ΠΗΓΗ: CNN
Η απόφαση της αποστολής εξελιγμένων επιθετικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από το Βερολίνο, αποκαλύπτει όχι μόνο τη διάθεση της Δύσης να ενισχύσει ουσιαστικά την ουκρανική προσπάθεια ανακατάληψης των κατεχόμενων εδαφών, αλλά και το ότι το ΝΑΤΟ ξεπέρασε πλέον τον φόβο του για τη ρωσική αντίδραση, σύμφωνα με αναλυτή του CNN.
Οπως εξηγεί ο Νικ Πάτον Γουόλς, η απόφαση αυτή, που ήταν αδιανόητη έως και μερικούς μήνες πριν, αποτελεί πολύ σημαντική κίνηση, ίσως και καμπή στην εξέλιξη του ρωσοουκρανικού πολέμου.
«Σε αντίθεση με τα συστήματα αεράμυνας ή τους αντιαρματικούς πυραύλους, αυτά δεν είναι αμυντικά όπλα. Οπως και τα συστήματα πυροβολικού και πυραύλων που προηγήθηκαν, προορίζονται να χτυπήσουν σκληρά τα ρωσικά στρατεύματα σε μια χερσαία επίθεση. Αλλά, σε αντίθεση με αυτά τα συστήματα, είναι αναμφισβήτητο ότι η Ουκρανία θα ανακαταλάβει εδάφη. Αυτό είναι νέο, και έντονο, και απεικονίζει ένα ΝΑΤΟ που δεν φοβάται» εξηγεί ο Αμερικανός αναλυτής.
Οπως επισημαίνει στην εμπεριστατωμένη ανάλυσή του, «αυτή η τελευταία έκρηξη δυτικής βοήθειας λέει δύο πράγματα. Πρώτον, αυτά τα έθνη δεν ανησυχούν για την παραβίαση των ρωσικών “κόκκινων γραμμών”. Καταρρέει έτσι η μακροχρόνια πεποίθηση ότι ορισμένα στοιχεία της βοήθειας του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν να προκαλέσουν μια πυρηνική δύναμη».
«Δεύτερον», προσθέτει, «αυτά τα μέλη του ΝΑΤΟ ανησυχούν λιγότερο για την επίθεση από την ίδια τη Ρωσία στο άμεσο μέλλον: παραδίδουν όπλα τα οποία θα χρειάζονταν τα ίδια επειγόντως σε περίπτωση τέτοιας σύγκρουσης. Η απόφαση των Δανών να στείλουν συστήματα πυροβολικού Caesar, και των Νορβηγών να στείλουν μεγάλο μέρος των δικών τους αρμάτων Leopard είναι απόδειξη αυτού. Αυτά τα μέλη του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η αποφασιστική σύγκρουση με τη Ρωσία θα είναι στην Ουκρανία, με αντίπαλο την Ουκρανία. Και αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι πιστεύουν πως η Μόσχα δεν θα κερδίσει».
Η αποστολή 31 αρμάτων από την Ουάσιγκτον φαντάζει συμβολική, αναφέρει ο αναλυτής του CNN, και τα πρακτικά αποτελέσματα μπορεί να μη γίνουν αισθητά εγκαίρως για μια ανοιξιάτικη επίθεση από καμία πλευρά, τη Ρωσία ή την Ουκρανία. «Αλλά το μήνυμα είναι χειροπιαστό: Η δυτική βοήθεια εμφανίζεται ατελείωτη, συνεχής και κλιμακούμενη», υπογραμμίζει.
«Για όσους βρίσκονται γύρω από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κολοσσός της βοήθειας του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αγνοηθεί και σίγουρα επηρεάζει το πόσο διαρκής είναι η υποστήριξή τους στον Πούτιν. Κι αυτό δεν παύει», συμπεραίνει ο αναλυτής.