Kathimerini.gr
Εκκληση απηύθυνε εκ νέου ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, προς τους Δυτικούς εταίρους του Κιέβου να ενισχύσουν την ουκρανική αεράμυνα, εν μέσω των συνεχιζόμενων επιθέσεων της Ρωσίας σε κρίσιμες υποδομές ενέργειας. Την ίδια ώρα, διχασμένοι εμφανίστηκαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε σχέση με την άρση των περιορισμών για τη χρήση πυραυλικών συστημάτων εκ μέρους της Ουκρανίας για επιθέσεις εντός της Ρωσίας.
Με βασικό θέμα το πώς θα ενισχυθεί η στήριξη προς την Ουκρανία τους επόμενους μήνες, εν μέσω των συνεχιζόμενων επιθέσεων της Ρωσίας σε δομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πραγματοποιήθηκαν χθες, Δευτέρα, δύο άτυπες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και της G7 με τη συμμετοχή του νέου υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρι Σίμπιχα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία θέλει να βυθίσει την Ουκρανία στο σκοτάδι και στο κρύο, ο χειμώνας πλησιάζει και παρακολουθώντας τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον ενεργειακών στόχων, η παραγωγή ενέργειας στην Ουκρανία έχει μειωθεί κατά 2/3», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Την περασμένη εβδομάδα, ενώπιον του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε, άλλωστε, ότι το 80% των θερμοηλεκτρικών μονάδων της χώρας, καθώς και το ένα τρίτο των δυνατοτήτων υδροηλεκτρικής ενέργειας έχουν καταστραφεί. Και πλέον ο στόχος «είναι η αποκατάσταση 2,5 γιγαβάτ ισχύος τον χειμώνα, καλύπτοντας περίπου το 15% των αναγκών».
«Θα πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία όχι μόνο με παροχή στρατιωτικής βοήθειας, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας, διαφορετικά η χώρα θα αντιμετωπίσει έναν πολύ σκληρό χειμώνα», ανέφερε από την πλευρά του ο Μπορέλ, ενώ πρόσθεσε ότι θα ήταν κρίσιμο πλέον να ενισχυθεί και η αεράμυνα της χώρας. Πρέπει να προχωρήσουμε και στα δύο συγχρόνως σημείωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, καθώς όπως ισχυρίστηκε «δεν θα έχει κανένα νόημα να παράσχουμε γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας, εάν θα καταστραφούν αύριο».
Διχάζει το θέμα της χρήσης δυτικών όπλων από το Κίεβο
Σε ξεχωριστή τους συνάντηση, πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 συζήτησαν την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, που θα διευκόλυναν το Κίεβο να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αν και τάχθηκε υπέρ της άρσης των περιορισμών χρήσης τους, παραδέχθηκε ωστόσο ότι το θέμα εξακολουθεί να μη βρίσκει σύμφωνους όλους τους Δυτικούς συμμάχους του Κιέβου.
Εντός της Ε.Ε. το θέμα επίσης «διχάζει», με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, να ζητά να «σταματήσει η συζήτηση για κόκκινες γραμμές», καθώς όπως είπε «ωφελούν τη Ρωσία», με τον Γερμανό καγκελάριο όμως να βάζει άμεσα «φρένο» στο αίτημά της.
Ο Ολαφ Σολτς επανέλαβε χθες ότι δεν έχει καμία πρόθεση να άρει τους περιορισμούς στην Ουκρανία, ώστε να της επιτραπεί να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.
«Η Γερμανία δεν θα υποστηρίξει την άρση των περιορισμών στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Αυτό δεν θα ήταν σύμφωνο με τις προσωπικές μου πεποιθήσεις», τόνισε ο Σολτς προτού συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Δεν θα το κάνουμε. Και έχουμε καλούς λόγους να μην το κάνουμε», πρόσθεσε ο Σολτς.
Σε κάθε περίπτωση, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 συμφώνησαν να παράσχουν βοήθεια 4 δισ. δολαρίων για την αποκατάσταση των κρίσιμων υποδομών ενέργειας στην Ουκρανία. Είναι απαραίτητα τα χρήματα αυτά, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, καθώς σημαίνει ότι πρακτικά «θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς φίλους μας να τα καταφέρουν τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα τον χειμώνα».