ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ: Ανατράπηκε το δικαίωμα στην άμβλωση – Μπάιντεν: Είναι μια θλιβερή ημέρα για τη χώρα

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε μια απόφαση ορόσημο για το δικαίωμα στην άμβλωση

Κάνοντας ιστορική στροφή, το πολύ συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ακύρωσε μια απόφαση-ορόσημο που εδώ και περίπου μισό αιώνα διασφάλιζε το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τη θρησκευόμενη δεξιά.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

23:04 - ΗΠΑ: Στο στόχαστρο τώρα τα χάπια άμβλωσης

Απολαμβάνοντας τη νίκη τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι πολέμιοι της άμβλωσης δηλώνουν πλέον αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα ώστε να σταματήσει αυτή η πρακτική σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ.

22:38 - Στην Τάλσα, σε μια άδεια κλινική αμβλώσεων, η διευθύντρια δηλώνει ότι «δεν είναι έτοιμη να τα παρατήσει»

Ήχος δακτύλων που πληκτρολογούν και, περιστασιακά, κάποια καρέκλα γραφείου που τρίζει είναι ό,τι ακούγεται αυτές τις ημέρες στην Κλινική Γυναικών της Τάλσα, στην Οκλαχόμα, αυτές τις ημέρες. Στην κλινική επικρατεί απόλυτη ησυχία και οι δύο νοσηλεύτριες που έχουν απομείνει σπανίως σηκώνονται από τις θέσεις τους.

Τον Μάιο, ο κυβερνήτης της Οκλαχόμας Κέβιν Στιτ υπέγραψε τον αυστηρότερο νόμο για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ: απαγορεύεται ο τερματισμός της κύησης από τη στιγμή της σύλληψης και επιτρέπεται στους πολίτες να μηνύουν όσους βοηθούν γυναίκες να κάνουν άμβλωση. Η αλλαγή του νόμου ήταν μια από τις πολλές που πέρασαν σε Πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου – μιας απόφασης που ανακοινώθηκε τελικά σήμερα, τερματίζοντας το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Πριν από την απαγόρευση, η κλινική στην Τάλσα εξυπηρετούσε καθημερινά 30-40 ασθενείς και έκανε περίπου 500 αμβλώσεις κάθε μήνα.

«Η αίθουσα αναμονής είναι άδεια (…) ενώ πριν από δυο μήνες κάθε καρέκλα θα ήταν πιασμένη», σχολίασε η Αντρέα Γκαλέγκος, η εκτελεστική διευθύντρια της κλινικής. «Λοιπόν, το να πηγαίνουμε από τόσα πολλά (ραντεβού) καθημερινά, στο μηδέν είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.

Η Γκαλέγκος εξετάζει τις επιλογές της, όπως το να μεταφέρει την κλινική της σε μια Δημοκρατική Πολιτεία. Είπε όμως ότι δεν είναι έτοιμη να τα παρατήσει. «Είναι σημαντικό για εμένα προσωπικά, ως γυναίκα, ως μητέρα κοριτσιών, πρέπει να επιμείνω», τόνισε.

Στην κλινική πλέον γίνονται μόνο υπερηχογραφήματα σε γυναίκες που θέλουν να δουν πόσο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη τους. Αν και δεν γίνονται πλέον αμβλώσεις, κάποιοι ακτιβιστές παραμένουν ακόμη απ’ έξω. Ο πάστορας Μπράντον Άλεν είναι ένας από αυτούς. «Έρχομαι ακόμα σ’ αυτό το μέρος επειδή λειτουργεί και στον ιστότοπό του διαφημίζει ότι θα βοηθήσει γονείς να δολοφονήσουν τα παιδιά τους. Όσο ισχύει αυτό, όσο έρχονται γονείς σ’ αυτό το μέρος, θα βρίσκομαι εδώ και θα ανοίγω το στόμα μου και θα ζητάω έλεος για αυτά τα παιδιά», είπε ο Μπράντον.

22:23 - ΗΠΑ: Το WNBA κατακρίνει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Η Εθνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης Γυναικών των ΗΠΑ (WNBA) εξέδωσε μια έντονα διατυπωμένη ανακοίνωση, καταδικάζοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας να ανατρέψει τα ομοσπονδιακά δικαιώματα για τις αμβλώσεις.

«Αυτή η απόφαση δείχνει έναν κλάδο της κυβέρνησης που είναι τόσο άσχετος με τη χώρα και με κάθε αίσθηση ανθρώπινης αξιοπρέπειας», ανέφερε αρχικά η ανακοίνωση του WNBA, προσθέτοντας: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όταν ψηφίζουμε είναι για να εκλέγουμε αξιωματούχους και να συνδέουμε τα σημεία της πολιτικής με τη νομοθεσία που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες μας».

Η αντίδραση που καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου ήταν άμεση σε όλο τον κόσμο του αθλητισμού, με γυναίκες και άνδρες να δυσανασχετούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Λοιπόν, τι γίνεται με τους ανθρώπους που δεν είναι έτοιμοι και δεν έχουν τα προσόντα να γίνουν γονείς;;...τι κόσμος θα περιμένει μερικά από αυτά τα παιδιά», έγραψε στο Twitter ο γκαρντ των Ντένβερ Νάγκετς, Όστιν Ρίβερς, συνεχίζοντας: «θλιβερή μέρα. Η Αμερική πήγε πίσω;;».

22:15 - Οκάσιο Κορτέζ: Αυτή είναι μια μάχη γενεών

Η βουλευτής Αλεξαντρία Οκάσιο Κορτέζ μίλησε σε ένα πλήθους υποστηρικτών των δικαιωμάτων των αμβλώσεων έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο το πρωί της Παρασκευής μετά την ακύρωση του Roe εναντίον Wade. «Αυτός είναι ένας αγώνας γενεών», είπε μιλώντας σε μεγάφωνο.

Πρόσθεσε ότι «οι εκλογές από μόνες τους δεν πρόκειται να μας σώσουν» και ότι η ψηφοφορία στην κάλπη είναι το «ελάχιστο».

«Πολλοί από αυτούς τους θεσμούς χτίστηκαν σε σαθρές βάσεις», είπε και πρόσθεσε: «Τι σημαίνει αυτό: ότι όταν τους ξαναχτίσουμε, πρέπει να τους ξαναχτίσουμε πιο δυνατούς από ό,τι ήταν πριν».

22:05 - Ο ηθοποιός Μάρκ Ράφφαλο είπε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει «μετατραπεί σε πολιτικό όργανο της θρησκευτικής δεξιάς»

21:58 - «Τα σώματά μας, η επιλογή μας» - Διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση να καταργηθεί το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

21:48 - ΟΗΕ: Η απαγόρευση της άμβλωσης δεν την σταματά, απλώς την καθιστά πιο θανατηφόρα

Ο περιορισμός της πρόσβασης στην άμβλωση δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να αναζητούν αυτή τη διαδικασία, «απλώς την καθιστά πιο θανατηφόρα», υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

21:38 - Μακρόν: Η άμβλωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες

Αντιδρώντας στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η άμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες.

«Η άμβλωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα για όλες τις γυναίκες. Πρέπει να το προστατεύσουμε. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλες εκείνες τις γυναίκες των οποίων οι ελευθερίες τέθηκαν σήμερα σε κίνδυνο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτηση στο twitter.

21:31 - Αντιδράσεις για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Χίλαρι Κλίντον, Pearl Jam, Ντάνι Ντε Βίτο, ανάμεσα στα πρώτα άτομα που τοποθετήθηκαν για την συντηρητική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

21:25 - 

21:16 - Ποιες πολιτείες είναι υπέρ και ποιες κατά

Συνολικά 21 πολιτείες - οι περισσότερες στον Νότο - έχουν έτοιμους «νόμους ζόμπι» στα συρτάρια τους που θα μπορούσαν ουσιαστικά άμεσα να ενεργοποιηθούν και να απαγορεύσουν τις άμβλώσεις μετά τη σημερινή απόφαση. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

21:01 - Το Βατικανό επαινεί την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Η Ποντιφική Ακαδημία για τη Ζωή επαίνεσε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις, λέγοντας ότι αυτή «θέτει προκλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο» για ζητήματα ζωής.

Ο οργανισμός αυτός του Βατικανού υπογράμμισε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να περιορίζεται σε ατομικά δικαιώματα, επειδή η ζωή είναι ένα ένα θέμα «ευρείας κοινωνικής σημασίας».

20:56 - Μια σειρά από μεγάλες εταιρείες αντιδρούν

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, αρκετές εταιρείες εντάχθηκαν σε εκείνες που έχουν ήδη δεσμευτεί να καλύπτουν τα έξοδα ταξιδιού των εργαζομένων για αμβλώσεις, όπως η Disney, η Dick's Sporting Goods, η Condé Nast, η Intuit και η Warner Brothers.

20:54 - Πώς ο Τραμπ δρομολόγησε την σημερινή απόφαση

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του από τον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε τον ρόλο του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, στον διορισμό τριών από τους δικαστές που υπέγραψαν την γνωμοδότηση της πλειοψηφίας για την ανατροπή της επίμαχης νομολογίας. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

20:48 - Χίλαρι Κλίντον: Ένα βήμα πίσω

«Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η απόφαση να κάνουν παιδί είναι μια από τις πιο ιερές αποφάσεις που υπάρχουν και ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να παραμένουν μεταξύ των ασθενών και των γιατρών τους. Η σημερινή γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα καταγραφεί ως ένα βήμα προς τα πίσω για τα δικαιώματα των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε η Χίλαρι Κλίντον.

20:38 - Οι αντιδράσεις έξω από το δικαστήριο

20:36 - «Πόνεσε το στομάχι μου»: 19χρονη αντιδρά στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Ήξερε ότι θα ερχόταν, αλλά όταν η είδηση ​​της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει τον Roe εναντίον Wade εμφανίστηκε στο τηλέφωνο της Έμα Γκριν σήμερα το πρωί, η 19χρονη από τη Δυτική Βιρτζίνια έμεινε έκπληκτη.

«Ένιωσα πόνο στο στομάχι μου», είπε η Γκριν, όπως μεταδίδει το CNN.

«Αποκαρδιώθηκα καθώς όλα πλέον ήταν πιο αληθινά. Όταν (το προσχέδιο δικαστικής γνωμοδότησης διέρρευσε) υπήρχε ακόμα ελπίδα. Τώρα είναι πιο αληθινό», είπε.

20:29 - ΗΠΑ: Ένας από τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου αμφισβητεί τη νομολογία που νομιμοποιεί την αντισύλληψη και τον γάμο ομοφυλοφίλων

Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ακυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση αναζωπύρωσε τους φόβους για την τύχη και άλλων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, όπως τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, όπως γράφει και στην επιχειρηματολογία του ένας από τους συντηρητικότερους δικαστές.

20:27 - Πόσο σημαντική είναι η απόφαση

Για τον Λόρενς Γκόστιν, διευθυντή του Ινστιτούτου O’Neill για το Εθνικό και Παγκόσμιο Δίκαιο Υγείας στο του Πανεπιστημίου του Τζορτζτάουν, η απόφασή είναι «η μεγαλύτερη ανατροπή των δικαιωμάτων των γυναικών στην αμερικανική ιστορία».

«Η κατάφωρη περιφρόνηση του Δικαστηρίου για ένα παγιωμένο προηγούμενο, μαζί με το σχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε προηγουμένως, υπονομεύει τη νομιμότητα του Δικαστηρίου και την εμπιστοσύνη της Αμερικής στο ομοσπονδιακό δικαστικό σώμα. Αλλά ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι επιπτώσεις στις γυναίκες που ζουν σε πολιτείες που απαγορεύουν ή περιορίζουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις. Θα δούμε το «Δύο Αμερικές», μια που προστατεύει την υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών και μια όπου οι γυναίκες θα έχουν λίγα, αν όχι καθόλου, αναπαραγωγικά δικαιώματα. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα διευρύνει τις φυλετικές και υγειονομικές ανισότητες σε ολόκληρη την Αμερική. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες μια από τις πλέον ακραίες χώρες όσον αφορά στο δικαίωμα στην άμβλωση».

20:23 - Ομπάμα: Επίθεση στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών

Ο πρώην πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο αντέστρεψε κεκτημένα 50 ετών, αλλά κατέστησε μια σημαντική προσωπική απόφαση σε αντικείμενο πολιτικής και ιδεολογίας, κάτι που αποτελεί επίθεση στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών.

20:16 - 13 Πολιτείες έχουν ήδη περάσει «νόμους-ζόμπι»

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Guttmacher, κέντρο ερευνών που αγωνίζεται για την πρόσβαση στην αντισύλληψη και τις αμβλώσεις σε όλον τον κόσμο, 13 Πολιτείες έχουν ήδη περάσει «νόμους-ζόμπι»: απαγορεύουν τις αμβλώσεις και θα τεθούν αυτομάτως σε ισχύ.

«Τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες, θα δούμε κλινικές να κλείνουν» σε αυτές τις Πολιτείες, όπως το Τέξας ή η Λουιζιάνα, σχολίασε ο Λόρενς Γκόστιν.

Εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους άλλες 12 Πολιτείες, απαγορεύοντας πλήρως ή εν μέρει τις αμβλώσεις.

Σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας επομένως οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση θα αναγκαστούν είτε να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη είτε να παρανομήσουν (για παράδειγμα, παραγγέλνοντας χάπια μέσω του διαδικτύου) ή να ταξιδέψουν σε άλλες Πολιτείες, όπου η άμβλωση θα επιτρέπεται.

Το ταξίδι όμως είναι ακριβό και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα πλήξει κυρίως τις φτωχές γυναίκες ή εκείνες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους – η μεγάλη πλειονότητα προέρχεται από τις μειονότητες των ισπανόφωνων και των Αφροαμερικανών.

20:10 - Μπάιντεν: Αυτό δεν έχει τελειώσει

Ο Μπάιντεν έκλεισε την ομιλία του καταγγέλλοντας τη συντηρητική πλειοψηφία του ανώτατου δικαστηρίου.

«Η συντηρητική πλειοψηφία του ανωτάτου δικαστηρίου δείχνει πόσο ακραία είναι, πόσο μακριά είναι από την πλειοψηφία αυτής της χώρας. Κατέστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο ακραία μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών στον κόσμο. Αλλά αυτή η απόφαση δεν πρέπει να είναι η τελευταία λέξη. Η κυβέρνησή μου θα χρησιμοποιήσει όλες τις κατάλληλες νόμιμες εξουσίες της. Το Κογκρέσο πρέπει να δράσει. Αλλά με την ψήφο σας, μπορείτε να δράσετε. Μπορείτε να έχετε τον τελευταίο λόγο. Αυτό δεν έχει τελειώσει», κατέληξε.

20:08 - Μπάιντεν: Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι μπορεί για να επιτρέψει στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε αμβλώσεις όπου η διαδικασία είναι νόμιμη και προειδοποίησε τις πολιτείες να μην προσπαθήσουν να εμποδίσουν τους ανθρώπους που αναζητούν φροντίδα αναπαραγωγικής υγείας.

«Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να προστατεύσω το δικαίωμα μιας γυναίκας σε πολιτείες όπου θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της σημερινής απόφασης», υπογράμμισε.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι «οποιοσδήποτε κρατικός ή τοπικός αξιωματούχος, υψηλόβαθμος ή χαμηλός, προσπαθεί να παρέμβει στην άσκηση του βασικού δικαιώματος μιας γυναίκας να ταξιδεύει, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να καταπολεμήσω αυτή τη βαθιά αντιαμερικανική επίθεση».

Συμπλήρωσε επίσης ότι κατευθύνει το τμήμα υγείας και ανθρωπίνων υπηρεσιών για να διασφαλίσει ότι τα χάπια για την άμβλωση «είναι διαθέσιμα στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

20:06 - Νίκη της θρησκευόμενης δεξιάς

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου πηγαίνει αντίθετα με την τάση που παρατηρείται διεθνώς για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων σε χώρες όπου η επιρροή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας παραμένει πολύ ισχυρή, όπως στην Ιρλανδία, την Αργεντινή, το Μεξικό ή την Κολομβία.

Επιστεγάζει έναν αγώνα μισού αιώνα που έδινε μεθοδικά η θρησκευόμενη δεξιά, για την οποία η απόφαση συνιστά τεράστια νίκη αλλά όχι και το τέλος της μάχης: το κίνημα θα συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε να ωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερες Πολιτείες να καταργήσουν τις αμβλώσεις ή να πετύχει την απαγόρευσή τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

20:03 - Γιατί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θεωρείται νίκη του Τραμπ

Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση θεωρείται νίκη του Τραμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του διόρισε τους τρεις από τους έξι συντηρητικούς δικαστές, τον Νιλ Γκόρσατς, τον Μπρέτ Κάβανο και την Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ.

Οι τρεις προοδευτικοί δικαστές διαφώνησαν με την πλειοψηφία θεωρώντας ότι η απόφαση «θέτει σε κίνδυνο άλλα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής, όπως την αντισύλληψη και τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου» αλλά και «δυναμιτίζει τη νομιμότητα» του ίδιου του Δικαστηρίου.

Η πλειοψηφία «χειραφετήθηκε από την υποχρέωσή της να εφαρμόζει τον νόμο με έντιμο και αμερόληπτο τρόπο», καταγγέλλουν σε οξύ ύφος οι τρεις δικαστές.

Ο επικεφαλής του Δικαστηρίου, ο μετριοπαθής συντηρητικός Τζον Ρόμπερτς, προσπάθησε να τηρήσει μια πιο ισορροπημένη στάση: ήθελε να δικαιώσει μεν την Πολιτεία του Μισισίπι (ένας νόμος της οποίας στάθηκε αφορμή για την ανατροπή του δεδικασμένου) χωρίς όμως να ανατρέψει την απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ.

20:01 - Πανηγυρίζει ο Τραμπ - «Είναι θέλημα Θεού»

Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση που αποφάσισε το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο απαντά «στο θέλημα του Θεού», δήλωσε ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείς από το κανάλι Fox News για τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη αυτή, επειδή κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο διόρισε τρεις δικαστές και έτσι έγειρε την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο συντηρητικό στρατόπεδο, ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος απάντησε: «Είναι θέλημα Θεού».

Η απόφαση «ακολουθεί το Σύνταγμα» και «επαναφέρει τα πάντα σε πολιτειακό επίπεδο, όπως θα έπρεπε ανέκαθεν να ισχύει», πρόσθεσε.

20:01 - Πολλές Πολιτείες ανακοινώνουν ότι απαγορεύουν στο εξής τις αμβλώσεις 

Πολλές αμερικανικές Πολιτείες άρχισαν ήδη να ανακοινώνουν ότι λαμβάνουν μέτρα για να απαγορεύσουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις, αμέσως μετά την απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο, ακυρώνοντας την ιστορική απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ του 1973 για την εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης.

Ο γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε ότι αυτή η συντηρητική Πολιτεία των κεντρικών ΗΠΑ είναι η «πρώτη» που απαγορεύει τις αμβλώσεις. «Είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Έρικ Σμιτ.

Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια της Νότιας Ντακότας Κρίστι Νόεμ ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής η άμβλωση θεωρείται παράνομη στην Πολιτεία αυτή, στις βόρειες ΗΠΑ, καθώς είχε ήδη ψηφιστεί ένας νόμος ο οποίος δεν εφαρμοζόταν αλλά θα έμπαινε αυτομάτως σε ισχύ εάν το Ανώτατο Δικαστήριο άλλαζε τη νομολογία του.

Ο νόμος αυτός αναφέρει ότι «από σήμερα, όλες οι αμβλώσεις είναι παράνομες στη Νότια Ντακότα, εκτός και αν υπάρχει ιατρική γνωμάτευση που να βεβαιώνει ότι ο τερματισμός της κύησης είναι αναγκαίος για να σωθεί η ζωή της εγκύου» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Στο κοινοβούλιο της Νότιας Ντακότας θα διεξαχθεί εντός του έτους μια «ειδική συνεδρίαση» με σκοπό «να σώσουμε ζωές και να βοηθήσουμε τις μητέρες που επηρεάζονται από την απόφαση» του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Λίγο αργότερα, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Ιντιάνας ανακοίνωσε επίσης ότι συγκαλεί το κοινοβούλιο για να αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν την απαγόρευση των αμβλώσεων. «Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι σαφής και επαφίεται τώρα στις Πολιτείες να εξετάσουν αυτό το σημαντικό ζήτημα. Θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε μέσω του Twitter ο Έρικ Χόλκομπ.

Η συνεδρίαση αυτή ορίστηκε για τις 6 Ιουλίου. «Έχουμε την ευκαιρία να προστατεύσουμε την ιερότητα της ζωής και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

20:00 - Καλιφόρνια, Όρεγκον και Ουάσινγκτον δεσμεύονται να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην άμβλωση

Τρεις προοδευτικές πολιτείες στη δυτική ακτή ανακοίνωσαν ότι δεσμεύονται από κοινού να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον δεσμεύτηκαν σήμερα να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων της άμβλωσης και της αντισύλληψης, και δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς από προσπάθειες άλλων πολιτειών να εξάγουν την απαγόρευση της άμβλωσης στις πολιτείες μας», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

19:57 - Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύεται να προστατέψει τα υφιστάμενα δικαιώματα αναπαραγωγής

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για την προστασία της αναπαραγωγικής ελευθερίας και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες μπορεί να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας στο βαθμό που επιτρέπεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέριλ Γκάρλαντ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Αυτή η απόφαση προκαλεί ένα καταστροφικό πλήγμα στην αναπαραγωγική ελευθερία στις ΗΠΑ. Θα έχει άμεσο και μη αναστρέψιμο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε ο Γκάρλαντ σε ανακοίνωσή του. «Και αυτό θα είναι πολύ δυσανάλογο ως προς την επίδρασή του – με τα μεγαλύτερα βάρη να τα νιώθουν οι έγχρωμοι και εκείνοι με περιορισμένα οικονομικά μέσα».

19:54 - Μπάιντεν: «Είναι μια θλιβερή μέρα για το δικαστήριο και για τη χώρα»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανατρέπει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, προειδοποιώντας ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών σε εθνικό επίπεδο.

«Το δικαστήριο έκανε αυτό που δεν έχει κάνει ποτέ πριν: αφαίρεσε ρητά ένα συνταγματικό δικαίωμα που είναι τόσο θεμελιώδες για τόσους πολλούς Αμερικανούς», είπε ο Μπάιντεν σε ομιλία του από τον Λευκό Οίκο.

«Είναι μια θλιβερή μέρα για το δικαστήριο και για τη χώρα», είπε και τόνισε: «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι γυναίκες σε πολιτείες όπου ισχύουν πλέον περιορισμοί στις αμβλώσεις θα είναι ελεύθερες να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη της χώρας για να λάβουν φροντίδα. «Η κυβέρνησή μου θα υπερασπιστεί αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα», είπε, προσθέτοντας ότι κανένας αξιωματούχος δεν θα μπορεί να παρέμβει στο δικαίωμα μιας γυναίκας να ταξιδεύει.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του «θα προστατεύσει την πρόσβαση σε φάρμακα…όπως η αντισύλληψη».

Ο Μπάιντεν, ωστόσο, προειδοποίησε ότι «η μητρική θνησιμότητα θα αυξηθεί στην Αμερική» στον απόηχο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Τώρα, ας είμαστε πολύ σαφείς, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο».

19:51 - Πελόσι: Η απόφαση είναι απάνθρωπη

Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, καταδίκασε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς την «απάνθρωπη».

19:49 - «Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις στην Ιστορία»

Η σημερινή απόφαση θεωρείται «μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου από την εποχή που ιδρύθηκε, το 1790», παρατήρησε ο καθηγητής δικαίου της υγείας, Λόρενς Γκόστιν.

«Έχει συμβεί και άλλες φορές το Ανώτατο Δικαστήριο να αλλάξει αποφάσεις του, όμως για να θεμελιώσει ή να επαναφέρει ένα δικαίωμα και ποτέ για να το καταργήσει», σημείωσε.

19:48 - Ανάμεικτα τα αισθήματα στις ΗΠΑ

Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση, εκατοντάδες διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Ουάσινγκτον – κάποιοι έκλαιγαν από χαρά, άλλοι από θλίψη.

19:46 - Live το διάγγελμα Μπάιντεν

19:45 - Το σκεπτικό της απόφασης

«Το Σύνταγμα δεν κάνει καμία αναφορά στην άμβλωση και κανένα από τα άρθρα του δεν προστατεύει ρητά αυτό το δικαίωμα», γράφει στο σκεπτικό της απόφασης, εξ ονόματος της πλειοψηφίας των 6 συντηρητικών δικαστών, ο Σάμιουελ Αλίτο. Η απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ «ήταν εξ αρχής πλήρως αθεμελίωτη» και «πρέπει να ακυρωθεί», πρόσθεσε.

«Ήρθε η ώρα να θέσουμε το ζήτημα των αμβλώσεων στους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού», στα τοπικά κοινοβούλια, γράφει επίσης ο δικαστής.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Η διατύπωση αυτή είναι πολύ κοντά στο κείμενο του προσχεδίου απόφασης που είχε διαρρεύσει στον Τύπο τον Μάιο, προκαλώντας διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και κύμα αγανάκτησης στους προοδευτικούς κύκλους.

Έκτοτε, το κλίμα ήταν τεταμένο γύρω από το Δικαστήριο, όπου είχε τοποθετηθεί ένας φράχτης ασφαλείας για να μην πλησιάζουν κοντά οι διαδηλωτές.

Τον Ιούνιο, ένας ένοπλος συνελήφθη κοντά στο σπίτι του συντηρητικού δικαστή Μπρετ Κάβανο και του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα δολοφονίας.

19:43 - Τι σημαίνει η απόφαση

Η ετυμηγορία των δικαστών δεν καθιστά αυτομάτως παράνομες τις αμβλώσεις, όμως γυρίζει τις ΗΠΑ στην κατάσταση που ίσχυε πριν από την εμβληματική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, όταν δηλαδή η κάθε Πολιτεία ήταν ελεύθερη να τις εγκρίνει ή να τις απαγορεύσει.

Δεδομένου ότι η χώρα είναι διχασμένη, σχεδόν οι μισές Πολιτείες, κυρίως στον Νότο, μπορεί να τις απαγορεύσουν πολύ γρήγορα. Το Μιζούρι ήταν η πρώτη Πολιτεία που ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις αμβλώσεις, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

19:42 - Το Μιζούρι η πρώτη Πολιτεία που απαγορεύει τις αμβλώσεις

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε σήμερα ότι αυτή η συντηρητική αμερικανική πολιτεία έγινε η «πρώτη» που απαγόρευσε την οικειοθελή διακοπή της εγκυμοσύνης μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Αυτή είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής», είπε ο Έρικ Σμιτ σε ένα tweet συνοδευόμενο από μια εικόνα που τον δείχνει να επικυρώνει το νομοσχέδιο που «πραγματικά» τερματίζει τις αμβλώσεις στο Μιζούρι, μια Πολιτεία που είχε μόνο μία κλινική που επέτρεπε μια τέτοια επέμβαση.

19:40 - Ανατράπηκε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση

Ιστορική στροφή στις ΗΠΑ, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τη συνταγματική απόφαση Roe v Wade, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό δικαίωμα για άμβλωση.

Ως εκ τούτου, εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ θα χάσουν το νόμιμο δικαίωμα στην άμβλωση, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε μια απόφαση 50 ετών που την νομιμοποιούσε σε εθνικό επίπεδο. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση