ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Το ChatGPT δεν μπορεί να νικήσει τους ανθρώπους…για την ώρα»

«Πιστεύω πολύ στη θεωρία ότι το ανθρώπινο μυαλό είναι η πιο ισχυρή μηχανή. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να νικήσει το ανθρώπινο μυαλό» τονίζει ο ιδρυτής του κολοσσού της πληροφορικής Infosys

Kathimerini.gr

«Τίποτα δεν μπορεί να νικήσει το ανθρώπινο μυαλό – ούτε καν τα chatbots με τεχνητή νοημοσύνη όπως το ChatGPT», υποστηρίζει ο Ναραγιάνα Μέρτι, ιδρυτής του ινδικού γίγαντα υπηρεσιών πληροφορικής Infosys.

«Το ChatGPT είναι μια εξαιρετική προσθήκη στην εκτέλεση ορισμένων εργασιών, για παράδειγμα, στη συγγραφή μιας έκθεσης», δήλωσε ο Μέρτι στο CNBC στο τελευταίο επεισόδιο του The CNBC Conversation. «Πιστεύω πολύ στη θεωρία ότι το ανθρώπινο μυαλό είναι η πιο ισχυρή μηχανή. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να νικήσει το ανθρώπινο μυαλό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Μέρτι ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Infosys από το 1981 έως το 2002. Το 2014, κατατάχθηκε 13ος μεταξύ των 25 παγκόσμιων επιχειρηματικών ηγετών του CNBC που είχαν τη μέγιστη δυνατή επίδραση στην κοινωνία.

«Το ανθρώπινο μυαλό κάνει τη διαφορά», δήλωσε ο Ινδός δισεκατομμυριούχος. «Αν γίνει ένας διαγωνισμός μεταξύ μας με τη χρήση του ChatGPT πρέπει να προσθέσει ο καθένας μας τη δική του οπτική, θα κάνει τις δικές του ερωτήσεις και οι κριτές στο τέλος θα κρίνουν την ανθρώπινη σκέψη», συνέχισε ο Μέρτι. «Μόνο οι έξυπνοι θα πάρουν άριστα, οι τεμπέληδες θα πάρουν κάτω από την βάση», πρόσθεσε. «Ως εκ τούτου, δεν ανησυχώ τόσο πολύ για το ChatGPT για την ώρα».

Το 1981, ο Μέρτι και άλλοι έξι μηχανικοί ίδρυσαν την Infosys με αρχικό κεφάλαιο μόλις 250 δολάρια. Η Infosys παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για επιχειρήσεις, τεχνολογία πληροφοριών, μηχανική λογισμικού και υπηρεσίες εξωτερικής ανάθεσης.

Σήμερα, η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων και απασχολεί περισσότερους από 346.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, από την Ασία-Ειρηνικό έως τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε κίνδυνο
Πρόσφατα η Goldman Sachs ανέφερε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια έκρηξη παραγωγικότητας που τελικά θα αύξανε το ετήσιο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 7% σε μια περίοδο 10 ετών.

Τονίζεται, ωστόσο, ότι, «αν η τεχνολογία ανταποκρινόταν στις υποσχέσεις της, θα έφερνε επίσης σημαντική αναστάτωση στην αγορά εργασίας ισοδύναμη με 300 εκατ. θέσεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησης σε μεγάλες οικονομίες».

Οι δικηγόροι και το διοικητικό προσωπικό θα είναι μεταξύ εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη είναι εκτεθειμένες σε κάποιο βαθμό αυτοματοποίησης με τεχνητή νοημοσύνη, με βάση στοιχεία για τα καθήκοντα που τυπικά εκτελούνται σε χιλιάδες επαγγέλματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα δουν λιγότερο από το ήμισυ του φόρτου εργασίας τους να αυτοματοποιείται και πιθανότατα θα συνεχίσουν να εργάζονται στις θέσεις εργασίας τους, με μέρος του χρόνου τους να απελευθερώνεται για πιο παραγωγικές δραστηριότητες.

Τα επαγγέλματα που θα επηρεαστούν λιγότερο

Από την άλλη πλευρά, οι θέσεις εργασίας που θα επηρεαστούν λιγότερο από την τεχνολογία είναι οι μάγειρες, οι μηχανικοί μοτοσικλετών και οι εργαζόμενοι σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι ερευνητές δεν προέβλεψαν αν θα χαθούν πράγματι οι θέσεις εργασίας, δήλωσε ο Ματ Μπιν, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα, ο οποίος μελετά τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας και δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Στην έκθεση δεν υπάρχει, επίσης, ακριβής πρόβλεψη σχετικά με το τι θα αλλάξει και πότε στο εργασιακό περιβάλλον», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπιν επισήμανε πως η πραγματική πρόκληση αφορά τις εταιρείες, τα σχολεία και τους φορείς χάραξης πολιτικής, οι οποίοι μελλοντικά θα πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προσαρμοστούν.

Πάντως, άλλες πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικό χρόνο και να παράγει καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι ο άνθρωπος.

Mε πληροφορίες από CNBC, Wall Street Journal

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση