ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Βρετανία υποτίμησε τη Wagner του Πριγκόζιν, σύμφωνα με έκθεση

Η έκθεση προειδοποιεί ότι η Wagner εξακολουθεί να συνιστά «απειλή για την εθνική ασφάλεια» της Βρετανίας και των συμμάχων της

Kathimerini.gr

Η βρετανική κυβέρνηση απέτυχε για χρόνια να ανταποκριθεί επαρκώς στις απειλές που συνδέονται με τη δράση του ρωσικού ομίλου μισθοφόρων Wagner.

Αυτό τονίζει έκθεση «καταπέλτης» επιτροπής του κοινοβουλίου της Βρετανίας, η οποία αναφέρεται στις προσπάθειες των Βρετανών υπουργών να αντιμετωπίσουν τη μισθοφορική ομάδα.

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων επισημαίνει ακόμη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να κηρύξει παράνομη τη Wagner – το μέλλον της οποίας είναι αμφίβολο μετά την εξέγερση του ηγέτη της εναντίον του ρωσικού στρατού τον Ιούνιο – χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική οργάνωση.

Προειδοποιεί παράλληλα ότι η Wagner εξακολουθεί να συνιστά «απειλή για την εθνική ασφάλεια» της Βρετανίας και των συμμάχων της.

«Στα δέκα χρόνια από τη δημιουργία του δικτύου της Wagner, η βρετανική κυβέρνηση δεν είχε συνεκτική στρατηγική και οι προσπάθειες για ουσιαστική αντιμετώπισή της ήταν ανύπαρκτες», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Αλίσια Κερνς.

«Αυτό επέτρεψε στο δίκτυο να αναπτυχθεί, να απλώσει τα πλοκάμια του βαθιά στην Αφρική και να εκμεταλλευτεί χώρες που είχαν γονατίσει λόγω συγκρούσεων ή αστάθειας», πρόσθεσε η ίδια.

Η σύνδεση με το Κρεμλίνο

Η ομάδα μισθοφόρων τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή το 2014 όταν υποστήριξε τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Έκτοτε έχει εμπλακεί σε ζώνες συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η Μόσχα αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την ομάδα, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχτηκε τον Ιούνιο ότι χρηματοδοτείται πλήρως από το Κρεμλίνο.

Η παραδοχή του Πούτιν ήρθε, αφότου τα στρατεύματα της Wagner στράφηκαν εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, φέρνοντας τη χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

Ο επικεφαλής της Wagner, ολιγάρχης που έγινε πολέμαρχος, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ματαίωσε την απόπειρα πραξικοπήματος κατόπιν συμφωνίας με το Κρεμλίνο και τα στρατεύματα του ομίλου μεταφέρθηκαν στη Λευκορωσία.

«Θεμελιώδης έλλειψη γνώσης»

Στην έκθεσή της, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων κάνει λόγο για «σημαντική αποτυχία» της στρατηγικής της Βρετανίας για τη Wagner, τονίζοντας πως είδε τον όμιλο «πρωτίστως μέσα από το πρίσμα της Ευρώπης».

Παράλληλα, διαπιστώνει «θεμελιώδη έλλειψη γνώσης» στην κυβέρνηση σχετικά με τις λειτουργίες του ομίλου – και άλλων «κακόβουλων μισθοφορικών στρατιωτικών ομάδων».

«Είναι βαθιά λυπηρό το γεγονός ότι μόλις στις αρχές του 2022 η κυβέρνηση άρχισε να επενδύει περισσότερους πόρους για την κατανόηση του δικτύου Wagner, παρά το ότι μαχητές του ανέπτυσσαν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε τουλάχιστον επτά χώρες για σχεδόν μία δεκαετία», αναφέρει η έκθεση.

Νέα δέσμη κυρώσεων

Την περασμένη εβδομάδα η Βρετανία ανακοίνωσε νέα δέσμη κυρώσεων εναντίον αξιωματούχων που συνδέονται με τις δραστηριότητες της Wagner στο Μάλι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Σουδάν.

Οι νέες κυρώσεις προστίθενται σε εκείνες που έχει ήδη επιβάλει το Λονδίνο εναντίον του Πριγκόζιν και αρκετών από τους βασικούς διοικητές του.

Ωστόσο, η επιτροπή ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση απλώς απέτυχε να δράσει αρκετά γρήγορα και τώρα «προχωρά πιο σκληρά» επιβάλλοντας κυρώσεις στους εμπλεκόμενους.

«Εάν θέλουμε να υπονομεύσουμε τις λειτουργίες του δικτύου Wagner, πρέπει να κόψουμε τον πλούτο του δικτύου στην πηγή του», είπε ο Κερνς.

Απαντώντας, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνσης αναφέρθηκε στην επιβολή «αυστηρών κυρώσεων» στον όμιλο Wagner, στον Πριγκόζιν και σε διοικητές του, με «περιορισμό ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων».

Επίσης τόνισε ότι «η Βρετανία είναι από τους κορυφαίους προμηθευτές στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση των δυνάμεων της Wagner στο πεδίο της μάχης».

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας για να εκθέσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της σε ολόκληρο τον κόσμο», κατέληξε.

Με πληροφορίες από BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση