Kathimerini.gr
Κορυφαία στελέχη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI Σαμ Άλτμαν προειδοποίησαν εκ νέου για τον «κίνδυνο εξαφάνισης».
«Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος», έγραψαν oi 350 υπογράφοντες σε επιστολή που δημοσιεύθηκε από το μη κερδοσκοπικό Κέντρο για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (CAIS).
Στους παραπάνω περιλαμβάνονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών AI DeepMind και Anthropic, καθώς και στελέχη της Microsoft και της Google. Ανάμεσά τους ήταν επίσης οι Τζέφρι Χίντον και Γιόσουα Μπέγκιο – δύο από τους τρεις αποκαλούμενους «νονούς της Τεχνητής Νοημοσύνης» που έλαβαν το βραβείο Turing 2018 για το έργο τους στη βαθιά μάθηση – και καθηγητές από ιδρύματα που κυμαίνονται από το Χάρβαρντ έως το Πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας.
Yπενθυμίζεται ότι ο Χίντον είπε ότι τα chatbots θα μπορούσαν σύντομα να ξεπεράσουν το επίπεδο πληροφοριών που κατέχει ένας ανθρώπινος εγκέφαλος. «Αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπουμε είναι πράγματα, όπως το GPT-4 να επισκιάζει ένα άτομο στο βαθμό των γενικών γνώσεων που έχει – και το επισκιάζει κατά πολύ». Υπογράμμισε ότι δεν είναι το ίδιο ικανό όσον αφορά στη συλλογιστική, «αλλά ήδη εφαρμόζει μεθόδους απλής λογικής». Και δεδομένου του ρυθμού προόδου, «αναμένουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν αρκετά γρήγορα. Επομένως, πρέπει να ανησυχούμε για αυτό».
Είναι η δεύτερη ανοιχτή επιστολή για τους κινδύνους της ΑΙ το τελευταίο διάστημα, μετά την προειδοποίηση που υπέγραφαν τον Απρίλιο ο Έλον Μασκ, ειδικοί της ΑΙ και στελέχη επιχειρήσεων τεχνολογίας.
Η εμφάνιση εργαλείων που παράγουν κείμενα, εικόνες και άλλο περιεχόμενο σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη γέννησε φόβους για απώλεια θέσεων εργασίας, επιδείνωση του φαινομένου της παραπληροφόρησης και παραβίαση της ιδιωτικότητας, ενώ ορισμένοι ειδικοί δηλώνουν πως ανησυχούν ότι οι μηχανές θα γίνουν σύντομα πιο έξυπνες από τον άνθρωπο.
Με πληροφορίες από Financial Times