Η Χαμάς απορρίπτει τους νέους όρους που περιλαμβάνει η πρόταση για κατάπαυση πυρός στην οποία κατέληξαν οι μεσολαβητές στην Ντόχα του Κατάρ, παρά το γεγονός ότι οι μεσολαβητές στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μιλούν για συνομιλίες «εποικοδομητικές, σοβαρές και σε θετικό κλίμα». Από την άλλη πλευρά, το γραφείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε την «ελπίδα» ότι η πίεση των μεσολαβητών στη Χαμάς θα οδηγήσει σε συμφωνία.
Σύμφωνα με τους μεσολαβητές, ΗΠΑ, Αίγυπτο και Κατάρ, «υπέβαλαν και στα δύο μέρη μια πρόταση που μειώνει τα χάσματα μεταξύ των μερών και συνάδει με τις αρχές που έθεσε ο πρόεδρος Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024, αλλά και με το ψήφισμα 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτή η πρόταση βασίζεται στα σημεία συμφωνίας που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα και κλείνει τα κενά που απομένουν με τρόπο που επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας».
Οι επαναληπτικές διαπραγματεύσεις αποφασίστηκε να γίνουν στο Κάιρο την επόμενη Παρασκευή.
Χαμάς: Συμφωνία χωρίς περιορισμούς
Αξιωματούχοι της Χαμάς που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, τόνιζαν ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν θα δεχτεί τους νέους όρους από το Ισραήλ στην πρόταση που υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Ντόχα. Η Χαμάς δεν συμμετείχε άμεσα στις συνομιλίες, καθώς είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να αποτύχουν και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ασκήσουν επιρροή ώστε να το πιέσουν να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία.
Οι νέοι όροι του Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν τη διατήρηση στρατευμάτων εντός της Γάζας κατά μήκος των συνόρων του με την Αίγυπτο (διάδρομοι «Φιλαντέλφι» και «Νετζαρίμ»), ενώ η Χαμάς απαιτεί «πλήρη κατάπαυση του πυρός, πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, κανονική επιστροφή των εκτοπισμένων και συμφωνία» για την απελευθέρωση των ομήρων και των Παλαιστίνιων κρατουμένων χωρίς περιορισμούς. Αξιωματούχος της Χαμάς είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι διαμεσολαβητές στη σύνοδο κορυφής της Ντόχα παρέκκλιναν από τις προηγούμενες συμφωνίες.
Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια «ψευδώς θετική ατμόσφαιρα», υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πραγματική πρόθεση να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα και προσπαθούν απλώς να κερδίσουν χρόνο.
Στην πρώτη της αντίδραση η Χαμάς είχε επίσης πει ότι τα αποτελέσματα των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στην Ντόχα δεν συνάδουν με την τελευταία πρόταση που έκανε η ομάδα στις αρχές Ιουλίου.
Ισραήλ: Ελπίζουμε στην πίεση των μεσολαβητών
Στο Ισραήλ, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέδωσε μια δήλωση στην οποία εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες-μεσολαβητές θα προσπαθήσουν να πείσουν τη Χαμάς να αποδεχθεί μια συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων.
«Οι θεμελιώδεις αρχές του Ισραήλ είναι γνωστές στους μεσολαβητές και στις ΗΠΑ και το Ισραήλ ελπίζει ότι η πίεσή τους θα οδηγήσει τη Χαμάς να αποδεχθεί τις αρχές της 27ης Μαΐου, ώστε να εφαρμοστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας», αναφέρει η ανακοίνωση, και η οποία αφορά την παρουσία των ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα.
Η Χαμάς κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι πρόσθεσε αυτές τις νέες απαιτήσεις στην πρόταση που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για να αποτρέψει την επίτευξη της συμφωνίας. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι απλώς παρείχε διευκρινίσεις για να βοηθήσει στην εφαρμογή της πρότασης του Μαΐου.
Αντονι Μπλίνκεν / Ibraheem Al Omari/Pool Photo via AP
Αμερικανικές διπλωματικές κινήσεις
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, μεταβαίνει στο Ισραήλ την Κυριακή, όπου θα μείνει δύο ημέρες για να συναντηθεί με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης, με τα οποία θα συζητήσει την πρόταση των μεσολαβητών.
Επίσης, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προσκαλέσει τον εμίρη του Κατάρ και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, για συζητήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα.
Ο Τζο Μπάιντεν, μετά την ολοκλήρωση του γύρου των διαπραγματεύσεων, είπε σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ» στην εξασφάλιση μιας συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Και ενώ παραδέχθηκε ότι η συμφωνία δεν έχει ωριμάσει ακόμα, οι πλευρές είναι πιο κοντά από ό,τι ήταν πριν από τρεις ημέρες, πριν από τη διεξαγωγή της διάσκεψης στην Ντόχα.
Τζο Μπάιντεν / AP Photo/Susan Walsh
Κάιρο: Η συμφωνία, «κλειδί» για να αποφευχθεί ολοκληρωτικός πόλεμος
Από τη Βηρυτό, όπου βρίσκεται για επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι, δήλωσε με αφορμή τις διαπραγματεύσεις στην Ντόχα, που θα επαναληφθούν στο Κάιρο την επόμενη εβδομάδα, ότι η κατάπαυση πυρός στη Γάζα είναι το «κλειδί» για να αποφευχθεί ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει απειλήσει το Ισραήλ με επίθεση, όπως και το Ιράν, για τους θανάτους του Νο2 της οργάνωσης, Φουάντ Σουκρ, αλλά και του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Η ελπίδα είναι ότι μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα θα λειτουργήσει ανασταλτικά και θα αποφευχθεί επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
«Δεν θέλω να βιαστούμε… αλλά μπορεί να έχουμε κάτι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η Αίγυπτος «κάνει τα πάντα για να φτάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία που θα φτάσει στην άμεση κατάπαυση του πυρός, θα βάλει τέλος στους σκοτωμούς αμάχων και θα σταματήσει στην ανταλλαγή κρατουμένων με ομήρους», είπε ο Μπαντρ Αμπντελάτι μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ. «Είναι το κλειδί για την αρχή εξεύρεσης μιας λύσης στην περιοχή» και για να μην οδηγηθεί η Μέση Ανατολή «σε ολοκληρωτικό πόλεμο», πρόσθεσε.
Το Κάιρο, είπε ο Μπαντρ Αμπντελάτι, δεν θα διστάσει «να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο για να γλιτώσει τον Λίβανο από τη μάστιγα μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης».
Πηγή: Times of Israel, Al Jazeera, Axios