ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

80 χρόνια από την D-Day: Επέτειος με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία

Ογδόντα χρόνια έπειτα από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία

Ακριβώς ογδόντα χρόνια έπειτα από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, οι ηγέτες των χωρών που είχαν πάρει μέρος στη θρυλική D-Day επέστρεψαν στις ακτές της βόρειας Γαλλίας, στέλνοντας το μήνυμα της μάχης ενάντια στον αυταρχισμό από όπου και αν προέρχεται.

Με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο και εκατοντάδων βετεράνων (πολλοί από τους οποίους είναι πια πάνω από 100 ετών), πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Νορμανδία οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 80στή επέτειο μπροστά σε ένα κοινό από περίπου 4.500 καλεσμένους.

Από ελληνικής πλευράς, το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε νωρίτερα επισκεφθεί τα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας. Εκεί ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών ναυπήγησης και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των τριών φρεγατών Belharra που αναμένει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μέσα στην επόμενη διετία.

Περίπου 400 χιλιόμετρα ανατολικότερα ωστόσο, στη Νορμανδία, τα βλέμματα θα στρέφονταν στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος έδωσε φέτος το «παρών» στις εορταστικές εκδηλώσεις για την D-Day όπως έχει μείνει στην ιστορία η απόβαση των Συμμάχων που ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου του 1944 ενάντια στις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας.

Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από το βήμα της ομιλίας που εκφώνησε σήμερα στη Νορμανδία. «Δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε μπροστά στους δικτάτορες, είναι αδιανόητο. Εάν απομακρύναμε το βλέμμα μας από την Ουκρανία θα ήταν σαν να ξεχνάμε τι συνέβη εδώ», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι εγγυημένη και ότι κάθε γενιά θα πρέπει να την προστατεύει και να μάχεται για αυτήν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκήρυξε ως «απλά αδιανόητο» το ενδεχόμενο παράδοσης στη ρωσική επιθετικότητα και υποσχέθηκε να μην εγκαταλείψει τη Ουκρανία. Συνεχίζοντας, προέτρεψε τη Δύση και τους νατοϊκούς συμμάχους να ανακτήσουν το πνεύμα της D-Day σε «μια εποχή κατά την οποία η δημοκρατία απειλείται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα».

«Θυμόμαστε το δίδαγμα που φθάνει σε εμάς ξανά και ξανά μέσα από τις δεκαετίες: τα ελεύθερα έθνη πρέπει να ενώνονται για να αντισταθούν μαζί στην τυραννία», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Βρετανός βασιλιάς Κάρολος.

«Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Είμαστε εδώ και δεν θα κάνουμε πίσω. Ευχαριστούμε τον ουκρανικό λαό για το θάρρος του και την αγάπη του για την ελευθερία», διαμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χαιρετίζοντας ως πολύ σημαντική την παρουσία του Ουκρανού προέδρου σήμερα στη Νορμανδία.

«Οι Σύμμαχοι υπερασπίστηκαν την ελευθερία της Ευρώπης τότε, και οι Ουκρανοί το κάνουν τώρα. Η ενότητα επικράτησε τότε, και η αληθινή ενότητα μπορεί να επικρατήσει σήμερα», ήταν το μήνυμα που έστειλε, μέσα από ανάρτησή του στο X, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική ηγεσία είχε προσκληθεί και λάβει μέρος σε παλαιότερες επετείους της D-Day. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δώσει το «παρών» στην επέτειο των 60 ετών το 2004 αλλά και στην επέτειο των 70 ετών το 2014 η οποία είχε μάλιστα λάβει χώρα έπειτα από τη μονομερή προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ωστόσο φέτος και με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται έπειτα από δυόμισι χρόνια συγκρούσεων, η Μόσχα δεν έλαβε πρόσκληση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε σήμερα στην ιστορικά αδιαμφισβήτητη συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης και του Κόκκινου Στρατού στη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας του Χίτλερ. Ομως η ρωσική ηγεσία δεν ήταν εκεί ώστε να ακούσει αυτήν την ομιλία διά ζώσης.

Παρόντες ήταν, από την άλλη, σήμερα στη Νορμανδία πολλοί άλλοι δυτικοί ηγέτες: ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα κ.ά.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, CNN 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση