ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η δύσκολη αποστολή της Ελιζαμπέτ Μπορν

Η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας

Kathimerini.gr

Ευρυδίκη Μπερσή

Το βασικό ερώτημα γύρω από την Ελιζαμπέτ Μπορν, τη νέα πρωθυπουργό της Γαλλίας και πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό από το 1992, είναι αν θα έχει την ευκαιρία να κυβερνήσει ή αν η θητεία της θα διακοπεί πριν ξεκινήσει. Αν δηλαδή το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε την Παρασκευή θα επιβιώσει από τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών της 12ης και 19ης Ιουνίου, πράγμα πιθανό αλλά όχι βέβαιο.

Η Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Σοσιαλιστική Ενότητα (NUPES), μια ιστορικής σημασίας σύμπραξη Αριστεράς, Πρασίνων και Σοσιαλιστικού Κόμματος υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, παρουσιάζει έντονη δυναμική και έχει ξεπεράσει την παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με διαφορά που κυμαίνεται γύρω στις 5 μονάδες. Ο όγκος και ο παλμός των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Μελανσόν δείχνει τις πολιτικές ικανότητές του και την απήχηση του μηνύματός του στην τωρινή δύσκολη συγκυρία.

Για τον διορισμό της Ελιζαμπέτ Μπορν, το σχόλιο του Μελανσόν ήταν δηλητηριώδες: «Θα ήθελα να τη συναντήσω τουλάχιστον μία φορά πριν την αντικαταστήσω», είπε. Στην πράξη, η απόσταση ανάμεσα σε μια νίκη της παράταξης Μελανσόν στον πρώτο γύρο και σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τον δεύτερο γύρο είναι μεγάλη.

Από την άλλη πλευρά, η Μαρίν Λεπέν συνεχίζει, με χειρότερες προοπτικές, την προεκλογική εκστρατεία, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη μετανάστευση και τα ζητήματα ταυτότητας και επικρίνοντας τη διακυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν με αιχμή του δόρατος την ακρίβεια.

Η σύμπραξη Αριστεράς, Πρασίνων και Σοσιαλιστικού Κόμματος υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν διεκδικεί με αξιώσεις την πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Γιατί όμως στην οξύτατη αντιπαράθεση με δύο έμπειρους πολιτικούς όπως ο Μελανσόν και η Λεπέν, ο Μακρόν στέλνει την Ελιζαμπέτ Μπορν, μια τεχνοκράτη που δεν έχει κατεβεί ποτέ στη ζωή της σε εκλογές; Η Μπορν, μηχανικός στο επάγγελμα, έχει υπάρξει διαδοχικά υπουργός Μεταφορών, Οικολογίας και Εργασίας, εφαρμόζοντας πιστά τη φιλελεύθερη πολιτική του Γάλλου προέδρου. Αν κάτι τη χαρακτηρίζει, υπογραμμίζουν δημοσιογράφοι που έχουν συνεργαστεί μαζί της είναι η σοβαρότητα, η εργατικότητα και οι ικανότητες στη διαχείριση. Η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας δεν είναι, με άλλα λόγια, ο άνθρωπος που θα «γράψει» στις κάμερες, που θα μαγέψει τα πλήθη ή τους συνομιλητές της. Προκειμένου να εισέλθει τώρα στη Βουλή, επιλέχθηκε η εκλογική περιφέρεια Καλβαντός, στη βόρεια Γαλλία, όχι γιατί εκεί έχει η Μπορν κάποιο εκλογικό έρεισμα αλλά γιατί η περιφέρεια αυτή εξέλεξε με μεγάλα ποσοστά τον Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές.

Ισως το βασικότερο χαρακτηριστικό της, παρομοίως με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ, είναι ότι δεν μπορεί αλλά ούτε και φιλοδοξεί σε καμία περίπτωση να επισκιάσει τον Γάλλο πρόεδρο. Αντίθετη ήταν η περίπτωση του πρώτου πρωθυπουργού της διακυβέρνησης Μακρόν, του Εντουάρ Φιλίπ, η δημοτικότητα του οποίου λέγεται ότι ενόχλησε τον Γάλλο πρόεδρο.

Σε κάθε περίπτωση, ο διορισμός της Μπορν μεταφέρει στο γαλλικό εκλογικό σώμα το μήνυμα ότι η εξουσία θα μείνει στα χέρια του Εμανουέλ Μακρόν, η προεδρία και η κυβέρνηση θα δουλέψουν ως ενιαίο σύνολο και η πολιτική της τελευταίας πενταετίας θα συνεχιστεί με την πρωθυπουργοποίηση μιας αξιόπιστης υπουργού της απερχόμενης κυβέρνησης. Η Μπορν έχει διατελέσει «δεξί χέρι» σοσιαλιστών υπουργών όπως η Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο Ζακ Λανγκ, και ο διορισμός της ήταν το αποτέλεσμα διαμάχης ανάμεσα στους πρώην σοσιαλιστές και τους πρώην συντηρητικούς που μετέχουν στην παράταξη του Γάλλου πρόεδρου. Αν όμως, επιλέγοντας την Μπορν ο Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να απαντήσει στην αριστερή μετατόπιση του εκλογικού σώματος, μάλλον ατύχησε. Στη νέα πρωθυπουργό έχουν χρεωθεί αντιδημοφιλείς πολιτικές της περιόδου Μακρόν, όπως οι μεταρρυθμίσεις στους σιδηροδρόμους και στα επιδόματα ανεργίας. «Μπορεί κανείς να προέρχεται από τα αριστερά και να ασκεί δεξιά πολιτική, όπως ο Μανουέλ Βαλς και η Ελιζαμπέτ Μπορν», σχολίασε ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτίνεζ.

Εγκρίνει η πλειοψηφία;

Μήπως όμως αυτή η πολιτική έχει την έγκριση της πλειοψηφίας, όπως φαίνεται από την επανεκλογή του Μακρόν; Αυτό θα φανεί σύντομα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η εκλογή του Μακρόν ήταν μια αναγκαστική κίνηση μεγάλης μερίδας του γαλλικού προοδευτικού χώρου προκειμένου να αποτραπεί η έλευση της Μαρίν Λεπέν στην προεδρία. Αν οι πολιτικοί χώροι που συνασπίσθηκαν τώρα πίσω από τον Μελανσόν είχαν κάνει το ίδιο και στις προεδρικές εκλογές, ο Μελανσόν θα είχε περάσει στον δεύτερο γύρο, αφού το άθροισμα ψήφων της Ανυπότακτης Γαλλίας, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές υπερέβαινε κατά πολύ το ποσοστό της Μαρίν Λεπέν. Το τι θα συνέβαινε σε μία αναμέτρηση Μακρόν – Μελανσόν στον δεύτερο γύρο κανείς δεν το γνωρίζει, αν και για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών η Λεπέν έχει ήδη προτρέψει τους ψηφοφόρους της να επιλέξουν την παράταξη του Μακρόν αντί αυτής του Μελανσόν.

Οι βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματισθεί τόσο κοντά στις προεδρικές, προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις «συγκατοίκησης» πρωθυπουργού και προέδρου από διαφορετικές παρατάξεις, όπως έχει συμβεί τρεις φορές στην πρόσφατη ιστορία της Γαλλίας, με τους συντηρητικούς Ζακ Σιράκ και Εντουάρ Μπαλαντίρ να εκλέγονται πρωθυπουργοί επί προεδρίας του σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν και τον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν να εκλέγεται πρωθυπουργός επί του συντηρητικού προέδρου Ζακ Σιράκ. Αλλά σε μια περίοδο κρίσης όπως η τωρινή, οι δύο μήνες που χωρίζουν τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις μπορεί να είναι επαρκής χρόνος για να ωριμάσουν εκπλήξεις.

Σημαία πλέον ο «οικολογικός σχεδιασμός»

Το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν βλέπει ως βασικό κίνδυνο στις βουλευτικές εκλογές τον χώρο της Aριστεράς και της Oικολογίας φαίνεται από τη λίστα προτεραιοτήτων που δημοσίευσε, συγχαίροντας την Ελιζαμπέτ Μπορν για την ανάδειξή της στην πρωθυπουργία της Γαλλίας. «Οικολογία, υγεία, παιδεία, πλήρης απασχόληση, αναγέννηση της δημοκρατίας, Ευρώπη και ασφάλεια» έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος, με αυτή τη σειρά. Ενα από τα «δάνεια» από το πρόγραμμα του Μελανσόν, ο «οικολογικός σχεδιασμός», είναι τώρα σημαία της διακυβέρνησης Μπορν. Επειτα από μια πενταετία φιλόδοξων διακηρύξεων και ελάχιστων δράσεων στον τομέα της οικολογίας, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι ο τομέας αυτός υπάγεται απευθείας στις πρωθυπουργικές αρμοδιότητες. Ο δε υπουργός Γεωργίας, Ζιλιέν ντε Νορμαντί, πολέμιος της οικολογικής μετάβασης στον γεωργικό τομέα, δεν βρίσκεται πλέον στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση