Kathimerini.gr
Την εξάρθρωση κρίσιμων διαδικτυακών υποδομών και τη διακοπή της λειτουργίας συνολικά 13 πλατφορμών και ιστοτόπων που χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικές επικοινωνίες και προπαγάνδα ανακοίνωσε σήμερα η Europol. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, αυτοί οι ιστότοποι χρησιμοποιούνταν για τη διάδοση προπαγανδιστικού περιεχομένου μεταξύ άλλων από το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ- Κάιντα. Μάλιστα, σε κάποιους από αυτούς, σύμφωνα με την Europol υπήρχαν ακόμη και εγχειρίδια για τη διάπραξη επιθέσεων ή τη δημιουργία εκρηκτικών υλών κι ενώ αυτοί οι ιστότοποι χρησιμοποιούνταν παράλληλα και για τη συγκέντρωση κεφαλαίων και τη στρατολόγηση μελών.
Επειτα από μια κοινή επιχείρηση των αρχών επιβολής του νόμου σε δέκα χώρες, διακόπηκε η λειτουργία διακομιστών στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, τις ΗΠΑ και την Ισλανδία, ενώ οι ισπανικές αρχές «συνέλαβαν εννέα ριζοσπαστικοποιημένα άτομα».
«Διάδοση παγκόσμιας προπαγάνδας σε τουλάχιστον τριάντα γλώσσες»
Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την Europol, που συντόνισε και υποστήριξε τις έρευνες μαζί με την Eurojust, αυτοί οι διακομιστές «υποστήριζαν πολλαπλά μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος», ενώ χρησιμοποιήθηκαν «για τη διάδοση παγκόσμιας προπαγάνδας και μηνυμάτων ικανών να υποκινήσουν την τρομοκρατία σε τουλάχιστον τριάντα γλώσσες».
Οπως ανακοινώθηκε, οι έρευνες και η συνεχής παρακολούθηση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων των τρομοκρατικών οργανώσεων, υπό την ηγεσία της Ισπανικής Πολιτοφυλακής, ήταν δύσκολες καθώς «η ιχνηλασιμότητα ήταν πολύπλοκη, αφού λειτουργούσαν νέες και εξελιγμένες τεχνολογικές υποδομές».
Μέσω αυτού του δικτύου, «κοινοποιούσαν οδηγίες και συνθήματα του Ισλαμικού Κράτους σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες, μεταξύ των οποίων ισπανικά, αραβικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, δανικά, τουρκικά, ρωσικά, ινδονησιακά και παστού». Σύμφωνα με την Europol, «ανακαλύφθηκαν αρκετά terabytes» τέτοιων πληροφοριών.
«Εγχειρίδια για τη διάπραξη επιθέσεων»
Οπως ανέφερε ο Ζαν-Φιλίπ Λεκούφ, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Europol, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αυτοί οι ιστότοποι, «που λειτουργούνταν από τρομοκράτες», αποτέλεσαν «πηγή προπαγάνδας, πηγή στρατολόγησης, πηγή ριζοσπαστικοποίησης».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δύο επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος τις τελευταίες ημέρες. Η μια εξ αυτών, της οποίας ηγήθηκαν οι ισπανικές Αρχές, «στόχευε το Ισλαμικό Κράτος» και η άλλη «στόχευε τρομακρατικές οργανώσεις με θρησκευτικά και πολιτικά κίνητρα σε όλο το φάσμα». Κοινό αποτέλεσμα και των δύο επιχειρήσεων ήταν σύμφωνα με τον ίδιο «η διακοπή της διαδικτυακής παρουσίας τρομοκρατικού περιεχομένου».
Πρόκειται για μια εξέλιξη ιδιαίτερα θετική σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς «οι ιστότοποι που λειτουργούν από τρομοκράτες αποτελούν βασική απειλή στο τοπίο της παγκόσμιας ασφάλειας, καθώς χρησιμεύουν ως κεντρικές πλατφόρμες για τη διάδοση βίαιων ιδεολογιών». Παράλληλα, αυτοί οι ιστότοποι χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τον ίδιο και για «τη στρατολόγηση μελών, τη συγκέντρωση κεφαλαίων και τον συντονισμό επιθέσεων. Το περιεχόμενο που φιλοξενείται σε αυτούς τους ιστότοπους περιλαμβάνει συχνά εγχειρίδια για τη δημιουργία εκρηκτικών υλών και για τη διάπραξη επιθέσεων».
Οπως αναλύθηκε στη συνέχεια, πρόκειται για έρευνες που διήρκεσαν περίπου ένα χρόνο, ενώ απαιτήθηκε η συνεργασία δέκα ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να διακοπούν «δραστηριότητες διαδικτυακής προπαγάνδας θρησκευτικών και πολιτικά υποκινούμενων τρομοκρατικών οργανώσεων από όλο το ιδεολογικό φάσμα». Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Δανία, Γερμανία, Ισλανδία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Η επιχείρηση έλαβε την κωδική ονομασία HOPPER II και εκτός από το Ισλαμικό Κράτος στόχευσε επίσης την Αλ Κάιντα και «παρακλάδια» της, καθώς και την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, μια τζιχαντιστική ομάδα η οποία εμπλέκεται στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.
Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Europol, συνολικά παραπέμφθηκαν 13 ιστότοποι, που διαδίδουν τρομοκρατική προπαγάνδα σε παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας για αφαίρεση. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της έρευνας κατασχέθηκαν τέσσερις διακομιστές σε Ρουμανία, Ουκρανία και Ισλανδία και αφαιρέθηκαν οι αντίστοιχοι ιστότοποι. Σύμφωνα με την Europol είναι πιθανή η μελλοντική παραπομπή κι άλλων ιστοτόπων, «καθώς δεν αποκλείεται να εμφανιστούν νέοι αντιγραφικοί τομείς».
Η επιχείρηση HOPPER II διεξήχθη παράλληλα με την επιχείρηση ALMUASASA της ισπανικής Πολιτοφυλακής, η οποία επίσης υποστηρίχθηκε από την Europol, «με στόχο την εντατικοποίηση της διάσπασης σε όλο το ιδεολογικό φάσμα της τρομοκρατίας».
Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού σχετικά με το διαδικτυακό τρομοκρατικό περιεχόμενο (TCO), που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2022, παρέχεται σύμφωνα με την Europol, «ένα νομικό πλαίσιο που διασφαλίζει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών φιλοξενίας υποχρεούνται να αφαιρούν τρομοκρατικό περιεχόμενο εντός μίας ώρας από τη λήψη εντολής αφαίρεσης από τις αρχές του κράτους-μέλους. Ο κανονισμός εφαρμόζεται σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας που προσφέρουν υπηρεσίες εντός της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, ανταλλαγής βίντεο, εικόνας και ήχου».