ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερωτήματα για την επόμενη μέρα του COVID-19

Ασθενείς μεταξύ των ηλικιών 60-85 ετών διέθεταν περίπου τριπλάσια συγκέντρωση αντισωμάτων σε σύγκριση με τους νεαρότερους

Kathimerini.gr

Τροχοπέδη στις πιθανότητες να αρθούν γρήγορα και εύκολα τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού θέτουν οι νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, που υποδεικνύουν ότι έχουμε πολλά πράγματα να μάθουμε προτού επιστρέψουμε στην «προ πανδημίας» καθημερινότητα. Μια ελπίδα για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα ήταν η πιθανότητα ανάπτυξης «ανοσίας αγέλης», όταν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα αποκτούσε ανοσία, αφού είχε προσβληθεί και αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Ενα βήμα πιο πέρα έκανε ο επικεφαλής του Eθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων και σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα κορωνοϊού, δρ Αντονι Φαούτσι, δηλώνοντας την Πέμπτη ότι είναι πιθανό οι ασθενείς με COVID-19 να αποκτούν ανοσία που μπορεί να τους προστατεύσει για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ τόνισε ότι τα τεστ αντισωμάτων που ανιχνεύουν ότι κάποιος έχει νοσήσει θα επιτρέψουν στους Αμερικανούς να επιστρέψουν στις επαγγελματικές δραστηριότητές τους άφοβα, εφόσον φυσικά μπορούν να αποδείξουν ότι νόσησαν από COVID-19 και ανέρρωσαν. Δεν αποκλείεται οι ΗΠΑ να εισαγάγουν ένα είδος «πιστοποιητικού COVID-19» προκειμένου να επανεκκινήσουν την οικονομία.

Κατά πόσον, όμως, θα λειτουργήσει ένα τέτοιο «πιστοποιητικό υγείας» και, βεβαίως, η ανάπτυξη της «ανοσίας αγέλης»; Με βάση διαπιστώσεις μιας μικρής έρευνας που εκπονήθηκε από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης, φαντάζει ολοένα και πιο απίθανο. Οι Κινέζοι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος 175 ασθενών που είχαν νοσηλευθεί για COVID-19, είχαν αναρρώσει και είχαν πάρει εξιτήριο από το κέντρο δημόσιας υγείας της Σαγκάης. Προς μεγάλη τους έκπληξη, διαπίστωσαν ότι τα δείγματα αίματος περίπου του ενός τρίτου των ασθενών είχαν εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις αντισωμάτων, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις δεν κατάφεραν να ανιχνεύσουν καθόλου αντισώματα για τον COVID-19.

Η ομάδα που δημοσίευσε τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της μελέτης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Medrxiv.org τονίζει την αναγκαιότητα εκπόνησης περισσότερων ερευνών, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον οι ασθενείς που τελικά δεν αποκτούν αντισώματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν εκ νέου ή να εμφανίσουν υποτροπή του COVID-19. Παρότι η κινεζική έρευνα δεν έχει ακόμα ελεγχθεί από επιστημονικές επιτροπές, είναι η πρώτη συστηματική μελέτη των επιπέδων αντισωμάτων COVID-19 σε ασθενείς, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Oλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν εμφανίσει ήπια συμπτώματα COVID-19 και η συντριπτική πλειονότητα αυτών που είχαν χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων ήταν νεαρής ηλικίας.

Κατά την έναρξη της μελέτης, οι Κινέζοι ερευνητές είχαν αποκλείσει ασθενείς που, λόγω της βαρύτητας των συμπτωμάτων τους, νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς πολλοί είχαν υποβληθεί σε μεταγγίσεις πλάσματος αίματος που ήταν πλούσιο σε αντισώματα. Η μετάγγιση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει είναι ίσως μια από τις πιο ελπιδοφόρες, παλαιές μεθόδους που εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση των πολύ βαριών συμπτωμάτων του COVID-19.

Η κινεζική ομάδα διαπίστωσε, επίσης, ότι οι συγκεντρώσεις αντισωμάτων στο αίμα των αρρώστων αυξάνονταν αναλόγως της ηλικίας, με τους ασθενείς της ηλικιακής ομάδας μεταξύ 60-85 ετών να διαθέτουν περίπου τριπλάσια συγκέντρωση αντισωμάτων συγκριτικά με τα μέλη της ομάδας 15 έως 39 ετών.

Ο καθηγητής Χουάνγκ Τζίνγκε, που συντόνισε την ερευνητική προσπάθεια, επισήμανε ότι δέκα από τους ασθενείς που εξετάστηκαν είχαν τόσο λίγα αντισώματα που στάθηκε αδύνατο να ανιχνευθούν στο εργαστήριο. Αυτοί όσο νοσούσαν είχαν εμφανίσει τυπικά συμπτώματα (πυρετό, βήχα και ρίγη), ενώ η διάρκεια της νόσου ήταν η ίδια με τους υπόλοιπους. Οι ειδικοί, ωστόσο, πιθανολογούν πως αυτοί οι ασθενείς κατάφεραν να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό με άλλα τμήματα του ανοσοποιητικού τους συστήματος, όπως τα λεμφοκύτταρα Τ και οι κυτοκίνες, χωρίς να είναι γνωστό πώς το κατάφεραν αυτό.

Ο δρ Χουάνγκ τονίζει ότι οι διαπιστώσεις της κινεζικής έρευνας πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη από όσους προσπαθούν να παρασκευάσουν εμβόλιο κατά του COVID-19, καθώς αν κάποιοι άνθρωποι δεν δημιουργούν αντισώματα μετά την προσβολή τους στον «κανονικό» κορωνοϊό, προφανώς η «εξασθενημένη» εκδοχή του, που περιλαμβάνεται στα εμβόλια, δεν θα φέρει αποτελέσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κίνα  |  Ασία  |  Υγεία  |  Coronavirus  |  ΗΠΑ  |  Ευρώπη  |  Γαλλία  |  Βρυξέλλες  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Έφτασε η ώρα της κρίσεως για Χάρις και Τραμπ, έπειτα από μία προεκλογική περίοδο που σημαδεύτηκε από πόλωση και τοξικότητα ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ