Kathimerini.gr
Όπως στις ΗΠΑ έτσι και στην Ευρώπη, οι εργαζόμενοι του Twitter βρίσκονται εδώ και λίγα 24ωρα αντιμέτωποι με ένα κλίμα εσωτερικού αναβρασμού, επαπειλούμενων απολύσεων αλλά και σύγχυσης αναφορικά με τις περικοπές που ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποιους έχουν αγγίξει και ποιους όχι.
Η εταιρεία του Έλον Μασκ διατηρεί προσωπικό σε Δουβλίνο, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Αμβούργο, Μαδρίτη, Ουτρέχτη, Παρίσι, Βερολίνο, Μάντσεστερ κ.ά. Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Wired, έχουν ήδη ανακοινωθεί απολύσεις σε Δουβλίνο, Βρυξέλλες και Λονδίνο.
Το Wired υπογραμμίζει ωστόσο ως κομβικό για το μέλλον του Twitter στην Ευρώπη τον ρόλο που διαδραμάτιζε η ομάδα των έξι με οχτώ ατόμων που εργάζονταν μέχρι πρότινος για την πλατφόρμα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η συγκεκριμένη ομάδα είναι υπεύθυνη για την ευρωπαϊκή πολιτική του δικτύου ενώ παράλληλα αποτελούσε και το βασικό σημείο επαφής του Twitter με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές.
Από αυτήν την ομάδα ωστόσο του Twitter στις Βρυξέλλες έχουν πια απομείνει μόνο δύο άτομα καθώς όλοι οι άλλοι απολύθηκαν, όπως αναφέρει το Wired. Συγκριτικά, αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Meta και η Google διατηρούν επί του παρόντος στις Βρυξέλλες αντίστοιχες ομάδες που αριθμούν 20 με 30 άτομα η καθεμία, όπως αναφέρεται.
Οι New York Times περιγράφουν τις εβδομάδες που έχει μέχρι στιγμής ζήσει η εταιρεία με ιδιοκτήτη τον Μασκ ως «εβδομάδες χάους».
Το Twitter προχωρά σε περικοπές την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει νέους κανόνες για τις εταιρείες τεχνολογίας, λέει ο Mathias Vermeulen, διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας AWO με έδρα τις Βρυξέλλες. «Σίγουρα αυτό δεν αποτελεί καλή εικόνα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία αναμένεται να επιβληθούν τόσο πολλές υποχρεώσεις στις εταιρείες και ενώ οι ρυθμιστικές Αρχές αναμένουν ουσιαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους που εδρεύουν στις Βρυξέλλες.»
Δικαστικές περιπέτειες
Σημειώνεται ότι υπάρχουν δίκες που εκκρεμούν κατά του Twitter σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία, με φόντο ζητήματα ρητορικής μίσους, συκοφαντικής δυσφήμισης και σεβασμού της ιδιωτικότητας. Η πλατφόρμα κατηγορείται, στο πλαίσιο των εν λόγω υποθέσεων, για θέματα που έχουν να κάνουν με την «παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων» (στην Ολλανδία), με τη «μη-ανάληψη δράσης κατά της ρητορικής μίσους» (στη Γαλλία) και με «τη μη-διαγραφή περιεχομένου που θεωρείται συκοφαντικό» (στη Γερμανία).
Στην Ιρλανδία από την άλλη πλευρά, έχει ξεσπάσει σάλος αναφορικά με το εάν το Twitter παραβίασε τους αυστηρούς εθνικούς κανόνες απασχόλησης ή όχι όταν προχώρησε πρόσφατα σε μαζικές απολύσεις.
Αλλά και εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πολλοί πλέον διερωτώνται εάν ο Έλον Μασκ θα ανταποκριθεί στους κανόνες που εμπεριέχονται στις ευρωπαϊκές Πράξεις για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act) και για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act).
Όσο για την κατάσταση στα κεντρικά του διαδικτυακού κολοσσού πίσω στις ΗΠΑ, οι New York Times περιγράφουν τις εβδομάδες που έχει μέχρι στιγμής ζήσει η εταιρεία με ιδιοκτήτη τον Μασκ ως «εβδομάδες χάους».
Τι (πρόλαβε και) έκανε ο Έλον Μασκ μέσα σε μόλις λίγα 24ωρα, από την θέση του στο τιμόνι του Twitter; Έδωσε εντολή για μαζικές περικοπές, απέλυσε στελέχη μέσω email, είδε άλλα κορυφαία στελέχη να παραιτούνται, όρισε προθεσμίες για νέα προϊόντα και μεταμόρφωσε μια εταιρεία που, όπως ο ίδιος εν συνεχεία θα δήλωνε υπό μορφή προειδοποίησης, είναι αντιμέτωπη ακόμη και με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας…