ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γαλλία: Οι τρεις μάχες που θα κρίνουν το μέλλον της δεξιάς… και του Μακρόν

Στη χώρα θα διεξαχθούν τους επόμενους μήνες τρεις εσωκομματικές αναμετρήσεις που θα κρίνουν πολλά

Kathimerini.gr

Έπειτα από ένα εξαιρετικά έντονο εκλογικά τρίμηνο (προεδρικών και βουλευτικών εκλογών τους μήνες Απρίλιο και Ιούνιο αντίστοιχα), η Γαλλία μοιάζει πια σαν να έχει εισέλθει σε μια περίοδο εκλογικής ανάπαυλας. Για τους επόμενους 18 μήνες, στη χώρα δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εθνικές ή τοπικές εκλογές.

Ο βετεράνος δημοσιογράφος Τζον Λίχφιλντ ξεχωρίζει ωστόσο τρεις άλλου τύπου «μάχες» που αναμένεται να δοθούν εντός των γαλλικών συνόρων αυτό το φθινόπωρο «διαμορφώνοντας τη μοίρα της γαλλικής δεξιάς».

Οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι (Les Républicains) βρίσκονται στη διαδικασία εκλογής νέου κομματικού προέδρου. «Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να κρίνει το εάν αυτό το άλλοτε κυρίαρχο πολιτικό κίνημα των Σαρλ ντε Γκολ, Ζακ Σιράκ και Νικολά Σαρκοζί, τελικώς θα ανακάμψει ή θα διαλυθεί», γράφει ο Λίχφιλντ στο Politico.

Σε φάση εκλογής νέας ηγεσίας έχει όμως εισέλθει και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν.

Η 54χρονη Μαρίν Λεπέν αποφάσισε να επικεντρωθεί στον ρόλο της ως ηγέτιδα της νέας – περισσότερο ισχυρής και πολυπληθούς – ακροδεξιάς ομάδας στη γαλλική βουλή. Το κόμμα της (Rassemblement National) πρόκειται λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο, να αποκτήσει έναν νέο επικεφαλής. Ωστόσο, η ίδια η Λεπέν θα παραμείνει de facto ηγέτιδα αλλά και κατά πάσα πιθανότητα φαβορί για μια νέα προεδρική υποψήφια στις εκλογές του 2027.

Παράλληλα, επί του παρόντος καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να «επαναλανσαριστεί» και το εθνικιστικό λαϊκιστικό κόμμα Reconquête του Ερίκ Ζεμούρ, που υπενθυμίζεται ωστόσο πως είχε υποστεί συντριπτικές ήττες στις τελευταίες κάλπες του Απριλίου και του Ιουνίου.

Από αυτές τις τρεις επερχόμενες μάχες, η εκλογή ενός νέου ηγέτη από τους Ρεπουμπλικάνους (Les Républicains – LR) θα μπορούσε κανείς ενδεχομένως να θεωρήσει πως είναι η λιγότερο σημαντική. Βραχυπρόθεσμα ωστόσο, οι επιπτώσεις αυτής της μάχης θα είναι μεγαλύτερες, όπως σημειώνει ο Τζον Λίχφιλντ στο άρθρο για το Politico.

Από τότε που ο Μακρόν έχασε την πλειοψηφία στη γαλλική εθνοσυνέλευση τον περασμένο Ιούνιο, οι 62 βουλευτές του Ρεπουμπλικάνων είναι επί της ουσίας εκείνοι που διατηρούν την ισορροπία των δυνάμεων στη βουλή… υπέρ του Μακρόν. Οι εν λόγω βουλευτές υποστήριξαν υπό όρους πίσω στα τέλη Ιουλίου τον Μακρόν και την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν υπερψηφίζοντας το πακέτο των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ με τα μέτρα ανακούφισης έναντι των πληθωριστικών πιέσεων κ.ά.

Χωρίς την υποστήριξη της κεντροδεξιάς, θα είναι αδύνατο για τον Μακρόν να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει. Χωρίς την εν λόγω υποστήριξη, θα είναι πολύ δύσκολο για τον Μακρόν και την Μπορν ακόμη και να κυβερνήσουν.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας για τη νέα ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων (που αναμένεται να διεξαχθεί σε δύο γύρους στις αρχές του ερχόμενου Δεκεμβρίου), εκείνοι θα μπορούσαν στο μέλλον είτε να σταματήσουν να στηρίζουν τον Μαρκόν είτε ακόμη και να διαλυθούν.

Πολλοί από τους βουλευτές και τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων αισθάνονται πιο κοντά στη Λεπέν ή στον Ζεμούρ παρά στον Μακρόν. Άλλοι εξ αυτών απεχθάνονται ή δεν εμπιστεύονται τον Μακρόν, αλλά συμμερίζονται την προσανατολισμένη στην αγορά φιλοευρωπαϊκή του προσέγγιση.

Ο 47χρονος Λοράν Βοκιέ παρουσιάζεται ως ηγετική μορφή στις τάξεις της σκληρής δεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων. Ο 57χρονος Ζαβιέ Μπερτράν από την άλλη πλευρά, δείχνει να ηγείται της πιο κεντρώας πτέρυγας.

Γαλλία: Οι τρεις μάχες που θα κρίνουν το μέλλον της δεξιάς… και του Μακρόν-1Ο Λοράν Βοκιέ (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Τόσο ο Βοκιέ όσο και ο Μπερτράν ωστόσο, δεν διεκδικούν επί του παρόντος επισήμως της ηγεσία της παράταξης. Στην θέση τους έχουν αναλάβει να διεκδικήσουν την ηγεσία άλλοι: ο 62χρονος Ερίκ Σιοτί (που είναι κοντά στον Βοκιέ), ο 36χρονος Ορελιέν Πραντιέ (που είναι κοντά στον Μπερτράν) και ο 61χρονος Μπρουνό Ρεταλιό που θεωρείται μεν «σκληρός δεξιός» αλλά πιο ήπιος σε σχέση με τον Σιοτί, αν και αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο Σιοτί εκείνος που παρουσιάζεται επί του παρόντος ως το φαβορί για την ηγεσία.

«Εάν ο Σιοτί εξασφαλίσει την προεδρία του LR, θα προσπαθήσει να σύρει το κόμμα στο ίδιο εθνικιστικό – λαϊκιστικό πεδίο με τον Ζεμούρ και τη Λεπέν. Θα προσπαθήσει να αποτρέψει ή να περιορίσει την κοινοβουλευτική υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων προς τον Μακρόν», γράφει ο Τζον Λίχφιλντ στο Politico.

Γαλλία: Οι τρεις μάχες που θα κρίνουν το μέλλον της δεξιάς… και του Μακρόν-2Ο Ερίκ Σιοτί (David Niviere, Pool via AP)

Στο μέτωπο του κόμματος της Λεπέν από την άλλη πλευρά, τα πράγματα φαίνονται πιο απλά, καθώς εκεί οι υποψήφιοι για την ηγεσία είναι μόνο δύο: ο 27χρονος Ζορντάν Μπαρντελά (που είναι και το φαβορί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) και ο 53χρονος (άλλοτε σύντροφος της Μαρίν Λεπέν) Λουί Αλιό.

Γαλλία: Οι τρεις μάχες που θα κρίνουν το μέλλον της δεξιάς… και του Μακρόν-3Μπαρντελά και Λεπέν (AP Photo/Daniel Cole)

Με πληροφορίες από Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση