ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βαλένθια: Αγανάκτηση για τους εκατοντάδες νεκρούς

Σε αρκετές περιοχές της Ισπανίας οι κάτοικοι συνδέουν την καθυστέρηση ειδοποίησης με τον αριθμό των θυμάτων

Kathimerini.gr

Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες στη νοτιοανατολική Ισπανία είχε φτάσει αργά χθες το βράδυ στους 205 ανθρώπους, την ώρα που κάτοικοι της περιφέρειας της Βαλένθιας έλαβαν εντολές να παραμείνουν σε επιφυλακή και περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες βοηθούσαν τις τοπικές αρχές στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης.

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet δήλωνε ακόμη ότι τέσσερις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Βαλένθιας, παρέμειναν σε κίτρινο συναγερμό λόγω του κινδύνου νέων βροχών και καταιγίδων, αφότου ποτάμια λάσπης παρέσυραν στο πέρασμά τους ανθρώπους και περιουσίες. Την Πέμπτη, η Aemet είχε προειδοποιήσει ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. «Θα στείλουμε ένα σαφές μήνυμα», έγραψε το πρακτορείο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η μετεωρολογική έκτακτη ανάγκη δεν έχει τελειώσει. Η καταιγίδα συνεχίζεται ακόμη πάνω από την Ισπανία».

Η κατάσταση είναι τραγική σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές. Χιλιάδες παραμένουν χωρίς πρόσβαση σε νερό ή καλό φαγητό, ενώ τμήματα των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο δεν είναι προσβάσιμα από τις σωστικές δυνάμεις. Χθες, εικόνες από μία συγκινητική επίδειξη αλληλεγγύης έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου και των μέσων ενημέρωσης. Χιλιάδες άνθρωποι από γειτονικές περιοχές που δεν χτυπήθηκαν από την καταστροφή έσπευσαν με σκούπες, κουβάδες και μπουκάλια να συνδράμουν τα συνεργεία στις περιοχές που βρίσκονται ακόμη πνιγμένες κάτω από τη λάσπη. Καθώς οι δρόμοι σε όλη την περιοχή παρέμεναν αποκλεισμένοι, έφτασαν με τα πόδια, συχνά περπατώντας αρκετά χιλιόμετρα.

Την ίδια ώρα, ο τοπικός κυβερνήτης Κάρλος Μαθόν προειδοποίησε τα πλήθη να απομακρυνθούν λόγω του κινδύνου που διατρέχουν σε περίπτωση που εκδηλωθούν νέες καταιγίδες.

Εκκληση για βοήθεια έκανε και ο δήμαρχος του δήμου Αλφαφάρ, νότια της πόλης της Βαλένθιας. Μέρες αφότου ο κατακλυσμός κατέστρεψε σπίτια, παρέσυρε αυτοκίνητα και έκοψε την πρόσβαση σε τμήμα της πόλης των 22.000 κατοίκων, ο Χουάν Ραμόν Αντσουάρα, κάτοικος της πόλης, είπε ότι ακόμη δεν έχει φανεί κάποιο δείγμα από πυροσβέστες, στρατιώτες ή αστυνομία.

«Μας έχουν ξεχάσει, υπάρχει μυρωδιά πτωμάτων παντού», επισήμανε στο τοπικό μέσο ενημέρωσης A Punt. «Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με πτώματα στα σπίτια τους, αυτό είναι πραγματικά λυπηρό».

Οπως αναφέρει, η κατάσταση μέχρι χθες είχε αφεθεί στους κατοίκους και οι δυνάμεις της τοπικής αστυνομίας έκαναν ό,τι μπορούσαν. Κάποιοι χρησιμοποιούσαν τα δικά τους μηχανήματα για να καθαρίσουν τμήμα του δήμου που παρέμενε απρόσιτο, ενώ άλλοι διακινδύνευαν οδηγώντας σε κατεστραμμένους δρόμους για να φτάσουν μέχρι τη Βαλένθια και να φέρουν προμήθειες. «Επρεπε να αδειάσουμε ένα σούπερ μάρκετ για να διανείμουμε τρόφιμα στον πληθυσμό», είπε. «Σας παρακαλώ, ζητάμε βοήθεια. Μας τελειώνουν όλα».

Παρόμοια συναισθήματα επικρατούν σε όλες σχεδόν τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. «Η κατάσταση είναι απίστευτη. Είναι μια ασύλληπτη καταστροφή και υπάρχει πολύ λίγη βοήθεια», δήλωσε στο Associated Press ο Εμίλιο Κουαρτέρο, από τη Μασανάσα, στα περίχωρα της Βαλένθιας. «Χρειαζόμαστε μηχανήματα, γερανούς, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση στις τοποθεσίες. Χρειαζόμαστε πολλή βοήθεια. Και ψωμί και νερό».

Στην Τσίβα, την πόλη της Βαλένθιας όπου δέχθηκε βροχή όγκου σχεδόν ενός ολόκληρου έτους μέσα σε οκτώ ώρες, ο δήμαρχός της, Αμπαρ Φορτ, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTVE ότι «ολόκληρα σπίτια έχουν εξαφανιστεί, δεν γνωρίζουμε αν υπήρχαν άνθρωποι μέσα ή όχι».

Καθώς οι διασώστες προσπαθούσαν να χτενίσουν τις κατεστραμμένες περιοχές, η κεντρική κυβέρνηση των σοσιαλιστών και η σχετικά νέα τοπική κυβέρνηση της δεξιάς αντάλλασσαν κατηγορίες για την ολιγωρία των υπεύθυνων αρχών, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις άργησαν έως και αρκετές ώρες να ειδοποιήσουν τους κατοίκους που τελικά παγιδεύτηκαν από την ακραία βροχόπτωση.

Η Aemet είχε κηρύξει κόκκινο συναγερμό για την περιοχή το πρωί της Τρίτης. Ομως χρειάστηκε να φτάσει μετά τις 8 το βράδυ για να στείλει η υπηρεσία πολιτικής προστασίας το σχετικό μήνυμα καλώντας τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να ηχήσει η προειδοποίηση την ώρα που πολλοί ήδη μάζευαν τα ορμητικά νερά.

Σε ορισμένες από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, οι κάτοικοι συνδέουν άμεσα την καθυστέρηση με τον αριθμό των νεκρών. «Αν μας είχαν προειδοποιήσει, αυτοί οι θάνατοι δεν θα είχαν συμβεί», τόνισε στο Reuters η Λόρα Βιλαέσκουζα, κάτοικος του Λα Τόρε. «Οι θάνατοι που έχουμε τώρα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί». Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότερες οργανώσεις καλούν τον πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλένθιας, Κάρλος Μαθόν, να παραιτηθεί θεωρώντας τη δεξιά κυβέρνησή του υπεύθυνη για την κακή διαχείριση της έκτακτης ανάγκης που είχε ως αποτέλεσμα την τόσο μεγάλη καταστροφή. Συνδικαλιστικά σωματεία έχουν ήδη καλέσει στις 9 Νοεμβρίου συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης με σύνθημα «Μαθόν, παραιτήσου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση