Τουλάχιστον 250 εκατ. δολάρια σε 100δόλαρα και 500ευρα μετέφερε σε διάστημα δύο ετών το καθεστώς Ασαντ από τη Συρία στη Ρωσία, φυγαδεύοντας πλούτο της κεντρικής τράπεζας της υπό διεθνείς κυρώσεις χώρας στον βασικό στρατιωτικό υποστηρικτή της, τη Μόσχα, προκαλώντας οργή ακόμη και των φιλοκαθεστωτικών πλέον.
Οπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η κεντρική τράπεζα στη Δαμασκό μετέφερε αεροπορικώς πακέτα χαρτονομισμάτων σε αμερικανικό και ευρωπαϊκό νόμισμα, ενώ το καθεστώς Ασαντ ήταν υπόχρεο στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη ζωτικής σημασίας στρατιωτική της στήριξη και ενώ συγγενείς του Σύρου προέδρου προχωρούσαν μυστικά στη Ρωσία σε αγορές.
Την ώρα που οι διεθνείς κυρώσεις είχαν «στεγνώσει» τη Συρία από συνάλλαγμα, η κεντρική τράπεζα στη Δαμασκό φυγάδευσε περί τους δύο τόνους χαρτονομισμάτων των 100 δολαρίων και των 500 ευρώ στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας για κατάθεση σε (επίσης υπό κυρώσεις) ρωσικές τράπεζες το 2018 και το 2019.
Κατά την έγκυρη βρετανική εφημερίδα, οι ασυνήθιστες αυτές μεταφορές χαρτονομισμάτων υπογραμμίζουν πώς η Ρωσία κατέστη ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς ρευστού της Συρίας, την ώρα που οι δυτικές κυρώσεις την ωθούσαν εκτός του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος.
Αντικαθεστωτικοί στη Συρία και δυτικές κυβερνήσεις έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει το καθεστώς Ασαντ ότι λεηλάτησε τον πλούτο της Συρίας και στράφηκε σε εγκληματικές δραστηριότητες με σκοπό τη χρηματοδότηση του πολέμου κατά της συριακής αντίστασης και υπέρ του προσωπικού του πλουτισμού.
Οι αποστολές μετρητών στη Ρωσία συνέπεσαν με την εξάρτηση της Συρίας από τη στρατιωτική υποστήριξη του Κρεμλίνου, μεταξύ άλλων από μισθοφόρους της διαβόητης ομάδας Wagner και την ευρύτερη οικογένεια Ασαντ, που ξεκίνησε μια μεγάλη σειρά αγορών πολυτελών ακινήτων στη Μόσχα.
Ο Ντέιβιντ Σένκερ, ο οποίος διετέλεσε βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Υποθέσεις Εγγύς Ανατολής από το 2019 έως το 2021, είπε ότι οι μεταφορές δεν συνιστούν έκπληξη, δεδομένου ότι το καθεστώς Ασαντ έστελνε τακτικά χρήματα έξω από τη χώρα για «έναν συνδυασμό εξασφάλισης των παράνομων κερδών τους και της κληρονομιάς της Συρίας στο εξωτερικό».
«Το καθεστώς θα έπρεπε να φέρει τα χρήματά του στο εξωτερικό σε ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει για να εξασφαλίσει την ωραία ζωή… για το καθεστώς και τον στενό του κύκλο», είπε.
«Η Ρωσία είναι παράδεισος για τα οικονομικά του καθεστώτος Ασαντ εδώ και χρόνια», δήλωσε στους FT ο Εγιάντ Χαμίντ, ανώτερος ερευνητής στο Συριακό Πρόγραμμα Νομικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι η Μόσχα έγινε «κόμβος» για την αποφυγή των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά τη βάναυση καταστολή της εξέγερσης από τον Ασαντ το 2011.
Η απόδραση του Ασαντ στη Μόσχα πριν από μερικές ημέρες καθώς οι αντάρτες πλησίαζαν τη Δαμασκό έχει εξοργίσει ακόμη και ορισμένους πιστούς του πρώην καθεστώτος, οι οποίοι τη βλέπουν ως απόδειξη ότι για τον Ασαντ η απόλυτη προτεραιότητα ήταν ο εαυτός του.
Η ασταθής διακυβέρνησή του υποστηρίχθηκε από το Ιράν και τις στρατιωτικές ομάδες που συνδέονταν με αυτό, οι οποίες είχαν παρέμβει το 2012, καθώς και από τη Ρωσία, η οποία έφερε τα πολεμικά της αεροπλάνα για να καταρρίψουν ό,τι είχε απομείνει από τους Σύρους αντάρτες και τους ισλαμιστές αντάρτες το 2015. Οι σχέσεις της Συρίας με τη Μόσχα έγιναν σημαντικά βαθύτερες καθώς Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι ενίσχυσαν την πολεμική προσπάθεια του Ασαντ και οι ρωσικές εταιρείες συμμετείχαν στην πολύτιμη αλυσίδα προμήθειας φωσφορικών αλάτων της Συρίας. «Το συριακό κράτος θα μπορούσε να πληρώνει το ρωσικό κράτος για μια στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε ο Μαλίκ αλ Αμπντεχ, Σύρος αναλυτής με έδρα το Λονδίνο, στη βρετανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με ρωσικά εμπορικά αρχεία από την Import Genius, μια υπηρεσία δεδομένων εξαγωγών, το καθεστώς Ασαντ έκανε μαζικές αποστολές τραπεζογραμματίων δολαρίων και ευρώ στη Ρωσία μεταξύ Μαρτίου 2018 και Σεπτεμβρίου 2019. Η υπηρεσία παρέχει και συγκεκριμένες ημερομηνίες και ποσότητες αποστολής, πέρα από κάθε αμφιβολία.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μετρητά που παραδόθηκαν στη Μόσχα το 2018 και το 2019 παραδόθηκαν στη Russian Financial Corporation Bank ή RFK, μια ρωσική τράπεζα με έδρα τη Μόσχα που ελέγχεται από τη Rosoboronexport, τη ρωσική κρατική εταιρεία εξαγωγής όπλων.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην τράπεζα φέτος επειδή διευκόλυνε τις μεταφορές μετρητών, επιτρέποντας «εκατομμύρια δολάρια παράνομων συναλλαγών, μεταφορών συναλλάγματος και σχεδίων διαφυγής κυρώσεων προς όφελος της συριακής κυβέρνησης».
Επίσης τον Μάρτιο του 2018, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα της Συρίας απέστειλε 2 εκατ. δολάρια σε άλλη ρωσική τράπεζα, την TsMR Bank, η οποία έχει επίσης υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι πριν και μετά το 2018 η Δαμασκός αγόραζε τόσο χαρτί για χαρτονομίσματα όσο και υπηρεσίες εκτύπωσης χρήματος από τη Ρωσία.
Ο ρόλος της Ασμα
Ακόμη και με τα κρατικά ταμεία της Συρίας να έχουν αδειάσει από τον πόλεμο, ο Ασαντ και οι στενοί του συνεργάτες τα τελευταία έξι χρόνια πήραν τον προσωπικό έλεγχο κρίσιμων τμημάτων της κατεστραμμένης οικονομίας της χώρας, είπαν άνθρωποι με γνώση της λειτουργίας του καθεστώτος.
Η πρώτη κυρία Ασμα αλ Ασαντ, πρώην τραπεζίτης της JP Morgan, έχτισε ισχυρή θέση επηρεάζοντας τις διεθνείς ροές βοήθειας και ως επικεφαλής ενός μυστικού προεδρικού οικονομικού συμβουλίου. Ο Ασαντ και οι συνεργάτες του δημιούργησαν επίσης έσοδα από το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο καυσίμων, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.
Ο κ. Χαμίντ, του Συριακού Προγράμματος Νομικής Ανάπτυξης, είπε ότι «η διαφθορά υπό τον Ασαντ δεν ήταν μια περιθωριακή υπόθεση ή μια παρενέργεια της σύγκρουσης. Ηταν ένας τρόπος διακυβέρνησης».
Πηγή: Financial Times