must.com.cy
Πάρις Δημητριάδης
Σε λιγότερο από μια ώρα με φέριμποτ ή δελφίνι από το λιμάνι του Πειραιά μπορείτε να βρεθείτε στο παραδεισένιο, καταπράσινο νησάκι του Αγκιστρίου, που ενδείκνυται για τις πιο χαλαρωτικές διακοπές και ποιοτικές διακοπές ever.
Το Αγκίστρι ανήκει στα νησιά Αργοσαρωνικού και βρίσκεται δυτικά της Αίγινας και ανατολικά της Επιδαύρου. Είναι ουσιαστικά το μικρότερο νησί του κόλπου και λόγω της κοντινής του απόστασης από την Αθήνα είναι δημοφιλής προορισμός για σύντομες αποδράσεις αποτελεί όμως θαυμάσια επιλογή και για όλους όσοι αναζητούν το τρίπτυχο πεντακάθαρα νερά, πεντανόστιμο φαγητό και μικρές αποστάσεις.
Μεγάλο πλεονέκτημα του Αγκιστρίου αποτελεί το γεγονός ότι οι αποστάσεις είναι μικρές και μπορείς να μετακινείσαι με τα πόδια ή το ποδήλατο. Οι παραλίες μάλιστα είναι κρυστάλλινες και εύκολα προσβάσιμες, με εξαίρετη ποιότητα καθαρών και ζεστών Λόγω μάλιστα της πυκνής βλάστησης, πεύκα ως επί το πλείστον, που σε πολλά σημεία του νησιού φτάνει μέχρι την ακτή, τα νερά αποκτούν ένα εξωτικό γαλαζοπράσινο χρώμα που σε συνδυασμό με το λευκό βότσαλο συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό.
Παρά το μικροσκοπικό μέγεθος του νησιού, στο Αγκίστρι μπορείτε να βρείτε πληθώρα επιλογών σε παραλίες, οργανωμένες και ανοργάνωτες, με ρηχά αλλά και με βαθιά νερά, με ησυχία και με πολυκοσμία, βραχώδεις αλλά και αμμώδεις. Υπάρχουν παραλίες ιδανικές για οικογένειες και μικρά παιδιά και υπάρχουν παραλίες για χαλάρωση, ελεύθερο κάμπινγκ και γυμνισμό. Οι βασικοί οικισμοί του Αγκιστρίου είναι δύο, η Σκάλα και το Μεγαλοχώρι που ονομάζεται και Μύλοι.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δήμου Αγκιστρίου, παραδοσιακά, τα βασικά προϊόντα του νησιού είναι ρετσίνι από πεύκο, ελαιόλαδο, δημητριακά, βαμβάκι, οπωροκηπευτικά, φρούτα, σύκα, αμύγδαλα και κριθάρι. Στο νησί ευδοκιμούν επίσης θυμάρι, ρίγανη και φασκόμηλο και άλλα αρωματικά βότανα σε αξιόλογες ποσότητες. Τα περιπου ωστόσο περίπου 40 χρόνια, σημειώνεται, η οικονομία του νησιού στηρίζεται στον τουρισμό.
Σύμφωνα με το travel.gr, πέραν από νοστιμότατο φρέσκο ψάρι στο Αγκίστρι μπορεί να ευχαριστηθεί κανείς ντόπια κρασιά, δυνατό τσίπουρο και άφθονα αρωματικά, τοπικά βότανα. Συστήνεται να δοκιμάσετε να πάτε για φαγητό στη διάσημη ταβέρνα Απόνησο, η οποία βρίσκεται σε ξεχωριστό νησάκι, με το ίδιο όνομα και είναι φημισμένη για το φρέσκο ψάρι της, το χταποδάκι της, τα όστρακα και την αστακομακαρονάδα της.
Εάν είστε σε διάθεση για σουβλάκι, περίφημη ταβέρνα είναι επίσης ο Τοξότης, που λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1981 και σερβίρει μαγειρευτά, μεζεδάκια και κρεατοφαγικά πιάτα.
Για εξαιρετικές βίγκαν επιλογές μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το ουζερί με την ονομασία «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα» στη Σκάλα Αγκιστρίου, το οποίο ξεχωρίζει για το ξυδάτο χταποδάκι του. Αν αναζητάτε, τέλος, ταβέρνα πάνω στο κύμα τότε δεν έχετε παρά να κατευθυνθείτε προς την ψαροταβέρνα Αγκίστρι, όπου θα απολαύσετε φρέσκο χταποδάκι και θαλασσινά.