ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ελισάβετ, η οικογένεια, ο κόσμος - Οι ημερομηνίες «σταθμοί» της ζωής της

Υπήρξε η πιο δημοφιλής ίσως και η μακροβιότερη μονάρχης

Kathimerini.gr

Έφυγε από τη ζωή η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας σε ηλικία 96 ετών. Υπήρξε η πιο δημοφιλής ίσως και η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της χώρας της.

Ακολουθεί ένα χρονολόγιο με τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή της:

1926, 21 Απριλίου → Η Αγγλία βρίσκεται στο πόδι. Μια μεγάλη γενική απεργία ετοιμάζεται να παραλύσει τη χώρα και η κυβέρνηση του Στάνλεϊ Μπάλντγουιν βρίσκεται υπό πίεση. Η ανησυχία φτάνει και στο Παλάτι, με τον βασιλιά Γεώργιο Ε΄ να συστήνει στον πρωθυπουργό ψυχραιμία. Το γεγονός ότι στην έπαυλη της Μπρούτον Στριτ, στην αριστοκρατική γειτονιά Μέιφερ στο Γουέστ Εντ, ο δούκας και η δούκισσα του Γιόρκ ετοιμάζονται να γίνουν για πρώτη φορά γονείς μοιάζει εκείνη τη στιγμή με λεπτομέρεια. Έτσι κι αλλιώς, το παιδί δεν συνδέεται άμεσα με τον θρόνο, αφού στη διαδοχή προηγείται ο μεγάλος γιος του Γεωργίου, Εδουάρδος.

Ο τοκετός ολοκληρώνεται στις 2.40 τα ξημερώματα. Λίγο καιρό αργότερα, στο νέο μέλος της βασιλικής οικογένειας θα δοθεί το όνομα Ελισάβετ, όπως της μητέρας της, αλλά και τα ονόματα Μαίρη, όπως της γιαγιάς της, και Αλεξάνδρα, όπως της προγιαγιάς της. Στην οικογένεια, όμως, όλοι θα τη φωνάζουν Λίλιμπετ.

Η Ελισάβετ, η οικογένεια, ο κόσμος-1

1930, 21 Αυγούστου → Στο κάστρο Γκλάμις στη Σκωτία γεννιέται η αδελφή της Ελισάβετ, Μαργαρίτα. Οι δύο αδελφές θα λάβουν κατ’ οίκον εκπαίδευση και θα μεγαλώσουν συντηρητικά, όπως λέγεται, και χωρίς υπερβολές, στους κόλπους της βρετανικής αριστοκρατίας.

1934, 29 Νοεμβρίου → Στο Αβαείο του Ουέστμινστερ η πριγκίπισσα Μαρίνα της Ελλάδας και της Δανίας παντρεύεται τον θείο της Ελισάβετ, πρίγκιπα Γεώργιο. Η Ελισάβετ, οκτώ ετών, παρευρίσκεται στην τελετή, αγνοώντας ότι ανάμεσα στους καλεσμένους βρίσκεται και ο άνδρας που θα παντρευτεί λίγα χρόνια αργότερα. Ο Φίλιππος είναι τότε 13 ετών. Αυτή είναι η πρώτη τους κοινή καταγεγραμμένη παρουσία, χωρίς να σημειωθεί, πάντως, καμία μεταξύ τους διάδραση.

1936, 20 Ιανουαρίου → Ο βασιλιάς Γεώργιος πεθαίνει. Λέγεται ότι είχε αδυναμία στην Ελισάβετ, η οποία τον φώναζε «παππού Αγγλία». Τον διαδέχεται ο μεγάλος του γιος, Εδουάρδος Η΄.

1936, 11 Δεκεμβρίου → Η βασιλεία του Εδουάρδου αποδεικνύεται βραχύβια, εξαιτίας του επικείμενου γάμου του με την Αμερικανίδα Γουάλις Σίμπσον – μια δις διαζευγμένη γυναίκα κρίνεται από το Παλάτι, την κυβέρνηση, την Εκκλησία και τον λαό ποικιλοτρόπως ακατάλληλη για τον ρόλο της βασίλισσας. Ο Εδουάρδος παραιτείται από τον θρόνο και τον διαδέχεται ο μικρότερος αδελφός του, Γεώργιος ΣΤ΄, γεγονός που καθιστά ξαφνικά την Ελισάβετ πρώτη στη διαδοχή.

1939, Ιούλιος → Σε μια συνάντηση στο Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο του Ντάρτμουθ, η Ελισάβετ, 13 ετών, συναντά ξανά τον Φίλιππο και αυτή τη φορά τον θυμάται. Ξεκινούν να αλληλογραφούν.

1939, 3 Σεπτεμβρίου → Η Αγγλία κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία. Προτείνεται οι δύο πριγκίπισσες, Ελισάβετ και Μαργαρίτα, να μεταβούν στον Καναδά ώστε να μην κινδυνεύσουν από τους βομβαρδισμούς, αλλά η μητέρα τους το αρνείται με μια περίφημη δήλωση: «Τα παιδιά δεν θα φύγουν χωρίς εμένα. Εγώ δεν θα φύγω χωρίς τον βασιλιά. Και ο βασιλιάς δεν θα φύγει ποτέ». Η Ελισάβετ και η Μαργαρίτα μεταφέρονται σε βασιλικές κατοικίες εκτός
Λονδίνου.

1942, 21 Απριλίου → Αναλαμβάνει επίτιμη θέση επικεφαλής της φρουράς των Γρεναδιέρων. Η επιθεώρηση της μονάδας αποτελεί την πρώτη της δημόσια εμφάνιση, στα 16α της γενέθλια. Στη συνέχεια του πολέμου θα ειδικευτεί ως οδηγός και μηχανικός. Η προσφορά της έχει συμβολική αξία, ωστόσο η Ελισάβετ είναι σήμερα η τελευταία εν ζωή επικεφαλής κράτους που υπηρέτησε, έστω και τυπικά, από στρατιωτικό πόστο στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1947, 9 Ιουλίου → Ανακοινώνεται ο επίσημος αρραβώνας της με τον πρίγκιπα Φίλιππο, προκαλώντας αμηχανία στην κοινή γνώμη: ο Φίλιππος είναι γεννημένος στο εξωτερικό, ενώ μέλη της οικογένειάς του συνδέονταν με τον ναζισμό.

Η Ελισάβετ, η οικογένεια, ο κόσμος-2

1947, 20 Νοεμβρίου → Ο γάμος πραγματοποιείται στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Ο Φίλιππος έχει εν τω μεταξύ ασπαστεί τον αγγλικανισμό και έχει υιοθετήσει το βρετανικό επίθετο Μαουντμπάτεν, από την πλευρά της μητέρας του. Το ζευγάρι δέχεται 2.500 δώρα και 10.000 ευχετήρια τηλεγραφήματα.

1948, 14 Νοεμβρίου → Γεννιέται ο πρώτος γιος της Ελισάβετ και του Φιλίππου και του δίνεται το όνομα Κάρολος, ο οποίος περνάει αυτόματα στην τρίτη θέση στη σειρά της διαδοχής.

Η Ελισάβετ, η οικογένεια, ο κόσμος-3

1949 → Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος εγκαθίστανται στο Κλάρενς Χάουζ, βασιλική κατοικία στο κέντρο του Λονδίνου, ωστόσο η διαμονή τους διακόπτεται από τη μετάθεση του Φιλίππου στη Μάλτα, στη βάση του Βασιλικού Ναυτικού, στο οποίο υπηρετεί. Η Ελισάβετ τον ακολουθεί για μία διετία – είναι το μοναδικό διάστημα που ζει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

1950, 15 Αυγούστου → Γεννιέται η κόρη της Ελισάβετ και του Φιλίππου και της δίνεται το όνομα Άννα.

1952, 2 Φεβρουαρίου → Η Ελισάβετ βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κένυα όταν μαθαίνει τα νέα του θανάτου του πατέρα της, η υγεία του οποίου ήταν αρκετά επιβαρυμένη. Επιστρέφει εσπευσμένα στο Λονδίνο. Σε ηλικία 26 ετών είναι πλέον η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και των βασιλείων της Κοινοπολιτείας των Εθνών, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Αφρικής, του Πακιστάν και της Κεϋλάνης.

1953, 2 Ιουνίου → Η τελετή της στέψης της Ελισάβετ μεταδίδεται τηλεοπτικά. Είναι η πρώτη φορά που επιτρέπονται κάμερες στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Τις προηγούμενες ημέρες παρατηρείται ξαφνική άνοδος στην αγορά των τηλεοράσεων.

Η Ελισάβετ, η οικογένεια, ο κόσμος-4

1956, 23 Μαΐου → Το Πακιστάν αποσχίζεται από το βρετανικό Στέμμα και αποφασίζει να αναγνωρίζει στο εξής ως αρχηγό κράτους τον εκάστοτε πρόεδρο της χώρας. Είναι η πρώτη χώρα που λαμβάνει μια τέτοια απόφαση κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ – η συρρίκνωση της άλλοτε βρετανικής αυτοκρατορίας θα αποτελέσει χαρακτηριστικό της 70ετούς πορείας της βασίλισσας.

1956, Οκτώβριος → Η εμπλοκή της Αγγλίας στην κρίση του Σουέζ, με τη στρατιωτική επέμβαση στην Αίγυπτο, καταλήγει σε πανωλεθρία για τη βρετανική εξωτερική πολιτική και την κυβέρνηση του Άντονι Ίντεν. Η Ελισάβετ λέγεται ότι δεν είναι ιδιαίτερα σύμφωνη με τις κινήσεις του πρωθυπουργού της και από το περιβάλλον του προσωπικού της γραμματέα, Μάρτιν Τσάρτερις, προκύπτει ότι η βασίλισσα θεωρούσε «ότι ο Ίντεν ήταν τρελός».

1960, 19 Φεβρουαρίου → Γεννιέται ο δεύτερος γιος της Ελισάβετ και του Φιλίππου και του δίνεται το όνομα Άντριου. Είναι η πρώτη φορά που μια βασίλισσα γεννάει κατά τη διάρκεια της θητείας της μετά τη βασίλισσα Βικτωρία, το 1857.

1964, 10 Μαρτίου → Γεννιέται ο τρίτος γιος της Ελισάβετ και του Φιλίππου και του δίνεται το όνομα Έντουαρντ.

1965, Μάιος → Οι σχέσεις της Αγγλίας με τη Γερμανία έφτασαν στο ναδίρ τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου, αλλά πλέον υφίσταται μια νέα πραγματικότητα στην Ευρώπη. Είκοσι χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, η Ελισάβετ επισκέπτεται τη Δυτική Γερμανία, συγκεκριμένα δέκα διαφορετικές πόλεις της, σε μια συμβολική κίνηση συμφιλίωσης. Είναι η πρώτη φορά που μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας επισκέπτεται τη Γερμανία σε διάστημα μισού
αιώνα.

1966, 21 Οκτωβρίου → 116 παιδιά και οι 28 ενήλικες χάνουν τη ζωή τους στην κωμόπολη Άμπερφαν μετά την κατάρρευση του τοπικού ορυχείου. Η Ελισάβετ αρνείται να ταξιδέψει στην περιοχή και στέλνει αντ’ αυτής τον Φίλιππο. Η απουσία της κρίνεται αρνητικά και εν τέλει μεταβαίνει στον τόπο της τραγωδίας μία εβδομάδα αργότερα. Πολλά χρόνια μετά, το 2002, θα δηλώσει ότι η στάση της εκείνες τις ημέρες είναι αυτό για το οποίο έχει μετανιώνει περισσότερο.

1970, Απρίλιος → Η Ελισάβετ περιοδεύει στην Αυστραλία και τη Νότια Ζηλανδία, συνοδευόμενη από τον Φίλιππο και την κόρη τους Άννα. Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα θα αποκαλυφθεί ότι φεύγοντας σιδηροδρομικώς από το Σίδνεϊ, θα επιχειρηθεί η δολοφονία του βασιλικού ζεύγους μέσω της πρόκλησης εκτροχιασμού του τρένου με έναν κορμό δέντρου. Ο οδηγός θα εντοπίσει εγκαίρως το εμπόδιο και το γεγονός θα αποσιωπηθεί.

1981, 29 Ιουλίου → Υπολογίζεται ότι 750 εκατ. άνθρωποι από όλο τον κόσμο παρακολουθούν από τις τηλεοράσεις τους τον «γάμο του αιώνα», ανάμεσα στον πρίγκιπα Κάρολο και τη λαοφιλή νεαρή Νταϊάνα Σπένσερ.

Η Ελισάβετ, η οικογένεια, ο κόσμος-5

1982, 2 Απριλίου → Ξεκινά ο πόλεμος των Φόκλαντ στο αρχιπέλαγος του νότιου Ατλαντικού. Η σύγκρουση θα διαρκέσει 10 εβδομάδες και θα μείνει στην ιστορία ως ο «πόλεμος της Θάτσερ». Η Ελισάβετ παρακολουθεί με αγωνία, εκτός των άλλων και λόγω της συμμετοχής του γιου της Άντριου, ο οποίος βρίσκεται στο μέτωπο ως συγκυβερνήτης ελικοπτέρου. Η βασίλισσα πάντως δεν συμμερίζεται την πρόταση της κυβέρνησης για «ειδική μεταχείριση» του γιου της, δεύτερου στη διαδοχή του θρόνου, και σέβεται την επιθυμία του για «δράση».

1982, 28 Μαΐου → Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ επισκέπτεται το Λονδίνο και συναντιέται με τη βασίλισσα Ελισάβετ, επικεφαλής και της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Το 6ήμερο ταξίδι του Πάπα είναι ιστορικό, καθώς επανεκκινούν οι επαφές και οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες, που είχαν διακοπεί το 1532 επί βασιλείας Ερρίκου Η΄.

1982, 21 Ιουνίου → Γεννιέται ο εγγονός της Ελισάβετ Ουίλιαμ, γιος του Καρόλου και της Νταϊάνα, δεύτερος στη σειρά της διαδοχής μετά τον πατέρα του. Δύο χρόνια αργότερα, θα γεννηθεί ο αδελφός του, Χάρι. Η Ελισάβετ έχει άλλα έξι εγγόνια: τον Πίτερ και τη Ζάρα (της κόρης της Άννας), τη Βεατρίκη και την Ευγενία (του γιου της Άντριου), τη Λουίζα και τον Ιάκωβο (του γιου της Έντουαρντ).

1984, Οκτώβριος → Η Ελισάβετ γίνεται η πρώτη Βρετανίδα μονάρχης που επισκέπτεται την Κίνα. Η επίσκεψη έχει ειδικό διπλωματικό βάρος, καθώς είχε προηγηθεί η συμφωνία της Θάτσερ με την κινεζική κυβέρνηση για την «επιστροφή» του Χονγκ Κονγκ. Ο Φίλιππος κλέβει την παράσταση λέγοντας σε μια ομάδα Βρετανών φοιτητών ότι, αν μείνουν για πολύ ακόμα στην Κίνα, θα αποκτήσουν σχιστά μάτια.

1992 → Είναι η χρονιά που η βασίλισσα χαρακτήρισε ως annus horribilis για την οικογένεια: τρία από τα τέσσερα παιδιά τους διέλυσαν τους γάμους τους (Κάρολος, Άντριου, Άννα), ενώ ένα μέρος του κάστρου του Ουίνδσορ τυλίχτηκε στις φλόγες.

1997, 31 Αυγούστου → Η πριγκίπισσα Νταϊάνα σκοτώνεται σε ηλικία 36 ετών σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι, προκαλώντας κύματα θλίψης και οργής. Η δημοφιλία της Ελισάβετ και της βασιλικής οικογένειας σημειώνει ιστορικό χαμηλό – οι έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό υποστήριξης στο Παλάτι βρίσκεται κάτω από το 50%. Αρχίζουν να διατυπώνονται θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την ανάμειξη στο δυστύχημα της βασιλικής οικογένειας, της βρετανικής κυβέρνησης και της υπηρεσίας πληροφοριών. Η βασίλισσα παραμένει σιωπηλή μέχρι και την παραμονή της κηδείας, όταν έπειτα από έντονες πιέσεις (και του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ) προβαίνει σε δημόσια τοποθέτηση, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο καθένας αντιμετωπίζει την απώλεια με διαφορετικό τρόπο.

2002 → Το Χρυσό Ιωβηλαίο της Ελισάβετ σημαδεύεται από δύο σημαντικές απώλειες: τον Φεβρουάριο φεύγει από τη ζωή η αδελφή της, Μαργαρίτα, και τον Μάρτιο η μητέρα της, Ελισάβετ. Παρά ταύτα το πρόγραμμα των εορτασμών δεν αλλάζει και η βασίλισσα, συνοδευόμενη από τον Φίλιππο, ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της χώρας και της Κοινοπολιτείας, διανύοντας μέσα σε έναν χρόνο 64.000 χιλιόμετρα.

2005, 7 Ιουλίου → Η τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο στερεί τη ζωή σε 52 ανθρώπους. Η Βρετανία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και πένθους. Η βασίλισσα προχωρά άμεσα σε δωρεά για την ανακούφιση των οικείων των θυμάτων στο London Bombings Relief Charitable Fund.

2005, 9 Απριλίου → Ο Κάρολος παντρεύεται την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς στο κάστρο του Ουίνδσορ – ο Κάρολος γίνεται έτσι το πρώτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που παντρεύεται με πολιτικό γάμο, παρά τις φήμες ότι κάτι τέτοιο θα καθιστούσε τη διαδικασία άκυρη, βάσει πρωτοκόλλου.

2007, 21 Απριλίου → Σε ηλικία 81 ετών η Ελισάβετ γίνεται η γηραιότερη μονάρχης στην ιστορία της Βρετανίας, ξεπερνώντας την πρόγονό της, βασίλισσα Βικτωρία.

2011, 29 Απριλίου → Ο Ουίλιαμ, εγγονός της βασίλισσας, γιος του Καρόλου και της Νταϊάνα, δεύτερος στη σειρά της διαδοχής, παντρεύεται την Κέιτ Μίντλετον. Το μυστήριο τελείται κατά παράδοση στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Η Ελισάβετ, η οικογένεια, ο κόσμος-6

2011, 17 Μαΐου → Η Ελισάβετ φτάνει στο Δουβλίνο αποδεχόμενη την πρόταση της Ιρλανδής προέδρου Μέρι Μακ Αλίς, με σκοπό να επισφραγίσει μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών. Κανένας Βρετανός μονάρχης δεν είχε επισκεφτεί την Ιρλανδία για 100 χρόνια. Στον λόγο που εκφωνεί αναφέρεται στην κοινή επιθυμία να ξεχαστούν οι αστοχίες του παρελθόντος και εκφράζει τη συμπόνια της για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις ταραγμένες προηγούμενες δεκαετίες.

2012, 27 Ιουλίου → Ο Ντάνιελ Κρεγκ συμμετέχει ως Τζέιμς Μποντ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και η Ελισάβετ κάνει μια σύντομη και εντελώς απροσδόκητη εμφάνιση, με την οποία συνδέει, τρόπον τινά, την πραγματικότητα με την ποπ κουλτούρα της Βρετανίας.

2013, 22 Ιουλίου → Η Ελισάβετ αποκτά τον πρώτο της δισεγγονό. Ο πρίγκιπας Γεώργιος Αλέξανδρος Λουδοβίκος, γιος του Ουίλιαμ, γίνεται ο τρίτος στη σειρά της διαδοχής μετά τον παππού και τον πατέρα του. Τρεις γενιές διαδόχων του βρετανικού θρόνου βρίσκονται εν ζωή την ίδια στιγμή, κάτι που δεν είχε συμβεί από την εποχή της βασίλισσας Βικτωρίας.

2015, 9 Σεπτεμβρίου → Έπειτα από 23.226 μέρες, 16 ώρες και 30 λεπτά, η Ελισάβετ γίνεται η μακροβιότερη μονάρχης της ιστορίας, ξεπερνώντας τη βασίλισσα Βικτωρία

2020, 8 Ιανουαρίου → Ο Χάρι και η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ, ανακοινώνουν την εγκατάστασή τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ότι στο εξής θα είναι οικονομικά ανεξάρτητοι και ότι επιθυμούν να απεμπλακούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα. Από το περιβάλλον της βασίλισσας προκύπτει ότι η Ελισάβετ απογοητεύτηκε και πληγώθηκε στο άκουσμα της είδησης του Megxit.

2020, 5 Απριλίου → Είναι το πρώτο κύμα της πανδημίας και η βασίλισσα Ελισάβετ προβαίνει σε τηλεοπτικό διάγγελμα προκειμένου να ενισχύσει το ηθικό των Βρετανών πολιτών. Είναι μόλις η πέμπτη φορά που εμφανίζεται τηλεοπτικά. Το μήνυμά της είναι συγκινητικό και σε μια σπάνια διακειμενική αναφορά σχολιάζει ότι «we will meet again», παραπέμποντας στο τραγούδι της Βέρα Λιν που ακουγόταν στα χρόνια του πολέμου.

2021, 7 Μαρτίου → Ένα νέο κεφάλαιο της υπόθεσης Megxit ανοίγει με την τηλεοπτική συνέντευξη του Χάρι και της Μέγκαν στην Όπρα Γουίνφρεϊ. Αναφέρουν μεταξύ άλλων την ανησυχία της βασιλικής οικογένειας για το σκουρόχρωμο δέρμα με το οποίο ενδέχεται να γεννηθεί το παιδί τους. Από το περιβάλλον του Παλατιού διαρρέει ότι η βασίλισσα στενοχωρήθηκε μεν, αλλά δεν θύμωσε με όσα άκουσε.

2021, 9 Απριλίου → Σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος φεύγει από τη ζωή. Ο γάμος του με την Ελισάβετ διήρκεσε 73 χρόνια. Η κηδεία τελείται υπό τους περιορισμούς της πανδημίας, παρουσία μόνο 30 ατόμων. Η Ελισάβετ στέκεται μόνη της, φοράει μάσκα και κοιτάζει αφηρημένα.

Η Ελισάβετ, η οικογένεια, ο κόσμος-7

2021, 20 Οκτωβρίου → Η βασίλισσα μεταφέρεται στο νοσοκομείο King Edward VII στο κέντρο του Λονδίνου, όπου διανυκτερεύει για παν ενδεχόμενο. Η αδιαθεσία της δεν συνδέεται με τον κορωνοϊό, παρά τις λιγοστές φήμες, οι γιατροί τής δίνουν εξιτήριο την επομένη και συνιστούν ξεκούραση.

2021, 31 Νοεμβρίου → Το νησιωτικό έθνος των Μπαρμπάντος γίνεται η νεότερη δημοκρατία στον κόσμο, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της βρετανικής επιρροής και παύοντας να αναγνωρίζει την Ελισάβετ ως αρχηγό του κράτους – η πιο πρόσφατη «απόσχιση». Η βασίλισσα στέλνει τις ευχές της στην πρόεδρο της χώρας, Νταμ Σάντρα Μέισον, ενώ στη σχετική τελετή της νέας εποχής παρευρίσκεται ο πρίγκιπας Κάρολος.

2022, 13 Ιανουαρίου → Με απόφαση της Ελισάβετ αφαιρούνται οι στρατιωτικοί και βασιλικοί τίτλοι του γιου της Άντριου, εξαιτίας της εμπλοκής του σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης.

2022, 6 Φεβρουαρίου → Η βασίλισσα Ελισάβετ συμπληρώνει 70 χρόνια στον βρετανικό θρόνο.

2022, 20 Φεβρουαρίου → Η βασίλισσα Ελισάβετ βρίσκεται θετική στον κορωνοϊό. Μετά από λίγες εβδομάδες, μετακομίζει από το Μπάκιγχαμ στο Ουίντσορ. Σε συνέντευξή της τον Απρίλιο, δήλωσε ότι η περιπέτεια με τον κορωνοϊό «ήταν εξαντλητική».

2022, 2 – 5 Ιουνίου → Λαμβάνουν χώρα οι τετραήμεροι εορτασμοί για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Ελισάβετ.

2022, 6 Σεπτεμβρίου → Τελευταία δημόσια εμφάνιση της Ελισάβετ κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με την Λιζ Τρας, την οποία έχρισε επίσημα πρωθυπουργό της χώρας.

Η Ελισάβετ, η οικογένεια, ο κόσμος-8

(Φωτογραφίες AP)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X