Στο επίκεντρο συζητήσεων μεταξύ Ευρωπαίων διπλωματών αναμένεται να βρεθεί σήμερα Τρίτη η αμφιλεγόμενη νίκη του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας, τη στιγμή που ηγέτες σε όλο τον κόσμο αρνούνται να αναγνωρίσουν την επανεκλογή του.
Σε ένα πλαίσιο διάχυτου σκεπτικισμού ως προς τους ισχυρισμούς του κόμματος Μαδούρο ότι συγκέντρωσε το 51% των ψήφων, η Ομάδα Εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική θα συνεδριάσει σήμερα στις 11 το πρωί (ώρα Κύπρου).
«Πλήρη διαφάνεια» ζητεί ο Μπορέλ
«Ο λαός της Βενεζουέλας ψήφισε για το μέλλον της χώρας του ειρηνικά και μαζικά», έγραψε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, στην πλατφόρμα X. «Η θέλησή τους πρέπει να γίνει σεβαστή».
«Η διασφάλιση πλήρους διαφάνειας στην εκλογική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της λεπτομερούς καταμέτρησης των ψήφων και της πρόσβασης σε εκλογικά αρχεία στα εκλογικά τμήματα, είναι ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε.
El pueblo de Venezuela votó sobre el futuro de su país de manera pacífica y masiva.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) July 29, 2024
Su voluntad debe ser respetada.
Es vital asegurar la total transparencia del proceso electoral, incluyendo el conteo detallado de los votos y el acceso a las actas de votación de mesas electorales
Οπως αναφέρει το Politico, οι αμφιβολίες για τα αποτελέσματα των εκλογών δημιουργήθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας, όταν η καταμέτρηση των ψήφων διακόπηκε απότομα τη στιγμή που ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονζάλες, φαινόταν να έχει σημαντικό προβάδισμα. Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο Μαδούρο κέρδισε, με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας να ισχυρίζεται ότι είχε συγκεντρώσει το 51 τοις εκατό των ψήφων.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε., Σάιμον Στάνο, δήλωσε τα εξής: «Αξιολογούμε τη διαδικασία και το αποτέλεσμα των εκλογών σε στενή επικοινωνία με εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες στη χώρα. Ωστόσο, μας ανησυχούν οι ισχυρισμοί για προβληματικά στοιχεία και ελλείψεις».
Σε ρόλο μεσολαβητή η Μαδρίτη, «ανησυχία» στο Βερολίνο
Με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να κατηγορεί το καθεστώς του Μαδούρο για απόπειρα αλλοίωσης των αποτελεσμάτων, οι εθνικοί ηγέτες στην Ευρώπη απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό να σχολιάσουν την αμφιλεγόμενη ψηφοφορία και αντ’ αυτού ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών τους να προβούν σε επίσημες αντιδράσεις.
«Θέλουμε απόλυτη διαφάνεια και γι’ αυτό ζητούμε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για κάθε εκλογικό τμήμα», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, προσθέτοντας ότι η Μαδρίτη βοηθά στη διαμόρφωση κοινής θέσης απέναντι στην κατάσταση, αναλαμβάνοντας ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των Βρυξελλών και «αδελφών εθνών» στην περιοχή.
«Η Ισπανία εργάζεται σε ένα πλάνο προκειμένου ναι διατηρηθούν η ηρεμία και το δημοκρατικό πνεύμα που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας», είπε. «Δεν έχουμε ευνοούμενο υποψήφιο, ζητούμε απλώς διαφάνεια στα αποτελέσματα».
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Politico ότι ανησυχεί βαθιά για τις αναφορές ότι δεν δόθηκε το δικαίωμα σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να συμμετέχουν στην καταμέτρηση των ψήφων, ενώ κάλεσε τις αρχές της Βενεζουέλας να δημοσιεύσουν τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών ανά εκλογικό τμήμα.
Οι Βρυξέλλες και το καθεστώς Μαδούρο
Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βενεζουέλα τον Δεκέμβριο του 2020, οι οποίες – όπως είπαν – «δεν συμμορφώθηκαν με τα διεθνή πρότυπα μιας δημοκρατικής διαδικασίας». Τον περασμένο Φεβρουάριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που ζητούσε την απελευθέρωση των φυλακισμένων πολιτικών και ακτιβιστών της αντιπολίτευσης και την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας.
Οι Βρυξέλλες έχουν στοχοποιήσει το καθεστώς του Μαδούρο, επιβάλλοντας κυρίως ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε περίπου 50 υψηλόβαθμους στρατηγούς, δικαστές ανώτατου δικαστηρίου και ανώτερους πολιτικούς. Το Καράκας «απάντησε» διακόπτοντας τις σχέσεις του με τις Βρυξέλλες και απελαύνοντας την πρέσβη της Ε.Ε. από τη χώρα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ήταν μόνοι που εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με την επανεκλογή Μαδούρο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ζήτησε με παρόμοιο τρόπο μια «δίκαιη και διαφανή» καταμέτρηση ψήφων, ενώ ο πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς είπε ότι τη νίκη αυτή ήταν «δύσκολο να την πιστέψει κανείς». Πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αναγνωρίσει «κανένα αποτέλεσμα που δεν είναι επαληθεύσιμο».
Πηγή: Politico