ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενεργειακή κρίση: «Επιχείρηση θερμοστάτης» στην Ιταλία

Στους 25 βαθμούς Κελσίου τα κλιματιστικά στα δημόσια κτίρια της Ιταλίας

Kathimerini.gr

Αντιμέτωπη με ένα μακρύ ζεστό καλοκαίρι βρίσκεται η Ιταλία, καθώς τα κλιματιστικά θα χαμηλώσουν ή θα κλείσουν στα δημόσια κτίρια όσο η κυβέρνηση προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου. Τα συστήματα κλιματισμού θα ρυθμιστούν ώστε η θερμοκρασία να μην πέφτει κάτω από 25-27 βαθμούς Κελσίου κατά τους θερμότερους μήνες του χρόνου, σύμφωνα με κυβερνητική πρόταση για την εξοικονόμηση ενέργειας. Παράλληλα, τον χειμώνα τα δωμάτια δεν θα θερμαίνονται άνω των 19-21 βαθμών Κελσίου υπό τον νόμο που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη του επόμενου Μαρτίου.

Νομοσχέδιο στη Βουλή

Το νομοσχέδιο συζητείται αυτή τη στιγμή στο ιταλικό Κοινοβούλιο. Αν και οι τοπικές αρχές προσδιορίζουν σε ποιους μήνες χρησιμοποιούνται τα συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης, δεν ορίζουν τα ακριβή όρια στη θερμοκρασία των δημοσίων κτιρίων. Η Ιταλία όμως εισάγει το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία και φιλοδοξεί τώρα να διαφοροποιήσει τις προμήθειές της εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας οι αρμόδιοι υπουργοί επρόκειτο χθες να υπογράψουν συμφωνίες για την εξασφάλιση φυσικού αερίου από τη Δημοκρατία του Κονγκό και την Ανγκόλα.

Στόχος, η μείωση εξάρτησης από το ρωσικό αέριο με ταυτόχρονες ενεργειακές συμφωνίες στην Αφρική.

Τα μέτρα με την κωδική ονομασία «επιχείρηση θερμοστάτης» αφορούν τόσο σχολεία όσο και άλλα δημόσια κτίρια. Η συζήτηση στην Ιταλία άρχισε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έθεσε ειρωνικά το επιγραμματικό δίλημμα «ειρήνη ή κλιματισμός;». «Θέλουμε ειρήνη ή θέλουμε να έχουμε αναμμένο το air condition;» αναρωτήθηκε στις αρχές του μήνα, αφότου δεσμεύτηκε ότι η Ιταλία θα συμμορφωθεί αν η Ε.Ε. αποφασίσει να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό αέριο. Δεν είναι σαφές πώς θα επιβληθεί η τήρηση των μέτρων, αλλά δεν αποκλείεται να αναλάβουν την αποστολή επιθεωρητές του υπουργείου Εργασίας, επιβάλλοντας πρόστιμα από 500 έως 3.000 ευρώ στους παραβάτες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Il Messaggero.

Εξαίρεση τα νοσοκομεία

Το μέτρο δεν αφορά νοσοκομεία αλλά σταδιακά θα μπορούσε να επεκταθεί στα σπίτια ιδιωτών. Το μέτρο θα μπορούσε να εξοικονομήσει 2-4 δισ. κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο, όπως εξήγησε ο Ρενάτο Μπρουνέτα, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Το 57% του ενεργειακού κόστους ενός δημοσίου κτιρίου προέρχεται από τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Η Αντζελα Μάσι, πολιτικός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, ανέφερε πως η δημόσια διοίκηση ορθώς δίνει το καλό παράδειγμα, περικόπτοντας τη σπατάλη ενέργειας και υπογραμμίζοντας την ανάγκη επαγρύπνησης των πολιτών για τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης. «Είναι ένας απλός τρόπος για την περιστολή της εξάρτησης από το αέριο», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση