ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H χαμένη (και πανάκριβη) τιμή ενός Bρετανού πρίγκιπα

Σε βαθιά κρίση η μοναρχία στη χώρα μετά και τις νέες αποκαλύψεις

Kathimerini.gr

Ξένια Κουναλάκη

Οταν κάποτε ρωτήθηκε ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, «γιατί η βασιλική οικογένεια κάνει ό,τι κάνει και για πόσο θα συνεχίσει να το κάνει», η απάντησή του ήταν ότι αυτό συμβαίνει επειδή «αρέσει στην κοινή γνώμη». Πλέον η υπόθεσή του αυτή δεν ισχύει. Οι Βρετανοί πολίτες είναι αγανακτισμένοι με τις τελευταίες περιπέτειες του οίκου των Ουίνδσορ και ζητούν διαφάνεια και ενημέρωση για όσα εκτυλίσσονται πίσω από τις πόρτες του παλατιού.

Η μοναρχία στη Βρετανία έχει μπει σε βαθιά κρίση μετά και τις αποκαλύψεις ότι ο δούκας του Γιορκ, πρίγκιπας Αντριου, γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, προχώρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη μηνύτριά του για σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος της, Βιρτζίνια Τζιούφρι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βρετανικού Τύπου, το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο έκπτωτος γαλαζοαίματος ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια στερλίνες και η μητέρα του σκοπεύει να τον συνδράμει στην εξεύρεση των χρημάτων.

Αρχικά ο δούκας του Γιορκ επέμενε ότι δεν θυμάται να έχει γνωρίσει την Τζιούφρι, η οποία τον κατηγόρησε ότι την κακοποίησε σεξουαλικά τρεις φορές όσο εκείνη ήταν ανήλικη, κατόπιν προτροπής του –αυτόχειρος πλέον– διακινητή νεαρών κοριτσιών, Τζέφρι Επσταϊν.

«Εκείνη λέει ότι σας γνώρισε το 2001, δείπνησε μαζί σας, χόρεψε μαζί σας, την κεράσατε ποτά στο κλαμπ Τραμπ στο Λονδίνο και κάνατε σεξ σε ένα σπίτι στην περιοχή Μπελγκράβια», του είπε η δημοσιογράφος του BBC στη διαβόητη πια συνέντευξη μαζί του κι εκείνος απάντησε κατηγορηματικά: «Δεν συνέβη». Οι συνήγοροι του πρίγκιπα αμφισβήτησαν ότι είναι αυθεντική η φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται οι δυο τους με την Γκιλέιν Μάξγουελ, σύντροφο του Επσταϊν, στο φόντο, παρόλο που το χέρι του είναι ορατό γύρω από τη μέση της.

Προσπάθησαν να παρουσιάσουν την Τζιούφρι ως άπληστη χρυσοθήρα, που θέλει μόνο να βγάλει χρήματα από τη συνάντηση με τον δούκα του Γιορκ. Επιχείρησαν να απαξιώσουν τη μαρτυρία της, λέγοντας ότι ο πρίγκιπας δεν ίδρωνε εξαιτίας ενός συγκεκριμένου συνδρόμου, ενώ εκείνη είχε την ανάμνηση ενός άνδρα που ίδρωνε πάνω της όσο βρίσκονταν στο λονδρέζικο κλαμπ. Ολες οι νομικές απόπειρες υπονόμευσης της καταγγελίας της Τζιούφρι ναυάγησαν και αυτήν την εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ο Αντριου αποφάσισε να εξαγοράσει την ησυχία του, όχι όμως και την τιμή του.

Αποκαθήλωση

Τώρα η αντιπολίτευση ζητάει να παραδώσει τον τίτλο του δούκα του Γιορκ, το γκολφ κλαμπ του Σεν Αντριους άσκησε πιέσεις προκειμένου να παραδώσει την τιμητική συνδρομή του, του αφαιρέθηκαν όλα τα στρατιωτικά αξιώματα, ενώ δεν μπορεί πλέον σε επίσημες εκδηλώσεις να χρησιμοποιεί τον τίτλο Αυτού Υψηλότητα. Πολλοί προβλέπουν ότι θα έχει το τέλος του Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, o oποίος ζει εξόριστος στο Ντουμπάι έπειτα από εντολή του γιου του, Φελίπε, εξαιτίας σειράς σκανδάλων διαφθοράς εις βάρος του.

Το συνοδευτικό κείμενο του συμβιβασμού μεταξύ του πρίγκιπα και της Τζιούφρι δεν περιέχει κάποια παραδοχή εκ μέρους του Αντριου, ούτε μια απερίφραστη συγγνώμη· από μόνο του όμως το γεγονός ότι απέφυγε μια πιθανότατα εξευτελιστική ακροαματική διαδικασία υποδηλώνει ενδεχόμενη ενοχή. Κι ενώ μέχρι πρότινος αποκήρυσσε τη μηνύτρια ως ψεύτρα, στην κοινή ανακοίνωσή τους αναγνωρίζει τη γενναιότητά της να ορθώσει το ανάστημά της και να μιλήσει ως θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.
Αν κάποιοι έκαναν λόγο για ισοπαλία μεταξύ των δύο πλευρών, η αλήθεια είναι πως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αποτελεί πλήρη δικαίωση για μια κακοποιημένη νέα γυναίκα, αποφασισμένη να κάνει τον δράστη της επίθεσης εις βάρος της να πληρώσει – μεταφορικά και κυριολεκτικά. Για «τελική ταπείνωση» του Αντριου έκαναν λόγο τα εγχώρια ταμπλόιντ, ενώ βουλευτές των Εργατικών ζητούν τώρα διαβεβαιώσεις ότι δεν θα διατεθεί χρήμα των Βρετανών φορολογουμένων για την καταβολή του ποσού του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Το ερώτημα

Θα είναι λοιπόν αυτό το τελευταίο πλήγμα που θα οδηγήσει στην πλήρη απονομιμοποίηση της μοναρχίας στη χώρα και τελικά στην κατάργησή της; H Ιστορία δείχνει το αντίθετο. Παρά τα σκάνδαλα, τις ενδοοικογενειακές έριδες, τον τραυματικό θάνατο της Νταϊάνα, ο θεσμός έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικός: η δημοτικότητα της βασιλικής οικογένειας παραμένει σταθερή και το 60% των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει τη βασιλεία. Την ίδια στιγμή, η θετική απήχηση της βασίλισσας αγγίζει το 85%.

Για πόσο όμως; Ο Φίλιππος απέφυγε να απαντήσει στο σχετικό ερώτημα, ίσως γιατί ήξερε πως κάθε πρόβλεψη, μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, είναι παρακινδυνευμένη.

Ο ιππότης… Μαχφούζ μπιν Μαχφούζ

Δεν πέρασε ούτε μία ημέρα από την ανακοίνωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και η αστυνομία του Λονδίνου ξεκίνησε έρευνα για τη λειτουργία μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρίγκιπας Κάρολος. Η υποψία που διατυπώνεται εις βάρος της είναι ότι βοήθησε έναν πλούσιο Σαουδάραβα να εξασφαλίσει τον τίτλο του ιππότη καθώς και τη βρετανική υπηκοότητα με αντάλλαγμα μια αδρή δωρεά, ύψους δέκα εκατ. λιρών. Το ερώτημα είναι κατά πόσον ο στενός συνεργάτης του διαδόχου του θρόνου, Μάικλ Φόσετ, προσέφερε στον δισεκατομμυριούχο Μαχφούζ μπιν Μαχφούζ διευκολύνσεις για να γίνει Βρετανός υπήκοος αλλά και τίτλο ευγενείας για να πάρει από τον Σαουδάραβα μεγιστάνα την προαναφερθείσα χορηγία. Η αστυνομία ερευνά αν η οργάνωση παραβίασε τον νόμο του 1925 που απαγορεύει την πώληση τίτλων ευγενείας. Σε ανάλογα σκάνδαλα «δημοπράτησης» τίτλων έχουν εμπλακεί στο παρελθόν και τα δύο κόμματα, τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Εργατικοί. Είναι όμως η πρώτη φορά που κατηγορείται ένα ίδρυμα με τόσο στενή σχέση με τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος προαλείφεται άλλωστε για τον θρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση