ΠΗΓΗ: AP
Οι Γάλλοι εισαγγελείς ανακοίνωσαν την απελευθέρωση του Πάβελ Ντούροφ, του διευθύνοντος συμβούλου της πλατφόρμας Telegram, o οποίος συνεληφθη το Σάββατο 24 Αυγούστου στο αεροδρόμιο Le Bourget έξω από το Παρίσι.
Ο Πάβελ Ντουρόφ, Ρώσος πολίτης που ζει μόνιμα στη Γαλλία, γνωστός και ως «Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Ρωσίας», βρίσκεται αντιμέτωπος με 12 διαφορετικές κατηγορίες, μεταξύ άλλων για απάτη, διακίνηση ναρκωτικών, διαδικτυακή παρενόχληση, οργανωμένο έγκλημα και εξύμνηση της τρομοκρατίας.
Στην ανακοίνωση των εισαγγελέων αναφέρεται: «Ο ανακριτής τερμάτισε την αστυνομική κράτηση του Πάβελ Ντουρόφ και θα τον παραπέμψει στο δικαστήριο όπου θα αποφασιστεί αν θα του απαγγελθούν κατηγορίες».
Όταν κάποιος τίθεται υπό επίσημη έρευνα δεν σημαίνει ότι είναι ένοχος ή ότι θα οδηγηθεί απαραίτητα σε δίκη, αλλά δείχνει πως οι δικαστές θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προχωρήσει η έρευνα. Οι έρευνες για μια υπόθεση μπορεί να διαρκέσουν χρόνια προτού παραπεμφθεί σε δίκη ή τεθεί στο αρχείο.
Πολλοί κατηγορούν την πλατφόρμα Telegram ότι χρησιμοποιείται για να διακινείται υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και διακίνηση ναρκωτικών, απάτη και υποκίνηση συναλλαγών οργανωμένου εγκλήματος. Επίσης ότι έχει αρνηθεί να μοιραστεί πληροφορίες ή έγγραφα με τους ερευνητές όταν απαιτείται από τον νόμο.
Η σύλληψη του Ντούροφ έγινε η αιτία για ακόμη μία σύγκρουση ανάμεσα στη Γαλλία και τη Ρωσία, με τη Μόσχα να υποστηρίζει ότι πίσω από την υπόθεση κρύβεται παρέμβαση των ΗΠΑ, και ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα, πράγμα που έχει διαψεύσει ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο X μίλησε «ψευδή πληροφορία», αναφέροντας ότι η Γαλλία είναι δεσμευμένη στην ελευθερία του λόγου και την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, το οποίο αποφάσισε ανεξάρτητα να συλλάβει τον Ντούροφ. Πηγή που γνωρίζει το θέμα επανέλαβε σήμερα πως ο Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν έχουν καμία σχέση με τη σύλληψη.
Ποιος είναι ο Πάβελ Ντούροφ
Ο Πάβελ Ντούροφ είναι ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της διαδικτυακής πλατφόρμας Telegram.
Από τα 20 του ακόμα, έγινε διάσημος στη Ρωσία μετά την ίδρυση του κοινωνικού δικτύου VKontakte (VK), το οποίο εξυπηρετούσε τις ανάγκες των ρωσόφωνων χρηστών και ξεπέρασε το Facebook σε όλη την πρώην ΕΣΣΔ. Αναδείχτηκε, δε, σε μια κρίσιμη πηγή πληροφοριών στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αξιοποιούμενο τόσο από τη Μόσχα όσο και από το Κίεβο, σε σημείο ώστε ορισμένοι αναλυτές να αποκαλούν την εφαρμογή «εικονικό πεδίο μάχης».
Μετά από διαμάχες με τις ρωσικές αρχές και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Μέσου του, ο Ντούροφ πούλησε το VKontakte και ίδρυσε, το 2013, μια νέα υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων με την ονομασία Telegram, η οποία κέρδισε γρήγορα υπέρμαχους, αλλά και επικριτές, κυρίως για την καταγγελλόμενη απουσία ρυθμιστικού ελέγχου ακραίου περιεχομένου.
Ο Ντούρος έχει επιλέξει να παραμείναι στο παρασκήνιο της δημοσιότητας, ακριβοθώρητος, σχεδόν μυστηριώδης, δίνοντας σπάνια συνεντεύξεις και αυτοπεριοριζόμενος σε κάποιες αινιγματικές δηλώσεις μέσω του Telegram.
Ως οπαδός του πολιτικού ελευθερισμού, ο Ντούροφ έχει ταχθεί υπέρ της εμπιστευτικότητας στο Διαδίκτυο και της κρυπτογράφησης στα μηνύματα. Αρνείται εμμονικά τον έλεγχο των μηνυμάτων στην πλατφόρμα, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να ποστάρουν βίντεο, φωτογραφίες και σχόλια στα «κανάλια» που μπορεί να ακολουθεί ο οποιοσδήποτε.