ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η πιο φονική ημέρα στον Λίβανο από το 2006

Τους 492 έχουν φτάσει οι νεκροί από τους σαρωτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ, που επιδιώκει να συρρικνώσει το οπλοστάσιο πυραύλων της Χεζμπολάχ ενόψει πιθανής εισβολής

REUTERS, A.P.

Σαρωτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εξαπέλυσε χθες στον νότιο και τον ανατολικό Λίβανο το Ισραήλ, επιδιώκοντας να συρρικνώσει το οπλοστάσιο πυραύλων της Χεζμπολάχ ενόψει πιθανής εισβολής χερσαίων δυνάμεων. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ, τουλάχιστον 492 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.645 τραυματίστηκαν στην πιο φονική ημέρα για τη Χώρα των Κέδρων από τον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τη σιιτική οργάνωση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στη Βηρυτό ο Λιβανέζος αξιωματούχος προσέθεσε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ασθενοφόρα, προκαλώντας ταυτόχρονα την εκτόπιση χιλιάδων οικογενειών από τις εστίες τους. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε ότι το Ισραήλ εφαρμόζει ένα «σχέδιο καταστροφής» της χώρας του και κάλεσε «τον ΟΗΕ καθώς και χώρες με επιρροή» να αποτρέψουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Η συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου είναι ένας πόλεμος από κάθε άποψη, ένα σχέδιο καταστροφής με στόχο την εξάλειψη λιβανέζικων χωριών και πόλεων», τόνισε στην ανακοίνωσή του ο Μικάτι. Μία ημέρα νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τον κίνδυνο να μετατραπεί ο Λίβανος σε «δεύτερη Γάζα».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε πάνω από 800 στόχους της Χεζμπολάχ τη Δευτέρα, με κύριους στόχους αποθήκες όπλων της οργάνωσης. Τα περισσότερα πλήγματα συνέβησαν στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, λίκνο και ιστορικό οχυρό της Χεζμπολάχ, ανατολικά της Βηρυτού. Κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά μήκος δεκάδων χιλιομέτρων έκλεισε τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο από το λιμάνι της Σιδώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, προς την πρωτεύουσα, καθώς πανικόβλητοι κάτοικοι αναζητούσαν εσπευσμένα ασφαλέστερα καταφύγια.

Σε μονόδρομο μετατράπηκε ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος, καθώς χιλιάδες κάτοικοι του νότιου Λιβάνου έσπευσαν να φύγουν χρησιμοποιώντας και τις οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας και προκαλώντας μποτιλιάρισμα δεκάδων χιλιομέτρων. Οι Ισραηλινοί προειδοποίησαν τους αμάχους να εκκενώσουν την περιοχή. [EPA / STRINGER]

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες ότι εξαπέλυσε, για δεύτερη κατά σειράν ημέρα, δεκάδες πυραύλους εναντίον ισραηλινού στρατιωτικού φυλακίου στη Γαλιλαία και της αμυντικής βιομηχανίας Rafael στη Χάιφα. Την Κυριακή, η φιλοϊρανική οργάνωση εξαπέλυσε περίπου 150 πυραύλους, ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στόχων στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για το πολύνεκρο ισραηλινό πλήγμα της περασμένης Παρασκευής στη Βηρυτό, όπου σκοτώθηκαν δύο κορυφαία στελέχη της Χεζμπολάχ. Είχε προηγηθεί το θεαματικό σαμποτάζ του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, με τους παγιδευμένους βομβητές και ασυρμάτους της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν στα χέρια των χρηστών τους προκαλώντας δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες – μάχιμα στελέχη της οργάνωσης, αλλά και αμάχους.

«Οι ενέργειές μας θα συνεχιστούν μέχρις ότου πετύχουμε τον στόχο μας, που είναι η επιστροφή των πολιτών μας από το βόρειο τμήμα της χώρας στις εστίες τους», υπογράμμισε χθες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ προετοιμάζοντας τους ομοεθνείς του για μακρά σύγκρουση. Περίπου 60.000 έως 70.000 Ισραηλινοί έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, καθώς η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους σε περιοχές του βόρειου Ισραήλ σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους της Γάζας και στη Χαμάς.

Σε ανάλογους τόνους με τον Γκάλαντ κινήθηκε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διαμηνύοντας στους πολίτες της χώρας ότι έρχονται «περίπλοκες ημέρες» για το έθνος. «Σας υποσχέθηκα ότι θα αλλάζαμε τις ισορροπίες στον τομέα της ασφάλειας, τον συσχετισμό δυνάμεων στον Βορρά (δηλαδή, στα σύνορα με τον Λίβανο) και αυτό ακριβώς κάνουμε», υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε μήνυμά του από το αρχηγείο του στρατού, στο Τελ Αβίβ.

Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters διατηρώντας την ανωνυμία του ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση ο σχεδιασμός των ενόπλων δυνάμεων περιορίζεται σε αεροπορικές επιδρομές και δεν υπάρχουν σχέδια για εισβολή χερσαίων δυνάμεων στο αμέσως προσεχές μέλλον. Στην Ουάσιγκτον, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αποστολή πρόσθετων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και κάλεσε όσους Αμερικανούς πολίτες βρίσκονται στον Λίβανο να τον εγκαταλείψουν όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα μέσα.

Σε αυτή την ατμόσφαιρα, αίσθηση προκαλεί η συγκρατημένη στάση της Τεχεράνης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν τόνισε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι στήνει «παγίδες» στο Ιράν ώστε να το παρασύρει σε αυτόν τον δρόμο. Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, «αν και τα άλλα μέρη επιθυμούν το ίδιο».

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι ασφαλείας του Ιράν αποκάλυψαν στο Reuters ότι οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο στρατιωτικό σώμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, διεμήνυσαν σε όλα τα μέλη τους να πάψουν να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή επικοινωνίας αμφίβολης προέλευσης μετά τις εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων της Χεζμπολάχ. Οι τηλεπικοινωνίες των Φρουρών γίνονται μόνο μέσω απολύτως ελεγχόμενων, κρυπτογραφημένων καναλιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ