ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το παρασκήνιο της μάχης για τα Apple Watch

Ο διδάκτωρ του Στάνφορντ και η τεχνολογία μέτρησης του οξυγόνου στο αίμα, που εφαρμόστηκε στα έξυπνα ρολόγια

Kathimerini.gr

Μια νύχτα του 2013 ένα στέλεχος εταιρείας παρασκευής ιατρικών συσκευών έστειλε μέιλ στον Τιμ Κουκ, διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, με μια ακαταμάχητη πρόταση που δύσκολα θα μπορούσε να αρνηθεί ο κολοσσός της τεχνολογίας: αφορούσε την επέκτασή της στον χώρο των ιατρικών συσκευών μέσω ενός από τα ευφυέστερα επιτεύγματα της τεχνολογίας: τα έξυπνα ρολόγια που φέρουν αισθητήρες και καταγράφουν τη φυσική κατάσταση όποιου τα φοράει.

Το ρηξικέλευθο άνοιγμα της Apple γνώρισε θεαματική επιτυχία, αλλά οδήγησε την εταιρεία ιατρικών συσκευών Masimo να τη μηνύσει για παραβίαση δικών της δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας. Η δικαστική διαμάχη κατέληξε στην απόφαση της αμερικανικής Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου να μπλοκάρει τις πωλήσεις των Watch Series 9 και Ultra 2 στις ΗΠΑ. Η απόφαση έχει ήδη ανατραπεί από αμερικανικό εφετείο και η Apple επανέφερε τα επίμαχα ρολόγια στα ράφια της. Τι είχε συμβεί όμως;

Η εταιρεία ιατρικών συσκευών Masimo κατηγορεί τον Μάρτσελο Λαμέγκο ότι υπέκλεψε την τεχνολογία της και μεταπήδησε στην Apple.

«Είμαι πεπεισμένος πως μπορούμε να αναπτύξουμε το νέο κύμα τεχνολογίας που θα αναγάγει την Apple σε υπ’ αριθμόν ένα εταιρεία στην αγορά ιατρικών συσκευών». Με τα λόγια αυτά στο μέιλ του ο Μάρτσελο Λαμέγκο, διδάκτωρ του Στάνφορντ στη μηχανολογία και υπάλληλος της Cercacor Lasboratories, αδελφής εταιρείας της Masimo, έπεισε την Apple να τον προσλάβει και μέσα σε λίγους μήνες να υποβάλει αίτημα για δεκάδες άδειες ευρεσιτεχνίας για αισθητήρες και αλγόριθμους που υπολογίζουν το οξυγόνο στο αίμα. Η πρόσληψή του στην Apple εξώθησε τη Masimo να υποβάλει μήνυση κατά του κολοσσού του λογισμικού. Κι ενώ η παρασκευάστρια των iPhone δηλώνει κατηγορηματικά αθώα, η Masimo την κατηγορεί ότι πλησίασε υπαλλήλους της για να τους δελεάσει και να ενταχθούν στο δικό της δυναμικό. Η Masimo κατηγορεί τον Λαμέγκο ότι υπέκλεψε το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της, την τεχνολογία μέτρησης του οξυγόνου στο αίμα χωρίς διείσδυση στον οργανισμό.

Ο Λαμέγκο είχε προσληφθεί στη Masimo από το 2003 ως ερευνητής, προτού αναλάβει επικεφαλής τεχνολογίας στην αδελφή εταιρεία Cercacor το 2006. Οι δύο εταιρείες διοικούνται από τον διευθύνοντα σύμβουλο, Τζο Κιάνι, που έχει συνδράμει στην ανακάλυψη της τεχνολογίας των έξυπνων ρολογιών. Οι δικηγόροι της Masimo υποστηρίζουν πως ο Λαμέγκο δεν γνώριζε τίποτε για την τεχνολογία μέτρησης του οξυγόνου, δεδομένου ότι οι σπουδές του ήταν πάνω στους νευρώνες. Τον κατηγορούν πως διδάχτηκε την επίμαχη τεχνολογία δουλεύοντας κοντά στον Τζο Κιάνι και στη συνέχεια την έδωσε στην Apple. Τον κατηγορούν επίσης ότι παραιτήθηκε από την Apple όταν είχε ολοκληρώσει την προδοσία και της είχε παραδώσει την τεχνολογία, καθώς ο Λαμέγκο έφυγε από την Apple τον Ιούλιο του 2014 λίγους μήνες μετά την πρόσληψή του.

Ο Στιβ Χότελινγκ, εκ των μακροβιοτέρων στελεχών της Apple, επιμένει πως ο Λαμέγκο δεν προσαρμόστηκε στην εταιρεία, καθώς τσακωνόταν με τους επικεφαλής, απαιτούσε προϋπολογισμούς εκατομμυρίων δολαρίων και ήθελε απόλυτη ελευθερία να προσλαμβάνει μηχανολόγους της επιλογής του χωρίς να ζητάει την άδεια κανενός. Προκύπτει, πάντως, πως η Apple είχε προσεγγίσει τον Λαμέγκο περίπου ένα έτος προτού αυτός στείλει το ένοχο μέιλ του στον Τιμ Κουκ. Τότε ο Λαμέγκο δεν ήθελε να γίνει στέλεχος της Apple, αλλά άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να αυτομολήσει όταν ο Τζο Κιάνι αρνήθηκε να τον τοποθετήσει διευθυντή τεχνολογίας στη Masimo.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση