Γιάννης Σουλιώτης
Το τετραήμερο από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου στο κτίριο Αλτιέρο Σπινέλι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πήρε το όνομά του από έναν εκ των τους ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φιλοξενήθηκε το συνέδριο τεχνολογίας με τίτλο «European Tech Summit». Διοργανώθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία της Ελληνίδας Εύας Καϊλή, η οποία έως τότε συνέχιζε να απολαμβάνει μια ανέφελη ζωή.
Σε ανακοίνωση που υπάρχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα της αναφέρεται ότι «η Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην εκδήλωση που πραγματοποιείται παράλληλα με την Εβδομάδα Καινοτομίας που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας (DG ITEC)».
H συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως και αρκετές ακόμη με αντικείμενο θέματα νέας τεχνολογίας, κρυπτονομισμάτων κ.ά., δεν θα γεννούσε καμία απολύτως υποψία εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι αποκαλύψεις του σκανδάλου Qatargate και εάν η ίδια σ’ εκείνο το συνέδριο δεν είχε βγάλει έναν πύρινο λόγο υπέρ της ανάγκης χρήσης ενός συγκεκριμένου λογισμικού που εμπορεύεται και προωθεί ο αστέρας του Χόλιγουντ Αστον Κούτσερ.
Πρόκειται για λογισμικό που σκανάρει αδιακρίτως όλα τα chat rooms του Διαδικτύου σε αναζήτηση αρχείων παιδικής πορνογραφίας.
Απαντώντας στον προβληματισμό περί παραβίασης των προσωπικών δεδομένων και του ηλεκτρονικού απορρήτου που διατυπώθηκε εντός και εκτός του συνεδρίου, η κ. Καϊλή είχε σχολιάσει ότι «είναι πολύ σημαντικό να γυρίσουμε την πλάτη σε όσους εγείρουν ζητήματα ιδιωτικότητας. Αρνούμαι να πιστέψω ότι πρέπει να επιλέξω ανάμεσα στην ιδιωτικότητα και στην προστασία των παιδιών».
Μετά τη σύλληψή της, στις 9 Δεκεμβρίου, αρκετοί είναι εκείνοι που ανακάλεσαν στη μνήμη τους όχι μόνο την αναφορά της από το βήμα της Ευρωβουλής στην πρόοδο του Κατάρ στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και εκείνη την ιδιαίτερα θερμή ομιλία της υπέρ της χρήσης του συγκεκριμένου software.
Το κλίμα, εξάλλου, μέσα στο οποίο διεξήχθη το συνέδριο είχε περιγράψει σε γλαφυρό ρεπορτάζ του το γερμανικό Νetzpolitik που αυτοπροσδιορίζεται ως «μέσο για τα ψηφιακά δικαιώματα και ελευθερίες». «Η Εύα Καϊλή ευχαρίστησε τον ηθοποιό του Χόλιγουντ Αστον Κούτσερ για την αφοσίωσή του ξανά και ξανά σε σημείο ντροπής».
Τα ονόματα όσων μετέχουν στην ElonTech έχουν τις τελευταίες ημέρες αφαιρεθεί από την επίσημη σελίδα της οργάνωσης. Στο σάιτ της Made Group, αντιθέτως, παραμένει το όνομα της Μανταλένας Καϊλή.
Στην επίσημη ανακοίνωση που βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Εύας Καϊλή επισημαίνεται ότι οι εκδηλώσεις (σ.σ. του συνεδρίου) διοργανώνονται από μέλη του Ευρωκοινοβουλίου διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων, καθώς και μια σειρά από οργανώσεις. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει εκείνη με την επωνυμία ElonTech. Στην ιστοσελίδα της αναφέρεται ότι υποστηρίζεται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Made Group, η οποία είναι καταχωρισμένη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Τα ονόματα όσων μετέχουν στην ElonTech έχουν τις τελευταίες ημέρες αφαιρεθεί από την επίσημη σελίδα της οργάνωσης. Στην ιστοσελίδα της Made Group αντιθέτως παραμένει το όνομα της αδελφής της Εύας Καϊλής, Μανταλένας.
Η τελευταία φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού και ξένου Tύπου, να κατέχει το 90% της Made Group και άρα να έχει υπό τον έλεγχό της και την ElonTech. Tην οργάνωση, δηλαδή, που μετείχε σε εκδηλώσεις που διοργάνωνε με την ιδιότητα της ευρωβουλευτού και υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η διωκόμενη για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος Εύα Καϊλή.
Η τελευταία δημόσια εκδήλωση της ElonTech με τίτλο «Athens Roundtable» πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες το διήμερο 1 και 2 Δεκεμβρίου.
Το μεσημέρι της πρώτης ημέρας, η κ. Εύα Καϊλή διέκοψε την παρουσία της στην ημερίδα προκειμένου να παραστεί στην επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα μέλη της οποίας ψήφισαν για την κατάργηση της υποχρέωσης χρήσης βίζας σε όσους υπηκόους Κατάρ ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Παρότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν ήταν μέλος στην επιτροπή μετείχε στην ψηφοφορία δίχως προηγουμένως να έχει συνεννοηθεί γι’ αυτό με την ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες.
Ο συναγερμός
Η «εκτός γραμμής» παρουσία της Εύας Καϊλή στην επιτροπή LIBE δεν είχε περάσει απαρατήρητη από την ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών – Δημοκρατών. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι υπήρξε εσωτερική οδηγία στα όργανα της κοινοβουλευτικής ομάδας «να μην αφήνουν την Εύα να συμμετέχει στις επιτροπές». Επιπλέον, η Ισπανίδα ευρωβουλευτής και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ κάλεσε –κατόπιν συνεννόησης και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη– την Καϊλή για εξηγήσεις τη 12η Δεκεμβρίου.
Η συνάντηση ουδέποτε πραγματοποιήθηκε καθώς το πρωί της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου η μέχρι τότε ισχυρή Ελληνίδα πολιτικός προσήχθη στα γραφεία της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας των Βρυξελλών, πριν καταλήξει στις φυλακές του Αρεν, λίγο έξω από τη βελγική πρωτεύουσα. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το δικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών αποφάσισε να παρατείνει την κράτησή της. Προηγήθηκε η απολογία της παρουσία των συνηγόρων της Αντρέ Ριζόπουλου και Μιχάλη Δημητρακόπουλου δίχως η Ελληνίδα πολιτικός να καταφέρει να πείσει τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου για την αθωότητά της.