Πριν πατήσουν στο φεγγάρι, οι μελλοντικοί αστροναύτες της NASA θα κληθούν να περπατήσουν (μέσα) στο νερό.
Από το 1992, στο περίφημο Εργαστήριο Ουδέτερης Πλευστότητας (NBL) κοντά στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA, εκπαιδεύονται εκατοντάδες αστροναύτες.
Όλα τα εκπαιδευόμενα πληρώματα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού περνούν πολλές ώρες στην τεράστια, εσωτερική πισίνα, όπου συνηθίζουν σταδιακά να εκτελούν εργασίες, σε απόσταση αναπνοής από εκπαιδευμένους δύτες.
Η NASA στοχεύει να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι και ένα μέρος της υποβρύχιας εγκατάστασης αλλάζει διαρρύθμιση για να εξυπηρετήσει τις προετοιμασίες της νέας αποστολής.
Κοντά στο τμήμα εκπαίδευσης των πληρωμάτων του ISS, ένας «σεληνιακός κόσμος» αναπτύσσεται με προσθήκη άμμου και ογκόλιθων (φυσικών και τεχνητών) στο δάπεδο της πισίνας. Πρωτότυπες διαστημικές στολές και σεληνιακά οχήματα ρίχνονται και δοκιμάζονται στο νερό.
Ακόμη και οι ασυνήθιστες (για τους γήινους) συνθήκες ηλιοφάνειας στο φεγγάρι προσομοιώνονται κάτω από το νερό, καθώς η εταιρεία V2X πειραματίζεται με το φως που θα «λούσει» τους αστροναύτες της NASA στον νότιο πόλο του φεγγαριού, το 2025, όταν το Artemis 3 προσεληνωθεί.
Καθώς η NASA διευρύνει το πρόγραμμα Artemis στο φεγγάρι, η υπηρεσία αναμένει ότι οι εταιρείες θα ενδιαφερθούν σχετικά γρήγορα, για συμφωνίες. Ήδη το πρόγραμμα (CLPS) προβλέπει την αποστολή φορτίων και οχημάτων από φέτος.
Η V2X εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί γρήγορα και θέλει να είναι έτοιμη με την υποβρύχια προσομοίωση της σελήνης, για όποιον χρειαστεί να εκπαιδευτεί για διαστημικούς περιπάτους σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο περιβάλλον.
«Όλοι πρέπει να είναι απόλυτα και συνεχώς συγκεντρωμένοι στην ασφάλεια», δήλωσε στο Space.com ο Clay Tomlinson, υπεύθυνος του προγράμματος V2X,.
«Είναι κάτι πολύ, πολύ σημαντικό (….) αν σκεφτείτε τους αστροναύτες που εκπαιδεύονται, εμείς τους παρέχουμε αέρα. Τους παρέχουμε νερό».
Στην επιφάνεια της πισίνας, γίνονται κι άλλες ωφέλιμες δοκιμές: η V2X συμμετείχε σε προσομοίωση προσελήνωσης της αποστολής Artemis 1, μετά από χρόνια εξάσκησης. H αποστολή του 2022 όχι μόνο έστειλε για πρώτη φορά το διαστημόπλοιο Orion, χωρίς πλήρωμα, γύρω από το φεγγάρι, αλλά είχε και μια άψογη προσθαλάσσωση, χάρη στην πολυετή εκπαίδευση και προετοιμασία.
Πηγή: Space.com