ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γαλλία: Προεκλογικό αλαλούμ, καθώς η Ακροδεξιά «κανονικοποιείται»

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη για τη διαμόρφωση των νέων συμμαχιών στη Γαλλία

Kathimerini.gr

Συνεχίζονται οι πολιτικές αναταράξεις στη Γαλλία μετά την εκλογική συντριβή των παραδοσιακών, κεντρώων δυνάμεων που μεσουράνησαν στη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες και τη διαφαινόμενη εδραίωση της Ακροδεξιάς ως κυρίαρχης, «κανονικοποιημένης» δύναμης.

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου προκάλεσε απανωτά σοκ στο πολιτικό σύστημα, καθώς το «ρεύμα» των ακροδεξιών Μπαρντελά – Λεπέν απειλεί να εντείνει την πολιτική αναταραχή.

Ο Zoρντάν Μπαρντελά επιβεβαίωσε την Τρίτη «συμφωνία» μεταξύ της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης και της προεδρίας του δεξιού ρεπουμπλικανικού κόμματος. Οπως τόνισε, το κόμμα του θα υποστηρίξει «απερχόμενους» βουλευτές και άλλους «υποψήφιους» των Ρεπουμπλικανών στις επερχόμενες εκλογές.

«Χαίρομαι που ο Ερίκ Σιοτί ανταποκρίθηκε θετικά και μπορώ να επιβεβαιώσω απόψε ότι θα υπάρξει συμφωνία σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές μεταξύ της Εθνικής Συσπείρωσης, της οποίας προεδρεύω και ηγούμαι, και των Ρεπουμπλικανών. Και θα υπάρξουν ρεπουμπλικανοί βουλευτές που θα υποστηριχθούν» από τη Συσπείρωση, δήλωσε ο Μπαρντελά σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεσταθμού France 2 το βράδυ της Τρίτης.

Ερωτηθείς πόσοι βουλευτές των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από τη Συσπείρωση στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με τον Ερίκ Σιοτί, και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις στο δεξιό κόμμα, ο Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε: «Θα είναι δεκάδες».

Είπε ακόμα ότι είχε «προφανώς έχει ανταλλάξει απόψεις» με τον Σιοτί, καθώς και ότι θα συνέχιζαν να το κάνουν τις επόμενες ώρες.

Προς «κωλοτούμπα»  στο Συνταξιοδοτικό

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις τρεις μεγάλες προτεραιότητες που θα περιλαμβάνονται στον «χάρτη» που θα υπογραφεί μεταξύ Ακροδεξιάς και Ρεπουμπλικανών: «Αγοραστική δύναμη, ασφάλεια και μετανάστευση».

Ερωτηθείς ωστόσο σχετικά με τις προγραμματικές διαφωνίες του ακροδεξιού κόμματος με το δεξιό κόμμα, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο Μπαρντελά παραμέρισε το ερώτημα για το αν θα την καταργήσει ή όχι όπως υποσχόταν μέχρι τότε, προτιμώντας να πει: «Προφανώς θα επανέλθουμε σε αυτό».

Οπως η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη συνταξιοδότηση στα 60, από τα κύρια σημεία του προγράμματος της Εθνικής Συσπείρωσης που θα μπορούσε να τη φέρει σε «ρήξη» με την επιχειρηματική κοινότητα, έπαψε να αποτελεί προτεραιότητα.

Τα λόγια του προέδρου της, Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη στο RTL και το France 2 ότι δεν θα πάρει πίσω -τουλάχιστον αρχικά- τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2023, η οποία αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη, προκάλεσαν ανακούφιση στον επιχειρηματικό κόσμο και στις αγορές.

Το εκλογικό κόστος για την «κανονικοποίηση» της Ακροδεξιάς σε αυτό το καυτό για τη Γαλλία ζήτημα θα «μετρηθεί» σύντομα στις κάλπες, όπου θα προσέλθουν πολίτες με τον εκλογικό χάρτη να είναι ακόμα υπό διαμόρφωση.

Τριγμοί στην κεντροδεξιά

Νωρίτερα, την ανακοίνωση του Σιοτί είχε χαιρετίσει η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, κάνοντας λόγο για «γενναία απόφαση».

Αντίθετα, σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις πληθώρας ηγετικών στελεχών των Ρεπουμπλικάνων που την κατήγγειλαν. Ο εκπρόσωπός του κόμματος Βιντάν Ζανμπρίν, ανακοίνωσε την Τετάρτη την παραίτησή του, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση όσο ο Σιοτί παραμένει πρόεδρος.

«Παραιτούμαι και ζητώ την άμεση παραίτηση του Ερίκ Σιοτί», δήλωσε.

Η κίνηση του ηγέτη της κεντροδεξιάς παράταξης, υπό την πίεση εκλογικής συντριβής, να σπάσει την «υγειονομική ζώνη» και να επιδιώξει άνοιγμα προς την Ακροδεξιά απειλεί να προκαλέσει από πολιτική αναστάτωση έως και διάσπαση στο κόμμα.

Πολλά στελέχη των συντηρητικών, μέσα από τους κόλπους του οποίου αναδείχθηκαν τέσσερις από τους επτά προέδρους της χώρας, μεταξύ των οποίων ο Ζακ Σιράκ και ο Νικολά Σαρκοζί, από τότε που ο Σαρλ ντε Γκολ εγκατέλειψε την εξουσία το 1969, κατηγόρησαν τον Σιοτί για «προδοσία». Αλλα τόνισαν ότι δεν τον αναγνωρίζουν πλέον ως ηγέτη τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν κατηγόρησε τον Σιοτί ότι «υπέγραψε τη συμφωνία του Μονάχου», σε μία αναφορά στο 1938 και στο σύμφωνο μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

«Βυθίζει την οικογένεια των Γκολιστών στην ατίμωση αγκαλιάζοντας τη Μαρίν Λεπέν», έγραψε στο Twitter ο Νταρμανέν.

«Πιο δεξιά από ποτέ»

Σε μία προσπάθεια να αιτιολογήσει το γεγονός ότι «έτεινε χείρα φιλίας» στην Ακροδεξιά, τη στιγμή που οι δυνάμεις της βρίσκονται ένα βήμα πριν να πάρουν την πλειοψηφία, αν και μάλλον όχι την απόλυτη, στο γαλλικό κοινοβούλιο, ο Σιοτί δήλωσε ότι «η χώρα δεν ήταν ποτέ τόσο δεξιά».

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Γαλλία «περιμένει τη δεξιά και δεξιές δράσεις». «Δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε στην αδυναμία, στην παραλυσία που μας οδήγησε εδώ που είμαστε τώρα», υπογράμμισε.

«Η πολιτική μας οικογένεια δεν μπορεί να συνεχίσει να συμβιβάζεται, να στηρίζει την κυβέρνηση… Ο κ. Μακρόν έχει βλάψει τη χώρα και πρέπει να υπάρξει άλλη πλειοψηφία το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Ο Σιοτί χρειάστηκε να περάσει μέσα από ένα εξαγριωμένο πλήθος για να εισέλθει στην έδρα του ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Παρίσι μετά την ανακοίνωσή του.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Τρίτης, η Μαριόν Μαρεσάλ ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της ίδιας, η οποία εκπροσωπεί το ακροδεξιό κόμμα Reconquete που ίδρυσε ο Ερίκ Ζεμούρ, και της Εθνικής Συσπείρωσης απέτυχαν και δεν θα υπάρξει συμμαχία.

«Παρά τις προσπάθειές μου να διαπραγματευτώ, δόθηκε η λυπηρή απάντηση ότι δεν επιθυμούν καμία συνεργασία, άμεση ή έμμεση, με τον Ερίκ Ζεμούρ», όπως εξήγησε σε ανακοίνωσή της.

«Λαϊκό μέτωπο», Μακρόν και διαδηλώσεις

Τα πολιτικά κόμματα στη Γαλλία έχουν επιδοθεί σε μία πρωτοφανή «κούρσα» για τη δημιουργία συμμαχιών μετά την απόφαση του Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Η επίσημη προεκλογική εκστρατεία θα ξεκινήσει στις 17 Ιουνίου.

Τα γαλλικά Μέσα κάνουν λόγο για εκστρατεία «εθνικής αποπλάνησης» περιγράφοντας με αυτό τον γλαφυρό τρόπο τον αγώνα δρόμου των κομμάτων να καταρτίσουν τις λίστες με τους ψηφοφόρους τους πριν από τις 16 Ιουνίου – καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή τους στις αρμόδιες Αρχές – εξασφαλίζοντας διεύρυνση της απήχησής τους μετά την πρόσφατη ήττα τους στις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Στην Αριστερά, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες για τη διαμόρφωση «νέου λαϊκού μετώπου», κοινού προγράμματος, καθώς και υποβολή των υποψηφιοτήτων το αργότερο μέχρι την Κυριακή.

Από την πλευρά του, το προεδρικό στρατόπεδο Μακρόν προσπαθεί να κινητοποιήσει μέλη και φίλους.

Ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Τετάρτη ανέφερε ότι «οι μάσκες πέφτουν» και κατήγγειλε τις «αφύσικες συμμαχίες μεταξύ των δύο άκρων», παρουσιάζοντας την κατεύθυνση που θεωρεί ότι είναι σωστή για το έθνος.

Την Τρίτη, 2.800 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της Ακροδεξιάς στην Place de la République στο Παρίσι.

Ωστόσο, δημοσκόπηση της Harris Interactive έδειξε ότι η Εθνική Συσπείρωση προηγείται με 34%, πολύ μπροστά από την όποια αριστερή συμμαχία που φέρεται να συγκεντρώνει 22%, την Αναγέννηση του Μακρόν με 19% και τους Ρεπουμπλικάνους, το ποσοστό των οποίων δεν ξεπερνά το 9%.

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, η Γαλλίδα υπουργός Ισότητας παραδέχτηκε ότι αισθάνεται «λίγο φοβισμένη» για τα αποτελέσματα.

«Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές κοινοβουλευτικές εκλογές της ζωής μας, όσον αφορά το τι σημαίνουν για τη χώρα μας και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν σε εκατομμύρια Γάλλους, ιδίως τους πιο ευάλωτους», προειδοποίησε η Ορόρ Μπερζέ.

Μένει να φανεί, αν ο Μακρόν θα καταφέρει να μετριάσει το κύμα αμφισβήτησης των κυρίαρχων κομμάτων, όπως αυτό εκφράστηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές ή αν η Ακροδεξιά θα αντλήσει οφέλη από το πολιτικό αλαλούμ που επικρατεί μόλις μερικές εβδομάδες πριν από τις κάλπες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι επικρίσεις κατά του Γάλλου προέδρου μετατράπηκαν από ψίθυροι σε ανοιχτές δηλώσεις δυσαρέσκειας από τους ίδιους του τούς ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ