ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερντογάν: Δεν «βγαίνει» ο EastMed, φυσικό αέριο στην Ευρώπη μόνο μέσω Τουρκίας

Ο Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης

Επιχαίροντας για τη διαφαινόμενη άρση της αμερικανικής υποστήριξης στο project του EastMed o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτό δεν είναι ένα έργο (EastMed) που μπορεί να πραγματοποιηθεί. Έκαναν όλες τις αναλύσεις κόστους για αυτό, είδαν ότι δεν υπάρχει τίποτα θετικό σε αυτή την προσπάθεια. Δηλαδή δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί για το κόστος. Η Αμερική είναι μια χώρα που ήδη κάνει όλα της τα βήματα σύμφωνα με το κεφάλαιο. Δεδομένου ότι οι αναλύσεις κόστους αυτού δεν απέδωσαν, απέσυρε την υποστήριξή της λέγοντας ότι «δεν είναι δουλειά που θα υλοποιηθεί’. Τελικά, τι είναι αυτό για το οποίο συζητείται πάντα εδώ; (Ότι) αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία. Γιατί αν πρόκειται από εδώ να πάει αέριο στην Ευρώπη, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας», ανέφερε ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε: «Η προσέγγισή μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι γνωστή. Έχουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη. Με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη, βάλαμε το θέμα σε επίσημο κείμενο. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας σε αυτό το επίσημο κείμενο. Αφενός, παραλάβαμε τέσσερα σκάφη γεώτρησης και δύο σκάφη σεισμικής έρευνας. Αυτά τα πήραμε για το τίποτα; Αυτά θα λειτουργήσουν στη Μαύρη Θάλασσα και θα λειτουργήσουν και στη Μεσόγειο. Θα έχουμε την ισχυρότερη υποδομή από αυτή την άποψη.

Τέλος ο Ερντογάν αναφέρθηκε και σε σενάρια συμφωνίας με το Ισραήλ παραδεχόμενος πάντως, εμμέσως, ότι τα μηνύματα που λαμβάνει από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νάφταλι Μπένετ είναι αρνητικά:

«Ακόμη και όταν ο κύριος Μπεράτ (Αλμπαϊράκ) ήταν υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ο Ισραηλινός ομόλογος του του ήρθε μεν προσφορά εκείνη την εποχή. Οι δουλειές πήγαιναν κάπου. Ίσως τότε θα μπορούσαμε κλείσουμε τη συμφωνία με το Ισραήλ. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία ελπίδα για συμφωνία τώρα; Οι όροι συζητούνται.

Γιατί η ανάλυση συμφερόντων είναι πολύ σημαντική. Έχουμε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Έχουμε συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Χέρτζογκ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένετ στέλνει μηνύματα (ειδήσεις) σε διαφορετικό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση