ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανία – Τόρις: Η υπαναχώρηση Σούνακ «διώχνει»75 βουλευτές

Πονοκέφαλος για τον Στάρμερ ο τέως ηγέτης των Εργατικών Κόρμπιν, που κατεβαίνει ανεξάρτητος στην περιφέρειά του, στο βόρειο Λονδίνο

Kathimerini.gr

Προτού καν ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ εγκατέλειψε δύο από τις σοβαρότερες πολιτικές του, τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα και την απαγόρευση του καπνίσματος στους νέους ανθρώπους. Η παραδοχή του Σούνακ ότι δεν θα προλάβει η κυβέρνησή του να πραγματοποιήσει τις πρώτες πτήσεις προς το Κιγκάλι πριν από τις 4 Ιουλίου, την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, προκάλεσε απόγνωση στη δεξιά πτέρυγα των Τόρις, που ήδη διαμαρτύρονται για την εσπευσμένη προσφυγή στις κάλπες. Πάνω από 70 βουλευτές του κόμματος, ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ, έχουν εξαγγείλει ότι θα παραιτηθούν πριν από την αναμέτρηση και δεν θα επαναδιεκδικήσουν τις έδρες τους.

Ο Κλαρκ ήταν βουλευτής από το 2005 και η ανακοίνωσή του ακολούθησε εκείνη του «βιονικού βουλευτή», που είχε υποστεί ακρωτηριασμό όλων των άκρων του, Κρεγκ Μακίνλεϊ, και ο οποίος επίσης δεν θα κατέβει στην περιφέρειά του. Συνολικά 75 βουλευτές των Τόρις παραιτούνται, κάτι που είχε να συμβεί από το 1997, όταν έληξε η 18χρονη κυριαρχία των Συντηρητικών με τη σαρωτική νίκη του Τόνι Μπλερ. Επισήμως η βουλή διαλύεται στις 30 Μαΐου, αν και η τελευταία συνεδρίαση του σώματος πραγματοποιήθηκε χθες. Οι νέοι βουλευτές θα συγκεντρωθούν στο Ουέστμινστερ στις 9 Ιουλίου, αφού τότε έχει οριστεί η πρώτη συνεδρίαση της βουλής υπό τη νέα σύνθεση.

Στο μεταξύ, ο Σούνακ δεν φαίνεται διατεθειμένος να προσπαθήσει πολύ να πείσει τον προκάτοχό του Μπόρις Τζόνσον να συμμετάσχει μαζί του στην προεκλογική εκστρατεία. Ερωτηθείς αν θα ήθελε να πραγματοποιήσει κοινές εμφανίσεις με τον τέως πρωθυπουργό, ο Σούνακ δήλωσε περήφανος για όσα πέτυχαν μαζί και αρκέστηκε να πει ότι «καλωσορίζει οποιονδήποτε συντηρητικό θέλει να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία».

Από την πλευρά του ο ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως θέλει να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος αν κερδίσει στις ερχόμενες γενικές εκλογές, αλλά πρόσθεσε πως μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να γίνει τη σωστή στιγμή στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας. Στο Εργατικό Κόμμα καταγράφονται εσωτερικές συγκρούσεις αναφορικά με την πολιτική του έναντι του πολέμου στη Γάζα. Ο Στάρμερ έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις από παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Εργατικών επειδή καθυστέρησε να αλλάξει την πολιτική του κόμματος προς την κατεύθυνση της υποστήριξης μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Ενας ακόμη πονοκέφαλος για τον Στάρμερ είναι πως ο τέως ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατεβαίνει ανεξάρτητος στην περιφέρειά του, στο βόρειο Λονδίνο.

Στο μεταξύ οι δύο μονομάχοι, Σούνακ και Στάρμερ, ερίζουν για τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ, καθώς ο πρώτος κατηγορεί τον δεύτερο ότι αποφεύγει να δεσμευθεί για τη διενέργεια τηλεμαχίας. Απαντώντας ο ηγέτης των Εργατικών είπε ότι ο Σούνακ «ηχεί σε πλήρη απόγνωση». «Φυσικά και θα γίνουν τηλεοπτικά ντιμπέιτ. Είναι κομμάτι του εκλογικού κύκλου. Προφανώς θέλω να περάσω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο να μιλάω απευθείας στους ψηφοφόρους. Θα μπορούσα να κάνω 100 ντιμπέιτ με τον Ρίσι Σούνακ, ξέρω όμως τι θα πει. Θα πει πως όλα είναι μια χαρά. Οτι η κρίση με την αύξηση του κόστους ζωής τελείωσε, ότι οι υπηρεσίες υγείας δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Ολο αυτά λέει».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X