Kathimerini.gr
Εναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πλειοψηφία των Ελβετών τάσσεται υπέρ της προσέγγισης με το ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα το ελβετικό υπουργείο Αμυνας.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε από την ελβετική Στρατιωτική Ακαδημία και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Ζυρίχης, δείχνει ότι, τον Ιανουάριο του 2023, το 55% του ελβετικού πληθυσμού (αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021) δήλωνε ότι είναι υπέρ της προσέγγισης με το ΝΑΤΟ.
«Είναι η πρώτη φορά που η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει αυτή τη γνώμη», αναφέρει το υπουργείο Αμυνας σε ανακοίνωσή του.
Ωστόσο, μόλις το 1/3 των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ένταξη της Ελβετίας στο ΝΑΤΟ.
Η Ελβετία συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της Σύμπραξης για την Ειρήνη και του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Συνεργασίας.
Εναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ελβετοί «κοιτάζουν τώρα με πιο κριτική ματιά την ουδετερότητα και δηλώνουν έτοιμοι για περισσότερη συνεργασία», αναφέρει το ομοσπονδιακό υπουργείο Αμυνας.
Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022, η αρχή της ουδετερότητας υποστηρίζεται λιγότερο έντονα, αλλά εξακολουθεί να απολαμβάνει πολύ ευρεία στήριξη (91% από 97%).
Η πλειοψηφία των Ελβετών (57%, χωρίς ετήσια διακύμανση) παραμένει υπέρ της πολιτικής της «διαφοροποιημένης ουδετερότητας», στο πλαίσιο της οποίας η Ελβετία μπορεί να παίρνει θέση σε πολιτικό επίπεδο ενώ παραμένει στρατιωτικά ουδέτερη.
Το Κίεβο έχει, από την πλευρά του, ασκήσει κριτική στην ελβετική ουδετερότητα.
Η ελβετική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όμως εξακολουθεί μέχρι στιγμής να αρνείται να δώσει το «πράσινο φως» για την επανεξαγωγή ελβετικής κατασκευής όπλων στην Ουκρανία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP