ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γάζα: «Αυτό το Ραμαζάνι έχει γεύση αίματος»

Περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Υγείας «δεν βρίσκουν τίποτα να φάνε για να διακόψουν τη νηστεία», λέει το υπουργείο Υγείας της Χαμάς

Kathimerini.gr

Υπό τη βαριά σκιά του θανάτου και της απειλής γενικευμένου λιμού ξεκίνησε το φετινό Ραμαζάνι στη Λωρίδα της Γάζας, με τον πληθυσμό του θυλάκου να συγκεντρώνεται «χωρίς χαρά» χθες το βράδυ για την πρώτη διακοπή της νηστείας.

Σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου μουσουλμανικού κόσμου, το Ραμαζάνι, ο ιερός μήνας νηστείας και προσευχής των πιστών, είναι γιορτή που συνοδεύεται από πλούσια οικογενειακά δείπνα κάθε βράδυ.

Καθώς όμως ο αιματηρός πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς διανύει τον έκτο του μήνα, οι περισσότεροι άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν ιδιαίτερη διάθεση για γιορτή.

«Αυτό το Ραμαζάνι έχει γεύση αίματος»

«Αυτό το Ραμαζάνι δεν έχει γεύση Ραμαζανιού. Εχει μάλλον γεύση αίματος, μιζέριας, χωρισμού και καταπίεσης», είπε η Ουμ Μοχάμεντ Αμπού Ματάρ, καθώς έψηνε ψωμί σε πρόχειρο φούρνο που τροφοδοτούσε με κομμάτια χαρτονιού, τα οποία περιμάζεψε.

Ενα παιδί παίζει με πυροτεχνήματα καθώς γιορτάζει την έναρξη του Ραμαζανιού δίπλα σε ένα κατεστραμμένο κτίριο κατοικιών στη Ράφα [AP/ Fatima Shbair].

«Δεν νιώθουμε τη χαρά του Ραμαζανιού, τη χάσαμε επειδή η κατοχή μάς εκτόπισε και κατέστρεψε τα σπίτια μας. Κοιτάξτε τον κόσμο που ζει στις σκηνές (…) Υποφέρουμε πολύ. Αυτό το Ραμαζάνι δεν έχει καμία σχέση με αυτά προηγούμενων ετών», συμπλήρωσε ο Μοχάμαντ αλ Μάσρι, εκτοπισμένος στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου ζουν σε σκηνές κάπου ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, βίαια εκτοπισμένοι και πλέον παγιδευμένοι. Πρόκειται για περισσότερο από τον μισό πληθυσμό του θυλάκου.

Κάποιες οικογένειες μπόρεσαν να συγκεντρωθούν μπροστά σε πιάτα με ρύζι, γαρνιρισμένα με μικρά κομμάτια κρέατος. Αντίθετα στον Βορρά, «πάνω από 2.000 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας δεν είναι σε θέση να βρουν τίποτα να φάνε για να διακόψουν τη νηστεία», τόνισε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Το υπουργείο κάνει λόγο για θανάτους παιδιών από υποσιτισμό και αφυδάτωση τις τελευταίες ημέρες.

Ενας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος στολίζει τη σκηνή του για το Ραμαζάνι [REUTERS/Mohammed Salem].

«Ο χρόνος πιέζει» για να αποφευχθεί ο λιμός στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου εκτυλίσσεται «ανθρωπιστική καταστροφή», ελλείψει επαρκούς ποσότητας τροφίμων, προειδοποίησε η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) Σίντι Μακέιν.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχολίασε πως τον αφήνει άφωνο το γεγονός πως ο πόλεμος συνεχίζεται εν μέσω αυτού του «ιερού μήνα».

Οι εντατικές διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων με σκοπό να συμφωνηθεί ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, που θα επέτρεπε να αφεθούν ελεύθεροι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στον θύλακο, Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι στο Ισραήλ, καθώς και να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που διανέμεται, ήταν άκαρπες.

Βοήθεια μέσω θαλάσσης

Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια, που υπόκειται σε έλεγχο και έγκριση του Ισραήλ, δεν φθάνει παρά με το σταγονόμετρο στον κατά μεγάλο μέρος του ισοπεδωμένο θύλακο, κυρίως μέσω Αιγύπτου, την ώρα που οι ανάγκες δεν χωρούν συγκρίσεις με την προπολεμική περίοδο, τονίζει ο ΟΗΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αεροσκάφη διαφόρων χωρών προχώρησαν σε ρίψεις δεμάτων με έτοιμα γεύματα στους αιθέρες της Λωρίδας της Γάζας.

Παράλληλα, πλοίο που έχει μισθώσει η ισπανική ΜΚΟ Open Arms αναχώρησε από την Κύπρο με 200 τόνους τροφίμων, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός θαλάσσιου διαδρόμου από την Ε.Ε. και χώρες όπως οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Λάρνακα απέχει περίπου 370 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας.

Το «Open Arms» αναχωρεί από το λιμάνι της Λάρνακας, μεταφέροντας 200 τόνους τροφίμων για τη Γάζα [REUTERS/ Yiannis Kourtoglou]

Σημειώνεται επίσης ότι αμερικανικό πολεμικό πλοίο αναχώρησε από τις ΗΠΑ μεταφέροντας το απαραίτητο υλικό για την κατασκευή προκυμαίας ώστε να εκφορτώνεται η βοήθεια. Το σχέδιο αυτό εκτιμάται πως θα χρειαστεί έως και 60 ημέρες για να υλοποιηθεί.

Η αποστολή βοήθειας διά θαλάσσης και οι ρίψεις από αέρος, που έχουν γίνει πλέον καθημερινές τα τελευταία 24ωρα, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες οδούς, τονίζουν τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο πόλεμος ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, με ορμητήριο τον θύλακο, όπου το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης ανέλαβε την εξουσία το 2007. Στην επίθεση σκοτώθηκαν 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Σε αντίποινα το Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., «τρομοκρατική» οργάνωση, και στις επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε ο ισραηλινός στρατός έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 31.112 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Είναι όλοι νεκροί»

Χθες ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως προχώρησε σε αεροπορικό πλήγμα τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή με στόχο τον υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, τον Μαρουάν Ισα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς να είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν σκοτώθηκε ή όχι.

Οι ηγέτες της Χαμάς «είναι όλοι νεκροί», διεμήνυσε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που μοιάζει όλο και πιο δυσαρεστημένος με τον Ισραηλινό σύμμαχό του, καθώς επικρίνεται έντονα από μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης των Δημοκρατικών για την υποστήριξή του στο Ισραήλ, εκφράστηκε με ασυνήθιστα σκληρό τρόπο το Σαββατοκύριακο, λέγοντας πως ο κ. Νετανιάχου κάνει «περισσότερο κακό παρά καλό στο Ισραήλ».

«Συμφωνούμε στους βασικούς σκοπούς, αλλά έχουμε διαφωνίες για τα μέσα προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι σκοποί», είπε χθες από την πλευρά του ο κ. Νετανιάχου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox, προσθέτοντας ότι η εντύπωση πως υπάρχει χάσμα ανάμεσα στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ «δεν βοηθά» το εβραϊκό κράτος στον πόλεμο στη Χαμάς.

Νέα ισραηλινά πλήγματα βαθιά εντός του Λιβάνου

Την ώρα που ο Μπ. Νετανιάχου επαναλαμβάνει πως ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται στον δρόμο για την «ολοκληρωτική νίκη» επί του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που κατ’ αυτόν είναι ζήτημα «εβδομάδων», η υπηρεσία που συντονίζει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών (ODNI) επισήμανε σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες πως το Ισραήλ είναι «πιθανό» να παραμένει αντιμέτωπο «τα επόμενα χρόνια» με «ένοπλη αντίσταση της Χαμάς», υπογραμμίζοντας παράλληλα τους κινδύνους περιφερειακής κλιμάκωσης με την εμπλοκή ειδικά της λιβανικής Χεζμπολάχ.

Χθες το βράδυ έλαβαν χώρα ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στον τομέα της Μπάαλμπεκ, προπύργιο της Χεζμπολάχ στον ανατολικό Λίβανο, περίπου εκατό χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Επρόκειτο για το δεύτερο πλήγμα στη συγκεκριμένη περιοχή αφότου άρχισαν οι σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών στη μεθόριο Ισραήλ/Λιβάνου, την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άμαχος και τραυματίστηκαν αρκετοί ακόμη στον βομβαρδισμό αυτόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X