ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διπλωματία υπό τους ήχους πολυβόλων: Συνάντηση Λαβρόφ - Κουλέμπα

Για πρώτη φορά ύστερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οι δύο εμπόλεμες χώρες θα έχουν σήμερα διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο

REUTERS, A.P.

Για πρώτη φορά ύστερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οι δύο εμπόλεμες χώρες θα έχουν σήμερα διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο, προς ανίχνευση της δυνατότητας και των όρων κατάπαυσης του πυρός. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια, στο περιθώριο του ετήσιου διπλωματικού φόρουμ που διοργανώνεται στην τουρκική πόλη. Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η κυβέρνηση του οποίου μεσολάβησε για την πραγματοποίηση της συνάντησης, με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Επιβεβαιώνοντας με καθυστέρηση μιας ημέρας, σε σχέση με τους Λαβρόφ και Τσαβούσογλου, τη συμμετοχή του στη συνάντηση, ο Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε χθες τον Ρώσο ομόλογό του να προσέλθει «με καλή πίστη και όχι με προπαγανδιστική διάθεση», ενώ εκμυστηρεύθηκε ότι κρατάει χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών του. Την ίδια ώρα στη Μόσχα η Μαρία Ζαχάροβα εκτιμούσε ότι «κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί» στις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας στο έδαφος της Λευκορωσίας. Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών βεβαίωσε ότι οι στόχοι της χώρας της «δεν περιλαμβάνουν την κατοχή της Ουκρανίας ούτε την καταστροφή του κράτους της ούτε την ανατροπή της παρούσας κυβέρνησης», αλλά επέμεινε στην «κόκκινη γραμμή» της Μόσχας, δηλαδή την ουδετερότητα της γειτονικής χώρας, σημειώνοντας ότι η Ρωσία «θα προτιμούσε να το πετύχει μέσω συνομιλιών».

Ουκρανική αντίσταση και κυρώσεις πιέζουν το Κρεμλίνο να υποχωρήσει – Η Δύση φοβάται κλιμάκωση του πολέμου ή χρήση χημικών όπλων.

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής, το Κρεμλίνο πιέζεται να αναζητήσει κάποια ευπρόσωπη έξοδο από την πολεμική περιπέτεια, καθώς δεν έχει ακόμη καταφέρει να καταλάβει έστω και μία μεγάλη πόλη, ενώ το κόστος που εισπράττει σε ανθρώπινες ζωές, οικονομικές κυρώσεις και διεθνή απομόνωση αυξάνεται αλματωδώς κάθε μέρα που περνάει. Χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις πήραν μέρος και έφεδροι, ορισμένοι εκ των οποίων αιχμαλωτίστηκαν από τον ουκρανικό στρατό, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν επέμενε ότι μόνο επαγγελματίες στρατιώτες εμπλέκονταν στις επιχειρήσεις. Η ίδια ανακοίνωση υποστηρίζει, πάντως, ότι όλοι οι έφεδροι έχουν πλέον ανακληθεί.


Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη προκαλώντας σοβαρότατες καταστροφές και ότι αρκετά παιδιά βρέθηκαν κάτω από τους σωρούς των ερειπίων. (Ukraine Military / Handout via REUTERS). 

Ενδεικτικές των μεγάλων δυσκολιών που συναντάει ο ρωσικός στρατός είναι και οι διαδηλώσεις χιλιάδων Ουκρανών που υψώνουν σημαίες της πατρίδας τους απέναντι στους εισβολείς, σε πόλεις όπως η Χερσώνα και η Μελιτούπολη που έχουν καταληφθεί από τους Ρώσους. Στη Χερσώνα, η ρωσική εθνοφρουρά συνέλαβε περισσότερους από 400 διαδηλωτές, σύμφωνα με το γενικό αρχηγείο του ουκρανικού στρατού.

Αμερικανοί και άλλοι Δυτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι οι αυξανόμενες δυσκολίες που συναντάει ο ρωσικός στρατός μπορεί να οδηγήσουν τον πρόεδρο Πούτιν σε μια εφιαλτική κλιμάκωση της εκστρατείας, ακόμα και με τη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων, σε μεγάλα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου. Την εκτίμηση αυτή συμμερίζεται και ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών. «Χρειάζονται τουλάχιστον κάποια νίκη προτού συρθούν στις τελικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Ως εκ τούτου, καθήκον μας είναι να αντισταθούμε για τις επόμενες επτά έως δέκα ημέρες». Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, άλλωστε, ανακοίνωσε ότι το αρμόδιο ρωσικό υπουργείο επιβεβαίωσε τη χρήση του οπλικού συστήματος ΤΟS-1A στην Ουκρανία, το οποίο χρησιμοποιεί εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα.

Χθες το πρωί, οι δύο εμπόλεμες πλευρές άνοιξαν έξι ανθρωπιστικούς διαδρόμους σε πόλεις που πολιορκούνται, στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας, για την ασφαλή μεταφορά αμάχων. Χιλιάδες άμαχοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερες τοποθεσίες από τις πόλεις Σούμι και Ενερχοντάρ, αλλά η εκκένωση της Μαριούπολης απέτυχε για μία ακόμη φορά, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση εκεχειρίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν νοσοκομείο παίδων της Μαριούπολης, προκαλώντας σοβαρότατες καταστροφές και ότι αρκετά παιδιά βρέθηκαν κάτω από τους σωρούς των ερειπίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση