ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Γιατί ήταν η τελευταία του είδους της

Θα έχουν οι Βρετανοί την ίδια εμπιστοσύνη και στους διαδόχους της;

Kathimerini.gr

Τη βεβαιότητά του ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν η τελευταία εκπρόσωπος μιας άλλης εποχής και ενός θεσμού που παύει να υπάρχει με τη μορφή που είχε όσο ζούσε η κοσμαγάπητη μονάρχης, εκφράζει άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται την Παρασκευή στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ.

Όπως γράφει πολύ εύστοχα ο αρθρογράφος Γιουτζίν Ρόμπινσον, είναι ασφαλές να προβλέψουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος μονάρχης όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ, ούτε στη Βρετανία, ούτε πουθενά στον κόσμο.

Σημειώνει ότι η Ελισάβετ πέθανε ακριβώς όπως είχε ζήσει σε όλη τη μακρά και γεμάτη περιπέτειες ζωή της – στωικά, ευσυνείδητα, βασιλικά. Πέθανε στα 96 της, έχοντας βασιλεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε έναν συρρικνούμενο αριθμό πρώην αποικιών του για 70 απίστευτα χρόνια, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Βρετανό βασιλιά ή βασίλισσα.

Γεννήθηκε σε έναν κόσμο όπου η βασιλεία ήταν ακόμα σημαντική. Ο θάνατός της, στο Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, έρχεται σε μια στιγμή που άλλοι Ευρωπαίοι βασιλιάδες είτε εκδιώχθηκαν από τα ανάκτορά τους, είτε περιορίστηκαν σε αυτό που οι Βρετανοί αυλικοί χλευάζουν ως «μονάρχες των ποδηλάτων», κάνοντας πετάλι στις σκανδιναβικές πρωτεύουσες σαν απλοί πολίτες και προσπαθώντας να μην αποτελούν υπερβολική ενόχληση.

Με τη βοήθεια του αείμνηστου συζύγου και κύριου συμβούλου της, του Έλληνα πρίγκιπα Φίλιππου, η Ελισάβετ εκσυγχρόνισε τη βρετανική μοναρχία, διατηρώντας όλη τη μεγαλοπρέπεια και τις περιστάσεις, αλλά προσαρμόστηκε καθώς άλλαζε η τεχνολογία. Το 1947, όταν ήταν ακόμη μόλις διάδοχος του θρόνου, έδωσε μια διάσημη ραδιοφωνική ομιλία υποσχόμενη στους μελλοντικούς της υπηκόους ότι «όλη μου η ζωή, είτε μεγάλη είτε σύντομη, θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία σας». Το 2014, έστειλε το πρώτο της tweet, ανοίγοντας μια έκθεση της Εποχής της Πληροφορίας στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου.

Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς κάποιον διάδοχο να έχει τέτοιο ανάστημα και μακροζωία. Ο κληρονόμος της, ο Κάρολος, είναι 73 ετών. Ο κληρονόμος του, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, είναι ήδη 40. Κανένας από τους δύο δεν δείχνει σημάδια ότι έχει την ατσάλινη δύναμη της θέλησής του. «Βλέπω ποδήλατα στο μέλλον των Βρετανών βασιλιάδων», προβλέπει ο Αμερικανός αρθρογράφος.
Οι σχολιαστές έχουν πει συχνά ότι κατά τη διάρκεια των επτά δεκαετιών της στον θρόνο, η Ελισάβετ «ποτέ δεν έκανε λάθος». Αλλά αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Είχε το μερίδιό της στα λάθη, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων, αλλά κατάφερε να ανακάμψει από αυτά — και να πάρει τα μαθήματά της.

Τώρα τίποτε δεν θα είναι ίδιο. Ο χαρακτήρας, η αντοχή και η δεξιοτεχνία της Ελισάβετ έπεισαν τους υπηκόους της να αναστείλουν οποιαδήποτε πιθανή δυσπιστία στο θεϊκό δικαίωμα μιας κυρίως γερμανικής οικογένειας να βασιλεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία. «Θα έχουν τέτοια πίστη στον Κάρολο; Στον Γουίλιαμ;», διερωτάται ο αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας.

Πηγή: The Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση