Γουαδελούπη, Μαρτινίκα και Γουιάνα ψήφισαν Λεπέν, όχι Μακρόν, στις προεδρικές εκλογές της 24ης Απριλίου, με το τελικό αποτέλεσμα να «σοκάρει». Κι αυτό διότι μιλάμε για περιοχές της Καραϊβικής που, υπό «κανονικές» συνθήκες, δεν θα έπρεπε να τα πηγαίνουν καλά με τη γαλλική άκρα δεξιά.
Όταν ο Ζαν Μαρί Λεπέν, ο πατέρας της Μαρίν Λεπέν, είχε επιχειρήσει να κάνει προεκλογική εκστρατεία στη Μαρτινίκα το 1998, οι διαδηλωτές δεν είχαν καν επιτρέψει στον αεροσκάφος που μετέφερε τον τότε ηγέτη του Εθνικού Μετώπου να προσγειωθεί.
Περίπου 25 χρόνια μετά ωστόσο, στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, η Μαρίν Λεπέν έλαβε 60,9% στη Μαρτινίκα, αφήνοντας τον Εμανουέλ Μακρόν πολλές μονάδες πίσω, στο 39,1%. Στη Γουαδελούπη, δε, η κόρη του Ζαν Μαρί άγγιξε σχεδόν το 70%.
Οι υπερπόντιες γαλλικές περιοχές της Καραϊβικής είχαν στηρίξει τον προερχόμενο από την άκρα αριστερά Ζαν Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 10ης Απριλίου. Στον δεύτερο γύρο ωστόσο, ακριβώς δύο εβδομάδες μετά, οι ίδιες περιοχές μετακινήθηκαν στην άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος ψηφίζοντας Λεπέν, με τους αναλυτές από την πλευρά τους να μιλούν για «ψήφο διαμαρτυρίας».
Η Μαρίν Λεπέν έλαβε περισσότερες ψήφους από τον Μακρόν σε συνολικά εννέα από τις 12 υπερπόντιες περιοχές της Γαλλίας. Πιο συγκεκριμένα, Λεπέν ψήφισαν στις 24 Απριλίου κατά πλειοψηφία οι εκλογείς σε: Γουαδελούπη, Μαρτινίκα, Γαλλική Γουιάνα, Μαγιότ, Ρεϋνιόν, Κορσική, Σεν-Πιερ και Μικελόν, Άγιο Μαρτίνο και Άγιο Βαρθολομαίο.
Αιτία; Η «απώλεια της εμπιστοσύνης» προς τον Μακρόν αναφορικά με τους χειρισμούς του σε θέματα δημόσιας υγείας και οι αντιδράσεις κατά των μέτρων (εμβολιασμοί, health pass) που εκείνος έφερε κατά την περίοδο της πανδημίας.
Στη Γουιάνα για παράδειγμα, δύο δόσεις εμβολίου έχει κάνει συνολικά λιγότερο από το 30% εφήβων και ενηλίκων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Γαλλία σε πανεθνικό επίπεδο προσεγγίζει το 80%.
Με πληροφορίες από Financial Times