ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γάζα: Προσωρινά με ουδέτερη στάση το Χάρβαρντ

Δεν θα τοποθετείται δημοσίως για εξελίξεις που δεν το αφορούν άμεσα, όπως σύστησε επιτροπή σοφών μετά τις αντιπαραθέσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

ΠΗΓΗ: Reuters

ΒΟΣΤΩΝΗ. Την απόφασή του να μην τοποθετείται δημοσίως για αμφιλεγόμενα θέματα της επικαιρότητας που δεν αφορούν άμεσα το ίδρυμα ανακοίνωσε χθες το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ύστερα από μήνες αντιπαραθέσεων γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα.

Η νέα πολιτική του πανεπιστημίου προέκυψε μετά τη δημοσίευση έκθεσης από την ομάδα εργασίας καθηγητών «Θεσμική Φωνή», η οποία συνέστησε στην πρυτανεία «να πάψει να εκδίδει επίσημες ανακοινώσεις για δημόσια θέματα, τα οποία δεν αφορούν την κεντρική λειτουργία του πανεπιστημίου». Ο μεταβατικός πρόεδρος του Χάρβαρντ, Αλαν Γκάρμπερ, έγραψε σε μήνυμά του ότι αποδέχεται τη σύσταση της ομάδας εργασίας.

«Θα υπάρχουν πάντα λεπτές υποθέσεις, στις οποίες σώφρονες άνθρωποι θα διαφωνούν στο κατά πόσον η υπόθεση σχετίζεται με την κεντρική λειτουργία του ιδρύματος ή όχι. Η πολιτική του πανεπιστημίου στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να είναι η αποφυγή επίσημης ανακοίνωσης», ανέφερε η έκθεση της ομάδας εργασίας. Η πολιτική θα ισχύει για κάθε μέλος της πρυτανείας, τους επικεφαλής τμημάτων και διδακτικών επιτροπών.

Οι νέοι κανόνες υιοθετήθηκαν λίγους μήνες μετά το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε η αρχική και καθυστερημένη δήλωση της παραιτηθείσας προέδρου του Χάρβαρντ, Κλοντίν Γκέι, στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η Γκέι κατηγορήθηκε για απολογία της Χαμάς ακόμη και από τον προκάτοχό της, Λάρι Σάμερς.

Η έκθεση της επιτροπής φέρνει το Χάρβαρντ πιο κοντά στα πανεπιστήμια που υιοθέτησαν στάση θεσμικής ουδετερότητας. Η οκταμελής επιτροπή προειδοποίησε, όμως, ότι αυτός δεν είναι ο στόχος της. «Το πόρισμά μας παραμένει δεσμευμένο στην πεποίθηση πως το πανεπιστήμιο υπηρετεί στρατευμένες αξίες και αντιτίθεται στην ουδετερότητα. Οι αξίες αυτές είναι η αναζήτηση της αλήθειας μέσα από την πειραματική μέθοδο, η ανοικτή έρευνα και η συζήτηση. Το ίδρυμα δέχεται σήμερα επίθεση, όπως επίθεση δέχεται και η αλήθεια. Το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να παραμείνει ουδέτερο στο κρίσιμο θέμα του μέλλοντος των ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης», σημείωσε στην εφημερίδα του πανεπιστημίου Harvard Crimson ο Νόα Φέλντμαν, επικεφαλής της ομάδας εργασίας και καθηγητής στη νομική σχολή του Χάρβαρντ.

Η σύγκλιση της επιτροπής εντάσσεται στην προσπάθεια του προέδρου Γκάρμπερ να καθοδηγήσει το Χάρβαρντ μέσα από την κρίση και να προστατεύσει το ίδρυμα από το είδος επιθέσεων που δέχθηκε το περασμένο φθινόπωρο. Ο Γκάρμπερ θέσπισε και δεύτερη ομάδα εργασίας γύρω από την ελευθερία της έρευνας, καθώς και ειδική επιτροπή καταπολέμησης του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας.

Παρότι το όνομα της δρος Γκέι δεν αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής «Θεσμική Φωνή», το πόρισμα περιέχει αναφορές στα γεγονότα του φθινοπώρου και στο ψήφισμα 30 φοιτητών που απέδιδαν την ευθύνη των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου «εξ ολοκλήρου στο Ισραήλ». Η Γκέι είχε υποχρεωθεί να καταδικάσει το ψήφισμα.

Τον Δεκέμβριο, η Γκέι παραιτήθηκε ύστερα από γεμάτη αντεγκλήσεις και εκνευρισμό κατάθεσή της ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, η οποία επέκρινε αυστηρά τον χειρισμό των διαδηλώσεων στο Χάρβαρντ κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση