ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερντογάν: Θα πάρουμε από αλλού μαχητικά

Υπό δρακόντεια μέτρα η αμφιλεγόμενη επίσκεψή του στη Γερμανία εν μέσω κλιμάκωσης της αντιδυτικής ρητορικής

Kathimerini.gr

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Υπάρχουν κι άλλες χώρες που παρασκευάζουν μαχητικά, μη μας απειλείτε», απάντησε ενοχλημένος ο Ταγίπ Ερντογάν σε Γερμανό δημοσιογράφο, ο οποίος ρώτησε τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς αν η Γερμανία προτίθεται να δώσει το πράσινο φως για την απόκτηση Eurofighter από την Αγκυρα, παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Ηταν η στιγμή της μεγαλύτερης έντασης κατά τη χθεσινή, κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών στο Βερολίνο. «Δεν είναι μυστικό ότι οι απόψεις μας στο Μεσανατολικό είναι διαφορετικές και δη πολύ διαφορετικές», αναγνώρισε ο καγκελάριος της Γερμανίας υποδεχόμενος τον Τούρκο πρόεδρο. Υπογράμμισε το υπαρξιακό δικαίωμα του Ισραήλ και διακήρυξε ότι στη Γερμανία δεν έχει θέση ο αντισημιτισμός. «Δεν θα υψώσουμε τη φωνή μας όταν βλέπουμε παιδιά να βομβαρδίζονται;», ανταπάντησε ο Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι ανέκαθεν μαχόταν τον αντισημιτισμό. «Εμείς δεν χρωστάμε κάτι στο Ισραήλ», σχολίασε σε μια αιχμή για τη γερμανική ενοχή για το Ολοκαύτωμα. Εμφανίστηκε πρόθυμος να συνδράμει για την απελευθέρωση των ομήρων, με αντάλλαγμα όμως τους χιλιάδες Παλαιστινίους κρατουμένους, και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε μια ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών. Ο Σολτς τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της συμφωνίας Τουρκίας – Ε.Ε. για το μεταναστευτικό και τον κοινό στόχο του περιορισμού της παράτυπης μετανάστευσης, και ο Ερντογάν έθεσε ξανά το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για Τούρκους επισκέπτες στην Ε.Ε.

«Συνάντηση με τον Τύπο» προανήγγειλε η γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να παρακάμψει μια δυσάρεστη συνέντευξη Τύπου που θα μπορούσε να τιναχτεί στον αέρα από δύσκολες ερωτήσεις προς τους δύο ηγέτες. To αεροσκάφος του Ερντογάν προσγειώθηκε στο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου Σένεφελντ στο Βερολίνο και αρχικά η αυτοκινητοπομπή του κατευθύνθηκε προς το προεδρικό μέγαρο για την –αμήχανη αν κρίνουμε από τις αγέλαστες φωτογραφίες– συνάντηση με τον πρόεδρο, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προτού μεταβεί στην καγκελαρία για το δείπνο με τον καγκελάριο. Δεν έλειψαν οι φωνές που ζητούσαν επίμονα αναβολή της επίσκεψης, αφού ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει το Ισραήλ κράτος-τρομοκράτη με φασιστικές έξεις, μια ρητορική την οποία ο καγκελάριος Σολτς αποκάλεσε «παράλογη». Ειδικά η κουρδική κοινότητα, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο και στελέχη όλων των κομμάτων, από την Αριστερά έως τους Πράσινους, αποδοκίμασαν τις πρόσφατες δηλώσεις του. «Περιμένω σαφήνεια από τον καγκελάριο Σολτς» κατά τις συνομιλίες με τον Ερντογάν, είπε ο σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Ροτ, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη γερμανική Βουλή.


«Υπάρχουν και άλλες χώρες που κατασκευάζουν μαχητικά, μη μας απειλείτε», απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν σε Γερμανό δημοσιογράφο, ο οποίος ρώτησε τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς αν η Γερμανία θα δώσει το πράσινο φως για την απόκτηση Eurofighter από την Αγκυρα. Ηταν η στιγμή της μεγαλύτερης έντασης κατά τη χθεσινή δύσκολη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο. REUTERS / Fabrizio Bensch.

Από νωρίς χθες είχαν αναπτυχθεί στη γειτονιά με τα κυβερνητικά κτίρια 2.800 άνδρες της αστυνομίας για την πρώτη επίσκεψη Ερντογάν μετά από τρία χρόνια. Ολόκληρες περιοχές κοντά στην καγκελαρία, στο προεδρικό μέγαρο Μπελβιού και στην τουρκική πρεσβεία σφραγίστηκαν για λόγους ασφαλείας.

«Ο Ερντογάν είναι ήδη ο νικητής του παιχνιδιού, προτού καν ξεκινήσει η επίσκεψη», ανέφερε ο Τούρκος πρώην διευθυντής της «Τζουμχουριέτ» Τσεμ Ντουντάρ, ο οποίος ζει εξόριστος στο Βερολίνο επειδή διώκεται στην Τουρκία. «Η Γερμανία υποκλίθηκε μπροστά του, γνωρίζοντας ότι είναι υποστηρικτής της Χαμάς και αποκαλεί το Ισραήλ κράτος-τρομοκράτη». «Αυτού του είδους οι δηλώσεις δεν βοηθούν ούτε τους κατοίκους της Γάζας, ούτε εκείνους στο Ισραήλ», ήταν το εξίσου επικριτικό σχόλιο του προέδρου της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία.

Η χθεσινή επίσκεψη του Ερντογάν στη Γερμανία ήταν ακόμη πιο αμφιλεγόμενη σε σχέση με το παρελθόν λόγω της σύγκρουσης στη Γάζα, αν και σε προηγούμενα ταξίδια του στη χώρα είχαν σημειωθεί διμερείς εντάσεις. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο Βερολίνο με ένα σημαντικό όπλο στα χέρια, το οποίο έχει συχνά εκμεταλλευθεί στο παρελθόν: τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, που ουσιαστικά έχει «παγώσει». Επισήμως έχουν καταφύγει στην Τουρκία πάνω από 4 εκατ. πρόσφυγες, ανεπισήμως πολύ περισσότεροι. Η ατμόσφαιρα στη χώρα του είναι εξόχως ξενοφοβική και δύσκολα θα μπορούσε να «πουλήσει» στην τουρκική κοινή γνώμη μια ανανέωση της συμφωνίας με την Ε.Ε. Παράλληλα έχει αυξηθεί ο αριθμός των Τούρκων που καταφεύγουν στην Ευρώπη, είτε επειδή είναι αντιφρονούντες, γκιουλενικοί, αντιμετωπίζουν διώξεις, είτε εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης στην πατρίδα τους και της εκτόξευσης του πληθωρισμού. Εκπρόσωπος του καγκελαρίου απέφυγε να αποκαλύψει τις προθέσεις του Βερολίνου όσον αφορά το αίτημα του Ερντογάν για την αγορά 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon, μια απόφαση που περνάει μέσα από τη Γερμανία, η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία κατασκευής τους. Με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τρικομματική κυβέρνηση του Σολτς μετά την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που άνοιξε μια τρύπα 60 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, ο ρόλος της Αγκυρας ως εμπορικού εταίρου, αλλά στο θέμα της μετανάστευσης, είναι εκ των ων ουκ άνευ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ