ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η «Κ» στο Κίεβο – Φον ντερ Λάιεν: Σθεναρά όσο ποτέ στο πλευρό της Ουκρανίας

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που το Κολέγιο των Επιτρόπων, σχεδόν σύσσωμο, επισκέπτεται εμπόλεμη ζώνη. Η «Κ» συνοδεύει την υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκή αποστολή στην ουκρανική πρωτεύουσα

Γιάννης Παλαιολόγος

ΚΙΕΒΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. «Πρόκειται για την τέταρτή μου επίσκεψη στο Κίεβο και αυτή τη φορά με συνοδεύει η ομάδα των επιτρόπων μου. Ηταν σημαντικό για εμάς να πάμε μαζί στο Κίεβο, γιατί ό,τι πετύχαμε τον τελευταίο χρόνο ήταν προϊόν της ομαδικής δουλειάς αυτού του Κολεγίου. Και ήταν σημαντικό να πάμε τώρα, ώστε να υπογραμμίσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί».

Αυτά –μεταξύ άλλων– δήλωσε στο βαγόνι της στο τρένο από την Πολωνία για την ουκρανική πρωτεύουσα αργά χθες το βράδυ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μιλώντας στους ανταποκριτές ευρωπαϊκών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και η «Κ», που τη συνοδεύουν στην ιστορικής σημασίας αυτή επίσκεψη, σημείωσε: «Σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής του Πούτιν, στεκόμαστε σθεναρά όσο ποτέ στο πλευρό της Ουκρανίας. Και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε από κοινού».

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που το Κολέγιο, σχεδόν σύσσωμο, επισκέπτεται μία εμπόλεμη ζώνη. Η Φον ντερ Λάιεν ταξιδεύει συνοδευόμενη από 15 επιτρόπους – αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη εμπλοκή με ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία. Θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι και τον πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ. Αύριο θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με το Ζελένσκι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που θα βρίσκεται και αυτός στην τέταρτη επίσκεψή του στο Κίεβο μετά την έναρξη του πολέμου.

Η ατζέντα της επίσκεψης θα είναι ευρεία: από τις ανάγκες άμεσης στήριξης της οικονομίας και αποκατάστασης των υποδομών, που πλήττονται ανελέητα από τους ρωσικούς πυραύλους, ώς το πακέτο ανοικοδόμησης της χώρας μετά το τέλος των εχθροπραξιών· και από τη νέα δέσμη κυρώσεων που προετοιμάζεται ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022 ώς τις διεργασίες για τη σύσταση ενός δικαστηρίου όπου η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας θα οδηγηθεί για να λογοδοτήσει για τη σωρεία εγκλημάτων πολέμου που έχει διαπράξει.

Σημαντικό μέρος των διαβουλεύσεων θα εστιάσει στις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε., όπου τις τελευταίες ημέρες διπλωματικές πηγές εξέφρασαν ανησυχία για την καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπενθυμίζεται, ενέκρινε ομοφώνως τον περασμένο Ιούνιο την εισήγηση της Κομισιόν να δοθεί στη χειμαζόμενη Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Η ουκρανική κυβέρνηση δείχνει να έχει παρασυρθεί από τον ενθουσιασμό της για την απόφαση αυτή, με τον Σμίχαλ να δηλώνει στις αρχές της εβδομάδας (Politico) ότι αναμένει ένταξη της χώρας του εντός μόλις δύο ετών. Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι, ειδικά των παλαιότερων κρατών-μελών, στις συνεδριάσεις του Coreper την περασμένη εβδομάδα, τόνιζαν την ανάγκη να γίνει σαφές στο Κίεβο ότι δεν θα υπάρξει fast-track διαδικασία ένταξης και ότι, όπως το έθεσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, «πρέπει να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της μεθοδολογίας».

Στην επόμενη έκθεση για τη διεύρυνση, το προσεχές φθινόπωρο, «θα αξιολογήσουμε την πρόοδο που θα έχει μέσα σε έναν χρόνο η Ουκρανία», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Την άνοιξη, θα κάνουμε μία προφορική ενημέρωση επ’ αυτού στα κράτη-μέλη».

Οι δύο πλευρές, επιπλέον, αναμένεται να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για την αξιοποίηση ανανεώσιμων μορφών αερίου, μειώνοντας την εξάρτηση αμφότερων των οικονομιών από το φυσικό αέριο. Τέλος, αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως η αύξηση του αριθμού των Ουκρανών στρατιωτών που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική αποστολή της Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση