Kathimerini.gr
Έντονες αντιδράσεις εντός κι εκτός Γερμανίας προκάλεσε η επίσημη επίσκεψη-αστραπή του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Κίνα, μερικές μάλιστα μέρες μετά την έγκριση της παραχώρησης μέρους του ελέγχου του λιμένα του Αμβούργου στην Cosco.
Οι αντιδράσεις και οι απορίες για την πρωτοβουλία και τη χρονική στιγμή της επίσκεψης στον επανεκλεγέντα στην κινεζική ηγεσία Σι Τζινπίνγκ δεν προέρχονται μόνο από τους Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας και τη γερμανική αντιπολίτευση, αλλά ακόμη και τους εταίρους και υπουργούς της κυβέρνησης του Βερολίνου όπως η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, των Πρασίνων.
Προφανώς, σε μια περίοδο που καταρρέει η στήριξη της γερμανικής οικονομίας από τη ρωσική ενέργεια στην οποία βασιζόταν, ενώ αυξάνονται σημαντικά και οι αμυντικές δαπάνες του Βερολίνου, η διαβεβαίωση της σινογερμανικής οικονομικής συνεργασίας αποτελεί πολύτιμο πυλώνα για την κυβέρνηση Σολτς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την παραμονή της επίσκεψης Σολτς, ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης αυτοκινητοβιομηχανιών επεσήμανε την εξάρτηση της Γερμανίας από την Κίνα για πρώτες ύλες και προειδοποίησε ότι τυχόν «αποσύνδεση» θα αποτελούσε οικονομικό και γεωστρατηγικό λάθος.
Ενδεχομένως ο κ. Σολτς αποσκοπεί και στο να εκμεταλλευτεί την πρόσφατη αποστασιοποίηση του Πεκίνου από την πυρηνική ρητορική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να απομακρύνει περισσότερο τη Κίνα από τη Μόσχα και να τη φέρει λίγο πιο κοντά στην Ευρώπη.
Η 11ωρη παρουσία του επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης στην κινεζική πρωτεύουσα την Παρασκευή όμως δεν χάρισε και πολλούς φίλους στην Ευρώπη στον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, καθώς άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θεωρούν ότι η επίσκεψη αυτή, χωρίς πρότερη μάλιστα συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων, δεν στέλνει το κατάλληλο μήνυμα πίεσης προς το Πεκίνο και απεξάρτησης από την κινεζική οικονομία.
Η διαβεβαίωση της σινογερμανικής οικονομικής συνεργασίας αποτελεί πολύτιμο πυλώνα για την κυβέρνηση Σολτς
Ο κ. Μακρόν μάλιστα φέρεται να πρότεινε στον κ. Σολτς στα τέλη του περασμένου μήνα να ταξιδέψουν από κοινού στην Κίνα με τις αντίστοιχες επιχειρηματικές τους αντιπροσωπείες για να επιδείξουν όχι μόνο πολιτική ενότητα αλλά και να αποδείξουν ότι ο κ. Σι δεν μπορεί να διχάσει τις ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιώντας τα οικονομικά τους συμφέροντα της μιας έναντι της άλλης.
«Στη χειρότερη στιγμή»
Ο ηγέτης της γερμανικής δεξιάς Φρίντριχ Μερτς λέει ότι ο Όλαφ Σολτς «δεν θα μπορούσε να διαλέξει χειρότερη στιγμή» για να ταξιδέψει στο Πεκίνο, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά το 20ό Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, όταν ο Σι Τζινπίνγκ αλλοίωσε τους κανόνες για να εξασφαλίσει τρίτη θητεία στην προεδρία.
Η στιγμή της επίσκεψης, λίγο μετά τη συμφωνία παραχώρησης του λιμένα του Αμβούργου στην κινεζική εταιρεία, έχει κάνει πολλούς να μιλούν για ένα «δωράκι» που κομίζει στο Πεκίνο ο Γερμανός καγκελάριος, ο ίδιος μάλιστα πρώην δήμαρχος του Αμβούργου, διευκολύνοντας καλοθελητές να κάνουν μάλιστα λόγο και για πιθανόν ίδιο όφελος για τον κ. Σολτς.
Τα πυρά όμως είναι και φίλια, από τους κυβερνητικούς εταίρους του κ. Σολτς: Οι Πράσινοι ανησυχούν ιδιαίτερα ότι το ταξίδι του καγκελαρίου υπονομεύει τη σκληρότερη γραμμή προς το Πεκίνο, την οποία επεξεργάζονται τα κυβερνητικά υπουργεία εδώ και μήνες ως μέρος της στρατηγικής για την Κίνα.
«Ο ίδιος ο καγκελάριος μέσα σε λίγες εβδομάδες καταστρέφει ό,τι είχε συμφωνήσει ο συνασπισμός του, σπέρνει δυσπιστία εναντίον της Γερμανίας μεταξύ των συμμάχων μας και βοηθά την Κίνα να διαιρέσει και να κατακτήσει», κατήγγειλε ο Ράινχαρτ Μπούτικοφερ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κίνα.
Η υπουργός Εξωτερικών κα Μπέρμποκ εμφανώς κράτησε αποστάσεις από την επίσκεψη Σολτς: «Ο καγκελάριος αποφάσισε το χρονοδιάγραμμα του ταξιδιού του», είπε το κορυφαίο στέλεχος των Πρασίνων στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η κα Μπέρμποκ όσο και ο επικεφαλής του άλλου κυβερνητικού εταίρου, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ εξέφρασαν επιφυλάξεις για την παραχώρηση του 24,9% της εταιρείας που διοικεί τον λιμένα του Αμβούργου στην Cosco.
Έτσι η πρώτη αυτή επίσκεψη του κ. Σολτς στην Κίνα ως Γερμανός καγκελάριος έχει προκαλέσει περισσότερες αντιδράσεις από τις 12 επισκέψεις που έκανε από το 2005 ως το 2016 η προκάτοχός του Άνγκελα Μέρκελ στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.
Με πληροφορίες από BBC, Politico, Le Monde