ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί η κατάληψη του Βούγλενταρ έχει σημασία για τους Ρώσους

ΠΗΓΗ: Reuters

Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής και οι φιλορώσοι του Ντονμπάς ελέγχουν πλήρως την πόλη Βούγλενταρ στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ της Ουκρανίας, η οποία αντιστέκεται στις ρωσικές επιθέσεις περισσότερο από δύο χρόνια, ανέφεραν σήμερα, Τετάρτη, το κανάλι SHOT στο Telegram και φιλορώσοι πολεμικοί μπλόγκερ.

Γιατί όμως τόση προσπάθεια για μια πόλη πρακτικά κατεστραμμένη;

Το Βούγλενταρ –που σημαίνει «δώρο άνθρακα»– είναι μια πόλη ανθρακωρύχων στην περιφέρεια του Ντόνετσκ με πληθυσμό περίπου 14.000 ανθρώπων πριν από τον πόλεμο, την οποία σχεδόν όλοι τη έχουν πλέον εγκαταλείψει.

Χτίστηκε από τη Σοβιετική Ενωση στα μέσα της δεκαετίας του 1960 γύρω από ένα ορυχείο. Υπάρχουν δύο ορυχεία εκεί τώρα με σημαντικά αποθέματα άνθρακα. Οι Ρώσοι αποκαλούν την πόλη, η οποία βρίσκεται σε μια επίπεδη πεδιάδα και αποτελείται από πολυκατοικίες και άλλες κατασκευές, «Ούγκλενταρ» στα ρωσικά.

Η Μόσχα λέει ότι η περιοχή του Ντόνετσκ είναι μία από τις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που έχει προσαρτήσει από το 2022, έναν ισχυρισμό που το Κίεβο απορρίπτει ως παράνομο. Η Μόσχα θεωρεί τον έλεγχο του Βούγλενταρ ως σημαντικό σκαλοπάτι για την ενσωμάτωση ολόκληρης της περιοχής στη Ρωσία.

Ο έλεγχος της πόλης –την οποία οι Ρώσοι θεωρούν από καιρό ως μία από τις πιο σκληρά οχυρωμένες θέσεις της Ουκρανίας στην προσπάθεια κυριαρχίας τους– είναι σημαντικός και από τις δύο πλευρές λόγω της θέσης της σε υπερυψωμένο έδαφος και επειδή βρίσκεται στη διασταύρωση του ανατολικού και του νότιου μετώπου μάχης, αποκτώντας πρόσθετη σημασία για τον ανεφοδιασμό και των δύο πλευρών.

Οσο οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν τον πλήρη έλεγχο του Βούγλενταρ, μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την πόλη ως εφαλτήριο για να βομβαρδίσουν τις ρωσικές στρατιωτικές γραμμές ανεφοδιασμού στην περιοχή.

Η πόλη βρίσκεται κοντά σε μια σιδηροδρομική γραμμή που συνδέεται με την Κριμαία, τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014, στη βιομηχανοποιημένη περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, ο οποία περιλαμβάνει το Ντόνετσκ και την ανατολική περιοχή του Λουγκάνσκ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχει η Μόσχα.

Κρίσιμο σημείο

Η κατάληψη του Βούγλενταρ, το οποίο η Ρωσία παρουσιάζει ως ένα από τα τελευταία ουκρανικά προπύργια στο νότιο Ντόνετσκ, ανοίγει τον δρόμο για τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε άλλα μέρη.

Οι ρωσικές δυνάμεις παγίδευσαν Ουκρανούς στρατιώτες στην πόλη –σε αυτό που αποκαλούσαν «μικρό καζάνι»– περικυκλώνοντάς το σταδιακά από όλες τις πλευρές και έτσι καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για τις ουκρανικές δυνάμεις να ανεφοδιαστούν ή να κινηθούν μέσα και έξω από την πόλη.

Οταν ένα τέτοιο «καζάνι» κλείνει, κάτι που λένε οι Ρώσοι στρατιωτικοί bloggers ότι έχει ήδη συμβεί, δεν υπάρχει τρόπος να μπουν ή να βγουν οι υπερασπιστές της πόλης, που σε αυτή την περίπτωση βομβαρδίστηκαν από αέρος.

Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν προηγουμένως εξαπολύσει τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες προσπάθειες για να καταλάβουν το Βούγλενταρ, αλλά είχαν απωθηθεί, με την 72η Ανεξάρτητη Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία της Ουκρανίας να ενισχύει τη σκληρή αντίσταση.

Καμία πλευρά δεν αποκαλύπτει τις απώλειές της, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι απώλειες που υπέστησαν οι Ρώσοι κατά τη διάρκεια προηγούμενων αποτυχημένων προσπαθειών για την κατάληψη της πόλης ήταν σημαντικές. Η Μόσχα λέει ότι η Ουκρανία πλήρωσε επίσης υψηλό ανθρώπινο τίμημα προσπαθώντας να διατηρήσει το Βούγλενταρ.

Κρανίου τόπος

Οι σφοδρές μάχες από το 2022 έχουν αφήσει μεγάλο μέρος της πόλης κατεστραμμένο. Εικόνες των ρωσικών δυνάμεων να κυματίζουν τη σημαία τους στην οροφή ενός διοικητικού κτιρίου την Τρίτη στο κέντρο έδειχναν μια δομή που είχε μετατραπεί σε ερείπια και της οποίας τα μαυρισμένα παράθυρα είχαν ανατιναχθεί.

Ο Μαξίμ Βερμπόφσκι, αντιδήμαρχος της πόλης, είπε πέρυσι στα ουκρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι όλα τα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές μαζί με ολόκληρη την υποδομή. Ανέφερε τότε ότι παρέμεναν εκεί λιγότεροι από 500 πολίτες, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και πολλοί συνταξιούχοι. Ολα τα παιδιά και οι περισσότεροι ενήλικες έχουν απομακρυνθεί έκτοτε.

Πηγή: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση