ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί αυτή τη φορά ο «Στρατηγός Χειμώνας» δεν θα είναι στο πλευρό των Ρώσων

Οι δυσκολίες των χειμερινών συνθηκών θα επηρεάσουν περισσότερο τους εισβολείς

Kathimerini.gr

Ο επερχόμενος χειμώνας στην Ουκρανία μπορεί να είναι δύσκολος για τους πολίτες, που σε μεγάλο βαθμό θα έχουν πρόβλημα με τον ηλεκτρισμό και τη θέρμανσή τους, όμως τα προβλήματα θα είναι πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα για τους Ρώσους εισβολείς σε πολλά επίπεδα, όπως επισημαίνει ανάλυση Βρετανού καθηγητή Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.

Η ανάλυση αυτή του καθηγητή Φρανκ Λέντγουιτζ, η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιστημονική επιθεώρηση The Conversation, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτή τη φορά ο «Στρατηγός Χειμώνας», που είχε ευνοήσει τους Ρώσους τόσο επί Μεγάλου Ναπολέοντα όσο και επί Αδόλφου Χίτλερ, τη φορά αυτή δεν είναι με το πλευρό των Ρώσων.

Εκτιμάται συγκεκριμένα ότι η ρωσική συνειδητοποίηση των δυσκολιών που έρχονται τους επόμενους μήνες σε μία εν πολλοίς ξένη και εχθρική για τους εισβολείς χώρα είναι που οδήγησε τις τελευταίες εβδομάδες στην αλλαγή τακτικής και τη στόχευση των ενεργειακών υποδομών με πυραύλους ακριβείας.

Ωστόσο το απόθεμα των πυραύλων αυτών έχει συρρικνωθεί σημαντικά πλέον, ενώ οι Ουκρανοί πλέον βρίσκουν τρόπο να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ντρόουν) που έχει στείλει το Ιράν στους Ρώσους. Χειμώνα-καλοκαίρι.

Ουκρανία: Γιατί αυτή τη φορά ο «Στρατηγός Χειμώνας» δεν θα είναι στο πλευρό των Ρώσων-1

Έτσι την ώρα που οι πωλητές γεννητριών ρεύματος οικιακής χρήσης κάνουν χρυσές δουλειές στο Κίεβο και τις άλλες ελεύθερες πόλεις της Ουκρανίας, το ρεύμα του πολέμου είναι σαφώς σε βάρος των εισβολέων και των δυνάμεων κατοχής καθώς ο ουκρανικός στρατός ενισχύεται από μια ατελείωτη αποστολή εξοπλισμού από τη Δύση.

Το ρεύμα του πολέμου είναι σαφώς σε βάρος των εισβολέων και των δυνάμεων κατοχής καθώς ο ουκρανικός στρατός ενισχύεται από μια ατελείωτη αποστολή εξοπλισμού από τη Δύση.

Σε αυτόν τον εξοπλισμό μάλιστα περιλαμβάνονται και ειδικές στολές για πολεμικές επιχειρήσεις μέσα στον χειμώνα, που αποστέλλει ο Καναδάς στην Ουκρανία, την ώρα που οι επιστρατευμένοι νέοι της Ρωσίας καταγγέλλεται ότι πάνε στον πόλεμο χωρίς επαρκή εκπαίδευση και χωρίς σωστό εξοπλισμό.

Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνει η ανάλυση του Βρετανού καθηγητή, σε έναν στρατό όπως ο ρωσικός που δεν φημίζεται για τη συντήρηση ή την υλικοτεχνική του αποτελεσματικότητα, ενώ είναι δικαίως διαβόητος για τη διαφθορά του, τα ρωσικά στρατεύματα – συμπεριλαμβανομένων πρόσφατα επιστρατευμένων στρατιωτών με εκπαίδευση δύο ή τριών εβδομάδων – θα πρέπει να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες.

Αντιμετωπίζουν επίσης έναν ουκρανικό στρατό που, παρά τις σημαντικές απώλειες, έχει όλη την ορμή. Όπως συμβαίνει από την έναρξη του πολέμου, η κρίσιμη ηθική συνιστώσα του πολέμου τον ευνοεί. Το γεγονός οι Ουκρανοί ότι υπερασπίζονται την πατρίδα τους – και μάλιστα, επί του παρόντος, την ανακτούν – είναι τουλάχιστον τόσο επίκαιρο τώρα όσο ήταν τον Φεβρουάριο. Έχουν το προβάδισμα στο πυροβολικό ακριβείας, πιθανώς στα τανκς και σίγουρα στο ηθικό και στην εκπαίδευση.

Ουκρανία: Γιατί αυτή τη φορά ο «Στρατηγός Χειμώνας» δεν θα είναι στο πλευρό των Ρώσων-2

Το να παλεύεις και να κινείσαι αποτελεσματικά σε δύσκολες χειμερινές συνθήκες όπως αυτές που βλέπουμε στην Ουκρανία απαιτεί μεγάλη πείρα και εκπαίδευση. Όλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο σε παγωμένο καιρό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το βασικό στοιχείο του ανεφοδιασμού, της διοικητικής μέριμνας. Η μετακίνηση βασικών προμηθειών τροφίμων και πυρομαχικών διαρκεί περισσότερο, καθώς τα φορτηγά γλιστρούν πάνω από παγωμένους δρόμους, καταρρέουν ή κολλάνε στο χιόνι ή τη λάσπη. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο γρήγορος θωρακισμένος πόλεμος γίνεται πολύ πιο δύσκολος και οι γραμμές ανεφοδιασμού είναι πάντα πολύ πιο μακριές για τους εισβολείς.

Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες είπε στους δημοσιογράφους ότι: «Αν πολεμάς σε αυτές τις συνθήκες, εάν το τανκ σου κολλάει συνεχώς, εάν συνεχώς κρυώνεις και είσαι βρεγμένος, αυτό επηρεάζει αυτό που θα ονομάζαμε ηθικό συστατικό ενός στρατού».

Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι η Μόσχα επικαλείται όλο και περισσότερο την απειλή ενός τακτικού πυρηνικού όπλου, κάτι που δεν επηρεάζεται από τον χειμώνα, αλλά ενδεχομένως να έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος μεσομακροπρόθεσμα για τη Ρωσία.

Πηγή: The Conversation

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση