ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Κίνα η Μελόνι: Δέσμευση για «restart» στις διμερείς σχέσεις

Τι συζήτησε με τον Κίνέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, και τον πρωθυπουργό, Λι Κιανγκ - Η αποχώρηση από το «BRI» και το «χάσμα» στις επενδύσεις

Σε «επανεκκίνηση» των σχέσεων Ρώμης – Πεκίνου δεσμεύτηκε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, κατά την πρώτη της επίσκεψη στην κινεζική πρωτεύουσα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της. Η ίδια ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι υπέγραψε ένα τριετές σχέδιο για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.

Η Τζόρτζια Μελόνι με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Τσιανγκ [Φωτ. AP/ Filippo Attili]

Μετά τη συνάντησή της με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Τσιανγκ, την Κυριακή, η Μελόνι δήλωσε ότι η επίσκεψή της ανέδειξε «τη βούληση για εκκίνηση μιας νέας φάσης» στις σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Κίνας.

Υπογραφή συμφωνιών

Σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Λι, οι δύο χώρες στοχεύουν στο να αυξήσουν την «αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς της ναυπηγικής, της αεροδιαστημικής, των νέων πηγών ενέργειας [και] της τεχνητής νοημοσύνης».

Αργότερα την Κυριακή, η Μελόνι και ο Λι Τσιανγκ της παρακολούθησαν ένα επιχειρηματικό φόρουμ Ιταλίας – Κίνας, κατά το οποίο ανακοίνωσαν έξι νέες συμφωνίες που καλύπτουν διαφορετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Το Μνημόνιο Βιομηχανικής Συνεργασίας που έχουμε υπογράψει είναι ένα σημαντικό βήμα», είπε η Μελόνι στο φόρουμ. «Πλέον περιλαμβάνει στρατηγικούς βιομηχανικούς τομείς όπως η ηλεκτρική κινητικότητα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τομείς όπου η Κίνα δραστηριοποιείται ήδη στα τεχνολογικά σύνορα εδώ και αρκετό καιρό».

Συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Η Μελόνι συναντήθηκε επίσης και με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, χθες Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, συζήτησαν για θέματα παγκόσμιας διακυβέρνησης κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης, της κλιματικής αλλαγής καθώς και της μεταρρύθμισης που αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανέφερε σε δήλωσή της η ιταλική κυβέρνηση.

Φωτ. AP/ Vincent Thian

Από την πλευρά του, ο Σι εξέφρασε την πρόθεση της Κίνας να επιδιώξει τη συνεργασία με την Ιταλία σε αναδυόμενους τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και η Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Η πενθήμερη επίσκεψη της Μελόνι έρχεται αρκετούς μήνες αφότου η Ιταλία αποφάσισε να εγκαταλείψει το Belt and Road Initiative (BRI), εμβληματικό παγκόσμιο έργο της Κίνας στον τομέα των Υποδομών.

Η αποχώρηση από το BRI και το «χάσμα» στις επενδύσεις

Το 2019, η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα της G7 που προσχώρησε στο BRI, προκαλώντας ανησυχία τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ευρωπαϊκές χώρες ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει την Κίνα στο να αποκτήσει τον έλεγχο κρίσιμων τεχνολογιών και υποδομών.

Η κυβέρνηση Μελόνι, ωστόσο, είχε από καιρό επικρίνει το BRI, το οποίο η Ιταλίδα πρωθυπουργός είχε περιγράψει ως «ένα μεγάλο λάθος» και το 2023 ξεκίνησε συνομιλίες με το Πεκίνο ώστε η χώρα της να αποχωρήσει από αυτό.

Η Ιταλία, ωστόσο, η οποία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας στην Ε.Ε., παραμένει πρόθυμη να επιδιώξει μια ισχυρή οικονομική σχέση με το Πεκίνο.

«Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ιταλία είναι περίπου το ένα τρίτο του επιπέδου των ιταλικών επενδύσεων στην Κίνα», είπε ο Μελόνι κατά τη διάρκεια του φόρουμ. «Είναι ένα κενό που θα ήθελα να δω να μειώνεται με τον σωστό τρόπο».

Πηγή: Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση