ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επαφές Ισραήλ – Αιγύπτου για απόσυρση από τα σύνορα με Γάζα

Όρος, η πάταξη λαθρεμπορίου όπλων

ΠΑΤΡΙΚ ΚΙΝΓΚΣΛΕΪ, ΑΝΤΑΜ ΡΑΣΓΚΟΝ, ΒΙΒΙΑΝ ΓΟΥΑΝΓΚ / THE NEW YORK TIMES

Ισραηλινές και αιγυπτιακές πηγές φαίνεται πως επιδίδονται σε συζητήσεις σχετικά με πιθανή αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, ως μέρος ευρύτερης συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συζητείται με τη Χαμάς. Τις πληροφορίες έδωσαν στους New York Times δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι και ένας διπλωμάτης από «τρίτη» χώρα της Δύσης, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι.

Η θέληση του Ισραήλ να συνεργαστεί σε μια τέτοια επιχείρηση θα μπορούσε να άρει ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στη συνθηκολόγηση με τη Χαμάς, η οποία έχει εξαρχής ξεκαθαρίσει πως μόνο εάν οι ισραηλινές δυνάμεις αποχωρήσουν από τη Λωρίδα της Γάζας θα δεχθεί να υπογράψει κάποια συμφωνία.

Πάντως οι διαπραγματευτικές προσπάθειες δείχνουν να βρίσκονται αυτές τις μέρες σε καλό δρόμο και λίγα (αλλά σημαντικά) ζητήματα μένει να διευθετηθούν. Το πρώτο (και σημαντικότερο) αφορά τη διάρκεια της συμφωνίας: η Χαμάς θέλει μόνιμη εκεχειρία, που θα σημάνει και τη λήξη του πολέμου, ενώ το Ισραήλ επιθυμεί μια σύντομη κατάπαυση του πυρός.

Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το νότιο σύνορο της Λωρίδας κατά τη διάρκεια του Μαΐου και του Ιουνίου σε ένα διάστημα περίπου 40 ημερών. Η επιχείρηση ανάγκασε τους μαχητές της Χαμάς να εγκαταλείψουν έναν άξονα με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, καθώς η οργάνωση είχε επανειλημμένα χρησιμοποιήσει την περιοχή για να εισάγει όπλα στη Γάζα.

Ο λόγος για τον οποίο το Ισραήλ αρνείται να αποσυρθεί είναι επειδή κρίνει πως αυτή τη στιγμή η Χαμάς έχει τη δύναμη να επανεξοπλιστεί και σε σύντομο διάστημα να επανακτήσει τον έλεγχο της Λωρίδας. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε την Παρασκευή πως «επιμένει ότι το Ισραήλ πρέπει να παραμείνει στον “Διάδρομο της Φιλαδέλφειας”», όπως αποκαλείται μερικές φορές η στενή συνοριογραμμή.

Ωστόσο, σε ιδιωτικές συνομιλίες που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα με στελέχη της αιγυπτιακής κυβέρνησης οι απεσταλμένοι διαπραγματευτές του Ισραήλ δήλωσαν πως η χώρα τους θα μπορούσε να δεχθεί τελικά την απόσυρση από το σημείο εάν η Αίγυπτος δεσμευόταν να συνεργαστεί στη λήψη μέτρων που θα απέτρεπαν το λαθρεμπόριο όπλων στα σύνορά της.

Ορισμένα από τα μέτρα που προτάθηκαν ήταν η εγκατάσταση ηλεκτρονικών αισθητήρων σε όλο το μήκος του συνόρου που θα μπορούσαν να εντοπίζουν κάθε μελλοντική προσπάθεια διάνοιξης τούνελ, καθώς και η κατασκευή υπογείων «εμποδίων» που θα αποτρέψουν τη διάνοιξη διαδρόμων.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, τόσο η Αίγυπτος όσο και το Ισραήλ αποφεύγουν να επικυρώσουν την ύπαρξη των παραπάνω συζητήσεων. Η έκτακτη κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου έχει ανάγκη τη στήριξη των ακροδεξιών στελεχών της τα οποία εναντιώνονται σε οποιαδήποτε συνθήκη θα επέτρεπε στη Χαμάς να επιστρέψει στην εξουσία. Εάν παραδεχθεί δημοσίως πως πράγματι γίνονται τέτοιοι διάλογοι, τότε κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με την παραίτησή τους και άρα την πτώση της κυβέρνησης.

Οταν την προηγούμενη εβδομάδα ισραηλινά κανάλια, αλλά και το πρακτορείο Reuters, έκαναν αναφορά σ’ αυτές, ο Νετανιάχου έσπευσε να χαρακτηρίσει τα δημοσιεύματα ως «εντελώς ψευδείς ειδήσεις».

Συμφωνία για ομήρους

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ωστόσο, υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα σε ξεχωριστή δήλωση ότι το Ισραήλ «θα μπορούσε» να αποσύρει τις δυνάμεις του κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. «Απαιτείται αρχικά να βρεθεί μια λύση που θα βάζει οριστικό τέλος στις προσπάθειες λαθραίας εισαγωγής όπλων και που θα κόψει οριστικά την τροφοδοσία της Χαμάς. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει την αποχώρηση των IDF από τον διάδρομο ως μέρος μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων», ήταν τα λόγια του υπουργού.

Οταν ρωτήθηκε για κάποιο σχόλιο, το πολιτικό γραφείο του Νετανιάχου παρέπεμψε τους NYT στην προηγούμενη δήλωση του πρωθυπουργού. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να απαντήσει.

Ενα κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Αιγύπτου, πάντως, μετέδωσε την Κυριακή, παραθέτοντας τα λόγια Αιγυπτίου διπλωμάτη, πως δεν έχει γίνει ακόμη κάποια συμφωνία για τα σύνορα, χωρίς όμως να αρνείται πως γίνονται συζητήσεις για το ζήτημα.

Παράλληλα, στελέχη της Χαμάς και της Φατάχ γνωστοποίησαν πως θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στην Κίνα κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ τους. Με το Ισραήλ να δείχνει σημάδια προθυμίας για συνθηκολόγηση ακόμη και στο εγγύς μέλλον, οι συζητήσεις για το μέλλον της διοίκησης του περίκλειστου εδάφους έχουν αναθερμανθεί.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο, που στο παρελθόν έχουν έρθει μέχρι και σε ευθεία ένοπλη σύγκρουση διεκδικώντας την εξουσία στη Γάζα, αλλά και τη Δυτική Οχθη, θεωρείται αυτή τη στιγμή κομβικής σημασίας για την επανοικοδόμηση της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Ο Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, θα εκπροσωπήσει την οργάνωση στο Πεκίνο, ενώ η Φατάχ θα στείλει τρία υψηλόβαθμα στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου του Μαχμούντ αλ-Αλούλ, «νούμερο δύο» του κόμματος. Εκτός από τις μεταξύ τους συνομιλίες, αμφότερες οι πλευρές θα συναντηθούν και με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, στις 21 και 23 Ιουλίου.

«Απαράδεκτα πολλοί νεκροί άμαχοι»

Τους 38.700 ξεπέρασαν οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας, στους οποίους προστέθηκαν 49 ακόμη μέσα σε ένα 24ωρο. Θορυβημένη η Ουάσιγκτον κάλεσε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να περιορίσει τον «απαράδεκτα υψηλό» αριθμό νεκρών αμάχων. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, είχε προχθές επαφές με τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τσαχί Χανεγκμπί, για να διατυπώσει «τις σοβαρές ανησυχίες για τον πρόσφατο αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα». Τα θύματα παραμένουν «σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Συνεχίζουμε να βλέπουμε υπερβολικά πολλούς νεκρούς αμάχους στη σύγκρουση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. Ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στη Γάζα προσέθεσε ότι 89.166 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. «Οι Ισραηλινοί σκότωσαν 49 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 69 σε δύο σφαγές εναντίον οικογενειών τις τελευταίες 24 ώρες», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. «Πολλοί είναι ακόμη παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια και στους δρόμους, καθώς διασώστες δεν έχουν τη δυνατότητα να τους εντοπίσουν».

Η μισή στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς εξουδετερώθηκε, περίπου 14.000 άνδρες της οργάνωσης έχουν σκοτωθεί ή αιχμαλωτιστεί από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέφερε πάντως ότι ο ισραηλινός στρατός πρέπει «να αυξήσει περαιτέρω την πίεση» κατά της Χαμάς, έπειτα από εννέα μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια στιγμή, παραμένει ορατός ο κίνδυνος εξάπλωσης της βίας στη Δυτική Οχθη: η αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άνδρες της πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 19χρονο από τη Γάζα αφότου επιτέθηκε και τραυμάτισε ελαφρά έναν αστυνομικό. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε αποσαφηνιστεί τι έκανε στη Δυτική Οχθη ο νεαρός Παλαιστίνιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση