ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παλαιστίνη: Η Κίνα θέλει να εργαστεί για τη συμφιλίωση της Χαμάς με τη Φατάχ

Εκπρόσωποι των δύο οργανώσεων αναμένεται να έχουν συνάντηση με Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο στις 20 και 21 Ιουλίου

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι «προτίθεται» να διευκολύνει τη «συμφιλίωση» ανάμεσα στα δύο βασικά παλαιστινιακά κινήματα που είναι αντίπαλα, τη Φατάχ και τη Χαμάς, έπειτα από πληροφορία για προσεχή συνάντησή τους με αξιωματούχους στο Πεκίνο.

Η Φατάχ, το κίνημα που ίδρυσε ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, και η αντίπαλή της Χαμάς, σε πόλεμο στη Γάζα κατά του Ισραήλ, αναμένεται να έχουν έκαστη στο Πεκίνο συνάντηση με Κινέζους αξιωματούχους στις 20 και 21 Ιουλίου, σύμφωνα με τη Φατάχ. Η Χαμάς δεν έκανε κανένα σχόλιο όσον αφορά τις συνομιλίες αυτές, οι οποίες θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο σε επίσημες συνομιλίες ανάμεσα στα δύο παλαιστινιακά κινήματα με σκοπό τη συμφιλίωσή τους.

Ερωτηθείς σήμερα, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, Λιν Τζιάν, δεν επιβεβαίωσε επισήμως ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Πεκίνο, αλλά υπογράμμισε ότι η Κίνα θα κοινοποιήσει «πληροφορίες εν ευθέτω χρόνω».

«Η Κίνα υποστηρίζει όλες τις παλαιστινιακές πλευρές με στόχο να επιτύχουν τη συμφιλίωση και την ενότητα μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε ο Λιν, διευκρινίζοντας ότι το Πεκίνο «προτίθεται» να «δημιουργήσει ευκαιρίες» για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου επίθεση του ισλαμιστικού αυτού παλαιστινιακού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, αναβίωσε τα αιτήματα για συνομιλίες ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα παλαιστινιακά κινήματα ώστε να τερματιστεί η αντιπαράθεσή τους για 17 χρόνια.

Η Φατάχ και η Χαμάς είχαν ήδη γίνει δεκτές στο Πεκίνο στα τέλη Απριλίου. Η κινεζική διπλωματία είχε κρίνει τότε τις συνομιλίες ενθαρρυντικές και είχε εκφράσει την ελπίδα να μπορέσει να δώσει ώθηση στην «ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση».

Το Πεκίνο έχει ενισχύσει τα τελευταία χρόνια τις εμπορικές και διπλωματικές του σχέσεις με τη Μέση Ανατολή, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται παραδοσιακά υπό αμερικανική επιρροή. Η Κίνα επέβλεψε και διευκόλυνε ως εκ τούτου τη θεαματική διπλωματική προσέγγιση πέρυσι ανάμεσα στις δύο μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία. Το Πεκίνο διατηρεί επίσης καλές σχέσεις με το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση