, ότι ο Λιλντς ήταν ένας πολύ διαφορετικός άνθρωπος από τον χαρακτήρα που είχε παρουσιαστεί- και τρίτον, ότι η HP βιάστηκε να κλείσει τη συμφωνία, χωρίς να καταβάλει τη δέουσα επιμέλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X