ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

FT: Πώς το Ισραήλ αγνόησε τις προειδοποιήσεις για τη Χαμάς

Εθελοντές του στρατού, πρώην αξιωματικοί ακόμα και το Σώμα Πληροφοριών του στρατού είχαν προειδοποιήσει για την απειλή της Χαμάς

Για δύο χρόνια, ο Μεναχέμ Γκίντα πάλευε με ένα «σκοτεινό» προαίσθημα. Ο Ισραηλινός ήταν μέλος μιας ομάδας εθελοντών που παρακολουθούσε τα δίκτυα επικοινωνιών της Γάζας και τα αραβικά μέσα ενημέρωσης, διαβιβάζοντας πληροφορίες στον ισραηλινό στρατό.

Οταν προειδοποίησαν επανειλημμένα για τον κίνδυνο από τη Χαμάς, ένας Ισραηλινός στρατιωτικός μας απάντησε: «Δεν είστε σημαντικοί, δεν σας χρειαζόμαστε». Ο Γκίντα δεν ήταν ο μόνος. Ο Μάικλ Μιλστάιν, πρώην αξιωματικός των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών είχε κάνει ανάλογες νύξεις στους πρώην συναδέλφους του, γράφοντας άρθρα στον Τύπο.

Ακόμη και οι προειδοποιήσεις από το Σώμα Πληροφοριών Μάχης του Ισραήλ, το οποίο παρακολουθεί τα σύνορα της χώρας με τη Γάζα, αγνοήθηκαν. Η Νόα Μέλμαν, δεκανέας του στρατού είπε στους ανωτέρους της νωρίτερα φέτος ότι μαχητές της Χαμάς εξασκούνταν σε επιθέσεις σε έναν εικονικό φράχτη, ανατινάζοντάς τον ξανά και ξανά.

Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εξαπέλυσε μια επίθεση ακόμη χειρότερη από ό,τι φαντάζονταν ο Γκίντα, ο Μιλστάιν και η Μέλμαν. Η επίθεση κατέρριψε την πίστη των Ισραηλινών στις στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες του. Οχι μόνο δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τι σχεδίαζε ένας από τους βασικούς του εχθρούς, αλλά είχαν αγνοήσει πολλαπλές προειδοποιήσεις ότι η Χαμάς προετοίμαζε μια μεγάλη επίθεση, συχνά σε κοινή θέα.

Το Ισραήλ υπέφερε από «υπερβολική αυτοπεποίθηση, η οποία οδήγησε σε αλαζονεία, η οποία οδήγησε σε εφησυχασμό», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Εχουντ Ολμέρτ.

Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στην αποτυχία. Τα συμπεράσματα της έρευνας για το φιάσκο των μυστικών υπηρεσιών μπορεί να διαρκέσουν χρόνια.

«Ακόμη και τη νύχτα της επίθεσης, νιώσαμε ότι κάτι συνέβαινε, αλλά η ερμηνεία ήταν ότι επρόκειτο για μια κανονική στρατιωτική άσκηση [της Χαμάς]», δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Αυτό συνέβη εν μέρει επειδή οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ υποτίμησαν την ικανότητα της Χαμάς να οργανώσει μια τόσο μεγάλης κλίμακας επιχείρηση.

«Η εκ των υστέρων γνώση είναι θαυμάσιο πράγμα, αλλά φαίνεται ότι συνέβη κάτι ανάλογο με την 11η Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο σερ Αλεξ Γιάνγκερ, πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6.

Το Ισραήλ έκανε ένα παρόμοιο λάθος ακριβώς πριν από 50 χρόνια, πριν από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ εναντίον της Αιγύπτου και της Συρίας, όταν πίστεψε λανθασμένα ότι τα αραβικά κράτη δεν θα έκαναν επίθεση ποτέ. Αλλά υπάρχει μια επιπλέον ιστορική ανατροπή στη φετινή επίθεση, την οποία το Ισραήλ έχει συχνά συγκρίνει με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική.

Η 11η Σεπτεμβρίου

Η έκθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, η επίσημη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για το τι συνέβη, κατήγγειλε ότι κανένας αξιωματούχος ασφαλείας δεν προέβλεψε ότι οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να ρίξουν αεροπλάνα σε μεγάλα αμερικανικά κτίρια. Παρ′ όλα αυτά πολλοί από αυτούς δήλωσαν ότι είχαν διαβάσει ένα μυθιστόρημα του Τομ Κλάνσι του 1994, το οποίο κορυφώνεται με αυτή τη σκηνή.

Σε παρόμοιο πνεύμα, πριν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Αβι Ισαχάροφ, συνδημιουργός του επιτυχημένου τηλεοπτικού θρίλερ «Fauda» του Ισραήλ, είχε απορρίψει ένα επεισόδιο στο οποίο μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ, θεωρώντας το «απίθανο ενδεχόμενο».

Ενας δεύτερος λόγος για την αποτυχία του Ισραήλ ήταν αυτό που ένας δυτικός αξιωματούχος αποκάλεσε «τεχνολογική αλαζονεία». Την πίστη ότι οι προηγμένες τεχνολογίες, όπως τα εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παρακολουθούν τη Γάζα και ο εξοπλισμένος με αισθητήρες φράκτης που περιβάλλει τη Λωρίδα, θα ξεπερνούσαν τις πιο περιορισμένες τεχνολογικές ικανότητες της Χαμάς.

Η μονάδα πληροφοριών σημάτων 8200 του ισραηλινού στρατού είχε επίσης πρόσφατα σταματήσει να ακούει τους φορητούς ασυρμάτους που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές της Χαμάς, αφού έκρινε ότι ήταν «χάσιμο χρόνου», σύμφωνα με τους New York Times.

Eνας τρίτος λόγος για την αποτυχία του Ισραήλ να προβλέψει την επίθεση της Χαμάς ήταν η πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε από τις αμφιλεγόμενες εσωτερικές πολιτικές του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η Shin Bet δικαιολογημένα επικεντρώθηκε στη βία στη Δυτική Οχθη», δήλωσε ο Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην διευθυντής της CIA και Αμερικανός στρατηγός που ηγήθηκε των συμμαχικών δυνάμεων του Ιράκ και των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Τα διδάγματα που άντλησαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας από την αποτυχία τους να προβλέψουν την επίθεση έχουν συνέπειες. Το συμπέρασμά τους είναι ότι το Ισραήλ δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις πληροφορίες για την έγκαιρη προειδοποίηση των επιθέσεων από τη Γάζα ή στη στρατιωτική ισχύ της χώρας για την αποτροπή τους. Αντ′ αυτού, πρέπει να προλάβει τις πιθανές απειλές, άμεσα.

Πηγή: Financial Times

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση