Kathimerini.gr
Η Saint Javelin (δηλ. «Αγία Javelin») δεν κοσμεί το βιτρό κάποιας εκκλησίας. Το φωτοστέφανό της είναι μια απόχρωση του κίτρινου, παρόμοια με το χρώμα των ηλιοτροπίων και το σιταριού. Επιπλέον, στην αγκαλιά της κρατάει, αντί για μωρό, έναν αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικό πύραυλο Javelin.
Αυτή η εκδοχή της Παρθένου Μαρίας μπορεί να μην αναγνωρίζεται από την εκκλησία, αλλά μέσα σε μόλις λίγους μήνες, απέκτησε τους δικούς της ακολούθους, οι οποίοι της είναι μάλιστα ιδιαίτερα αφοσιωμένοι. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια για την ουκρανική αντίσταση κατά της ρωσικής εισβολής.
Η εν λόγω απεικόνιση είναι εφεύρεση του Κρίστιαν Μπόρις, πρώην δημοσιογράφου με έδρα τον Καναδά, ο οποίος αφιέρωσε πολλά χρόνια στην κάλυψη των συγκρούσεων τόσο στην Ουκρανία όσο και αλλού. Ένα μέρος των κερδών χρησιμοποιείται για τη στήριξη της Ουκρανίας. Ο Μπόρις βοήθησε στη δημιουργία της εικόνας όπως είναι σήμερα γνωστή και πλέον είναι παρούσα σε αμέτρητα λάπτοπ, T-shirts, σημαίες, τοιχογραφίες, ακόμα και σε τατουάζ.
Η ομάδα του Μπόρις έχει διευρύνει τη λίστα των αγίων που κρατούν όπλα, πουλώντας αυτοκόλλητα, αξεσουάρ και είδη ένδυσης κυρίως μέσω διαδικτύου. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ο Μπόρις έχει συμπτύξει την αποστολή της εταιρείας του σε μία μόλις φράση: «Δουλεύουμε για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».
Στη μαύρη λίστα της Μόσχας
Ο ίδιος δεν είναι καλλιτέχνης, αλλά περισσότερο ένας αφηγητής πρόθυμος να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου για ένα ζήτημα, τραβώντας του την προσοχή με κάτι παράξενο, αστείο ή σοκαριστικό. Η εν λόγω καμπάνια ήταν τόσο επιτυχημένη που ο Μπόρις μπήκε και επισήμως στη μαύρη λίστα της Ρωσίας.
«Αυτό μας δείχνει το πόσο σημαντικά πράγματα μπορεί κανείς να κάνει, με κάτι που στην πραγματικότητα είναι τόσο ανόητο», δήλωσε ο Μπόρις τον Ιούλιο. «Και μετά οι Ρώσοι θύμωσαν τόσο που μας απαγόρευσαν».
Τα έσοδα από την καμπάνια της «Αγίας Javelin», τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται, έχουν δοθεί για διάφορους σκοπούς όπως π.χ. εράνους για την ψυχική υγεία και αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Το σχέδιο για τη Saint Javelin προήλθε από τη σειρά Madonnas του καλλιτέχνη Κρις Σο το 2012. Ο Shaw ζωγράφισε εικόνες της Παναγίας να κρατά αντικείμενα όπως ένα αλκοολούχο ποτό, ένα γιλέκο αυτοκτονίας και ένα τουφέκι.
Στο διαδίκτυο, η εικόνα εξελίχθηκε σε meme και το τουφέκι αντικαταστάθηκε με ένα ακόντιο. Ήταν αυτή η εκδοχή που είδε αρχικά ο Μπόρις στις αρχές του 2022 και χρησιμοποιήθηκε ως το σημείο εκκίνησης για την καμπάνια του. Τον Φεβρουάριο, η Saint Javelin έγινε viral και τον Απρίλιο, ο Σο κυκλοφόρησε τη δική του εκδοχή.
Πηγή: Washington Post