ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανάλυση Politico: Γιατί οι Γαλλίδες στρέφονται προς την Ακροδεξιά

Η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, με πρόεδρο και υποψήφιο πρωθυπουργό τον Ζορντάν Μπαρντελά, είναι το μεγάλο φαβορί για μια θριαμβευτική νίκη επί του κεντρώου κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν

Ενώ κατά παράδοση η πλειοψηφία των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη βασίζεται στον ανδρικό πληθυσμό, στη Γαλλία οι γυναίκες εκλογείς σημειώνουν μεγάλη στροφή υπέρ της Ακρας Δεξιάς που ελπίζει στις εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου να σχηματίσει την πρώτη της κυβέρνηση μετά τον πόλεμο.

Η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, με πρόεδρο και υποψήφιο πρωθυπουργό τον Ζορντάν Μπαρντελά, είναι το μεγάλο φαβορί για μια θριαμβευτική νίκη επί του κεντρώου κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, και οι Γαλλίδες αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα της προοπτική αυτής στηρίζοντας το κόμμα που στρέφεται κατά της μετανάστευσης και προσπαθεί να ενταχθεί στην πολιτική κανονικότητα.

Σε σφυγμομέτρηση της Opinion Way την ημέρα των Ευρωεκλογών, εντοπίστηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλαγή στη συμπεριφορά των Γαλλίδων ψηφοφόρων. Ενώ στις προηγούμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019 το ακροδεξιό κόμμα της κας Λεπέν είχε κερδίσει την ψήφο του 25% των Γάλλων και του 21% των Γαλλίδων, ακολουθώντας το σύνηθες μίγμα υποστηρικτών των ακροδεξιών παρατάξεων ανά την Ευρώπη, φέτος κάτι άλλαξε: Οι άνδρες στήριξαν κατά 30% την Εθνική Συσπείρωση, αλλά το ποσοστό των γυναικών που την ψήφισαν έκανε άλμα 12 ποσοστιαίων μονάδων στο 33%, ξεπερνώντας έτσι και το ποσοστό μεταξύ των ανδρών.

Πρόκειται για κάτι παραπάνω από μια αξιόλογη άνοδο μέσα σε πέντε χρόνια, που δεν εξηγείται από το γεγονός ότι ιδρύτρια και κεντρική προσωπικότητα του ακροδεξιού κόμματος είναι μια γυναίκα – το ίδιο άλλωστε ίσχυε και το 2019.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα στη Γερμανία το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έλαβε το 19% των ανδρικών ψήφων και το 12% των γυναικείων, ενώ στην Ιταλία η παράταξη της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι («Αδέλφια της Ιταλίας») που επίσης έχει γυναίκα ως κεντρική προσωπικότητα, πήρε το 30,5% των ψήφων των ανδρών και το 27% των γυναικών.

Ευκαιρία

Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους ακροδεξιούς πολιτικούς στη Γαλλία. Πράγματι, για χρόνια η ακροδεξιά προσπαθούσε να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των γυναικών, εν μέρει συγχέοντας το ζήτημα με τις πολιτικές της εκστρατείες κατά των μεταναστών και τους κινδύνους του ισλαμισμού.

Ο κ. Μπαρντελά, ο 28χρονος πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι το κόμμα του θα ήταν κακό για τα δικαιώματα των γυναικών, βγήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εβδομάδα για να πει στις γυναίκες ότι θα ήταν «ο πρωθυπουργός που εγγυάται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες κάθε γυναίκας και κάθε κοριτσιού στη Γαλλία».

Επικαλούμενος την ανασφάλεια των γυναικών στους γαλλικούς δρόμους, τόνισε σε μήνυμά του ότι «καμία γυναίκα δεν πρέπει ποτέ να φοβάται να βγει στους δρόμους της χώρας μας, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας ή της νύχτας». Υποσχέθηκε δε να απελάσει το σύνολο των «αλλοδαπών παραβατών και εγκληματιών» και να επιβάλει αυστηρότερες ποινές για τη βία κατά των γυναικών.

Οπως εξηγεί στο Politico ο Ερουάν Λεστροάν, διευθυντής έρευνας της Odoxa, μιας γαλλικής εταιρείας δημοσκοπήσεων, η Εθνική Συσπείρωση υπόσχεται προστασία για τις γυναίκες και ορίζει την έννοια της «προστασίας» ευρύτερα, εφαρμόζοντάς την όχι μόνο στην ασφάλεια αλλά και στην υγεία, την απασχόληση και τις συνθήκες διαβίωσης – μια ευρύτερη γκάμα θεμάτων που έχουν απήχηση στις γυναίκες ψηφοφόρους, είπε.

Ο κ. Μπαρντελά επιχειρεί να μετατρέψει το κόμμα από μια ομάδα με ακροδεξιούς μόνο ψηφοφόρους σε ένα κόμμα με ευρύτερη απήχηση, υποστήριξε.

Παίζει βεβαίως τον ρόλο του και το φύλο της Μαρίν Λεπέν: «Αυτό που πραγματικά οδήγησε την εκλογική απογείωση της Μαρίν Λεπέν ήταν η επιτυχία της να προσελκύσει το γυναικείο εκλογικό σώμα», λέει στο Politico η Νόνα Μάγιερ, μια πολιτική επιστήμονας που ειδικεύεται στη γαλλική ακροδεξιά.

Ο πατέρας της Λεπέν, πρώην αρχηγός της Ακροδεξιάς και πέντε φορές υποψήφιος για την προεδρία, Ζαν-Μαρί Λεπέν, «απορρίφθηκε» από γυναίκες που απογοητεύτηκαν από τη «σεξιστική» και «μισαλλόδοξη» του στάση, λέει η κα Μάγιερ: «Μόλις η Μαρίν Λεπέν έγινε υποψήφια, οι γυναίκες άρχισαν να την ψηφίζουν με τις ίδιες αναλογίες με τους άνδρες».

Ο ίδιος ο κ. Μπαρντελά έχει στοχεύσει ιδιαιτέρως στο γυναικείο εκλογικό σώμα με τη αντι-ισλαμιστική ρητορική του: «Οι ευρωπαϊκές μας αξίες θα είναι πάντα εξαιρετικά ανώτερες από εκείνες που υποδουλώνουν τις γυναίκες, τις φυλακίζουν πίσω από τις μαντίλες», είπε σε μια ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέρυσι.

Οι νέες ισορροπίες έχουν προκαλέσει κινητοποιήσεις στο φεμινιστικό κίνημα της χώρας. Με την Ακροδεξιά τώρα σε θέση να πάρει την εξουσία, οργανώσεις τοποθετούνται εναντίον της Λεπέν, του Μπαρντέλα και των συμμάχων τους. Σε ανακοίνωσή του, το Γυναικείο Ιδρυμα, μια από τις μεγαλύτερες γαλλικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών, κάλεσε τους ψηφοφόρους «να σταματήσουν την Ακροδεξιά» και «να ψηφίσουν μαζικά για ένα μέλλον χειραφέτησης».

Πηγή: Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση