Kathimerini.gr
Τον μεταπανδημικό χάρτη της καθημερινότητας στην Αγγλία ετοιμάζει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, έχοντας ως προοπτική την άρση των περισσότερων από τους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός.
Οι αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως στις 21 Φεβρουαρίου και να εφαρμοστούν από τις 24 του μηνός. Ήδη σε σκανδιναβικές χώρες η πλήρης απελευθέρωση από τα μέτρα έχει εφαρμοστεί.
Κατ’ αρχάς μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται η άρση της υποχρέωσης απομόνωσης για όσους βρίσκονται θετικοί σε έλεγχο για τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός την Τετάρτη. Αυτό αποτελεί αλλαγή στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, καθώς αρχικά οι περιορισμοί επρόκειτο να αρθούν από τις 24 Μαρτίου, και τώρα έρχονται έναν μήνα πιο κοντά.
Και πάλι θα συστήνεται στους φορείς του κορωνοϊού να παραμένουν στο σπίτι τους, αλλά δεν θα υπάρχει υποχρέωση γι’ αυτό. Θα είναι αυτό που στην Ελλάδα αποκαλούμε «αυστηρή σύσταση». Μένει να φανεί κατά πόσον αυτό θα απευθύνεται και στους εργοδότες των κρουσμάτων και ποιες θα είναι τυχόν κυρώσεις σε όσους από αυτούς υποχρεώνουν σε εργασία τους φορείς του κορωνοϊού.
Προς το παρόν όσοι υποχρεώνονται σε αυτοαπομόνωση δικαιούνται αποζημίωσης («ειδικού σκοπού», όπως την αποκαλούμε στην Ελλάδα) ύψους 500 στερλινών. Ωστόσο όταν αρθούν τα σημερινά μέτρα είναι άγνωστο κατά πόσον αυτή η αποζημίωση παραμείνει. Τα βρετανικά συνδικάτα τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι με κορωνοϊό θα πρέπει να λαμβάνουν επίδομα ασθενείας και να μην υφίστανται πίεση παρουσίας στον χώρο εργασίας.
Η ευχέρεια για δωρεάν έλεγχο των κρουσμάτων θα υπάρχει και μετά τις 24 Φεβρουαρίου, όπως φαίνεται, παρότι πρόκειται για μια πολύ ακριβή υπόθεση. Μακροπρόθεσμα θα πάψει να είναι δωρεάν.
Όσο για τους περιορισμούς στα ταξίδια, ήδη οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αρθεί. Ωστόσο και μετά τις 24 Φεβρουαρίου θα υπάρχει η υποχρέωση όσων φθάνουν στη χώρα να συμπληρώνουν έγγραφο με το πού θα κινηθούν (το γνωστό και στην Ελλάδα PLF) ώστε να γίνεται εύκολα ο εντοπισμός τους και τυχόν ιχνηλάτηση επαφών. Παράλληλα θα συνεχιστεί η υποχρέωση για καραντίνα όσων εισέρχονται στην Αγγλία ανεμβολίαστοι.
Ο λόγος γίνεται για την Αγγλία και όχι συνολικά για τη Βρετανία, καθώς τη σχετική δικαιοδοσία έχουν για τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία οι τοπικές αρχές.
Πηγή: The Guardian